IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PIJETE KAFU, EVO ŠTA BI TREBALO DA ZNATE?- Provjerite da li smijete, da je na prazan stomak konzumirate… (foto, video)

Šta se dešava kada pijete kafu na prazan stomak? Dok neki smatraju da je dobro popiti šoljicu kafe ujutru, drugi upozoravaju da može izazvati probleme u organizmu…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 03, 1. 2024… 00: 22… PIJETE KAFU, EVO ŠTA BI TREBALO DA ZNATE?- Provjerite da li smijete, da je na prazan stomak konzumirate… (foto, video)

Jutarnja kafa mnogima je omiljeni ritual koji se ne preskače ni pod koju cijenu. No to ne vrijedi za doručak, pa često možemo čuti pitanje- koliko je, zapravo, štetno piti kafu na prazan želudac?

Stručnjaci ističu da kofein potiče stvaranje želučane kiseline, ali i da to ne mora nužno biti štetno za zdravlje…

Samo se nemojte koristiti kafom da zamijenite doručak: čak i ako pijete kafu ujutru na prazan stomak, obavezno pojedite nešto uz to. Prvi obrok u danu je ključan za energiju, balans šećera u krvi i još mnogo toga. Evo kako kafa ujutru na prazan stomak utiče na organizam.

Za stres

Jedna razlika je u tome što ćete možda brže apsorbovati kofein kada pijete kafu na prazan stomak. Kada konzumirate kafu uz hranu ili čak uz napitak koji sadrži kalorije, kao što je proteinski šejk, apsorpcija kofeina će biti odložena jer se pražnjenje želuca usporava nakon konzumiranja hranljivih materija poput proteina i masti.

Čitaj još:   PUTIN ĆE KRENUTI NA JOŠ JEDNU ZEMLJU: Svijet se pribojava scenarija, napašće državu koja se ne može braniti, izvjesno to je... (foto, video)

Ako popijete šoljicu kafe na prazan stomak, vjerovatno ćete mnogo brže apsorbovati kofein, što može dovesti do nekih neželjenih efekata, kao što su nervoza , nemir, trema.

Za varenje

Ispijanje kafe na prazan stomak takođe može da izazove pojačano lučenje želudačne kiseline i gorušicu.

Za hormone

Još jedan uobičajeni argument protiv ispijanja kafe na prazan stomak je da ona može negativno uticati na nivoe hormona, posebno na hormon stresa kortizol. Opet, istraživanja o ovom specifičnom odnosu su ograničena.

Ukoliko ste osjetljiviji kafa može da izazove dijareju, jer koefin djeluje na glatke mišiće crijeva. Može da utiče na smanjen apetit, povećan nivo stresa i kiseline.

Dok se neki ljudi žale na takve probleme sa kofeinom između ostalog i na nesanicu, pojedine osobe misle drugačije. Neki smatraju da im ispijanje šoljice kafe na prazan stomak prvo ujutru daje energiju i stimuliše zdravo pražnjenje crijeva.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 30. septembar 2021. godine

BONUS VIDEO: Šta se dogodi organizmu kada popijete kafu na prazan želudac?

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more