IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVAN Vujović: MILOJKO Spajić i JAKOV Milatović više i ne kriju svoje mimoilaženje, agenda DF potpuno jasna svakom ko išta zna o politici u Crnoj Gori… (foto)

Nijesam razmišljao da ću biti na čelu SDP, ali sticajem okolnosti došli smo do toga -ne bježim od odgovornosti onda kad je teško, čast mi je i privilegija da budem kandidat za predsjednika jedne partije koja traje ovoliko dugo, kazao je kandidat za predsjednika te partije Ivan Vujović.

Vjeruje, kako kaže, da nećemo dugo čekati na parlamentarne izbore.

„Previše je elemenata koji ukazuju na destabilizaciju ove parlamentarne većine“, kazao je Vujović gostujući na Televiziji E.

Sukob Spajića i Milatovića bio vidljiv i prije izbora

Komentarišući sukob Milatovića i Spajića, Vujović kaže da se on vidio i prije izbora, kao i oko najvažnije političke stvari – oko toga ko treba da čini vlast.

„Milatović je zagovarao da DF bude dio vlasti, Spajić ne – to je krupna razlika. Osim toga, vidjeli smo brojne situacije u kojima je njihov sukob očigledan. Sukob je tu – izašao na javnu scenu, a mislim da oni svojim javnim nastupima čak i ne kriju svoje mimoilaženje“, kaže Vujović.

Prema njegovim riječima, potrebne su nam svježe ideje i svježi pristupi.

„U jednom trenutku se mora otvoriti prostor za smjenu generacija i dati se šansa novim ljudima“, navodi Vujović.

Mehanizmi blokovskog okupljanja nijesu dali rezultate

Upitan da li su realne priče o suverenističkom bloku i njegovom ponovnom objedinjavanju, Vujović odgovara da je pogrešno sanjariti.

„Probali smo mehanizme blokovskog okupljanja i mislim da nijesu dali rezultate, mislim da moramo bolje da sagledamo aktuelni kontekst. Vidjeli smo da nastup u okviru bloka nije dao adekvatne rezultate.

Mnogi koji insistiraju na blokovskom pristupu možda žele da zakamufliraju neke svoje propuste i greške. Više sam pristalica da svi promislimo koji su najbolji modeli. Jesam za saradnju, jesam za objedinjavanje, ali nijesam za apsolutizaciju stavova i dogmatski pristup koji često možemo čuti s jednog dijela političke scene“, objašnjava Vujović.

Čitaj još:   Srbija među najstarijim zemljama u Evropi: Sada su četrdesete nove dvadesete...

Pomalo se plaćaju cehovi populističkog pristupa

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji rad Spajićeve vlade, Vujović kaže da su imenovanja u pravosuđu za pohvalu, ali da je pitanje zašto smo čekali tri godine.

„Treba da pozdravimo ono što je dobro. Vidjećemo što će se dalje dešavati“, navodi Vujović.

Kako dodaje, vidi se pomalo nesnalaženja u radu vlade, najave štrajkova.

„Mislim da se pomalo plaćaju cehovi dijela populističkog pristupa, gdje se tema ekonomije svela na povećanje plata. Mislim da su se u tom periodu malo pogubili neki kriterijumi, i tad je otvorena Pandorina kutija. Vidim neiskustvo u jednom dijelu vlade, kao i pokušaje da se ista rekonstruiše u brzom roku, tako da će vlada biti na izazovu“, smatra Vujović.

Volio bih da do rekonstrukcije Vlade ne dođe

Dodaje da bi volio da do rekonstrukcije, kako je trenutno zamišljena, ne dođe.

„Agenda DF je potpuno jasna svakom ko išta zna o politici u Crnoj Gori“, kategoričan je Vujović.

Strah od ugroženosti građanskog društva opravdan

Upitan da li se Crna Gora može izboriti, Vujović kaže da je građansko društvo na ispitu zbog reanimacije zlih politika iz 90-ih godina.

„Vučićeva vlast zagovara rigidni, nacionalistički projekat, koji je samo promijenio ime i zove se srpski svet. Kad imate čitav mozaik aktera koji stoji na nacionalističkoj, nakaradnoj ideologije, kad u Crnoj Gori imate te predstavnike u izvršnoj vlasti i „po dubini“, medije koji truju javni ambijent – onda je zaista strah od ugroženosti građanskog društva opravdan“, ističe Vujović.

Čitaj još:   IVAN Vujović: Ako Ustavni sud i DIK proglase konačne rezultate, mogu i Zemlju proglasiti ravnom pločom... (foto)

Radi se, dodaje, o perfidnoj kampanji i akciji prikazivanja nekih aktera onim što oni nijesu, dok se na terenu, po dubini stvari rade potpuno drugačije.

„Jeste građansko društvo na ispitu, ali ipak je Crna Gora drugačije konfigurisana nego neke druge zemlje u okruženju. Oni koji žele da Crne Gore ne bude znaju da je multivjerska i multinacionalna komponenta najjača brana. Vjerujem da ćemo se na kraju ipak vratiti onom svjetonazoru kojem pripadamo“, zaključuje Vujović. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more