IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Turski predsjednik Recep Tayyip ERDOGAN u Hatayu: Uručio ključeve stanova građanima, koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom… (foto, video)

U provinciji Hatay održana je svečana ceremonija na kojoj su uručeni ključevi stanova tamošnjim građanima…

HATAY: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 04, 01. 2024… 20: 00… Turski predsjednik Recep Tayyip ERDOGAN u Hatayu: Uručio ključeve stanova građanima, koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom… (foto, video)

Gradska bolnica u Gaziantepu raspolaže zatvorenom površinom od 680 hiljada kvadratnih metara te sa ukupno 1875 kreveta…

1. Godinu dana nakon snažnih potresa koji je pogodio Tursku, koliko osoba je i dalje bez krova nad glavom? Šta je i koliko učinjeno na obnovi infratsrukture?

Nakon zemljotresa bez krova nad glavom ostalo je oko milion i pesto hiljada ljudi, i uništeno je oko 300 hiljada stambenih jedinica- kuća i stanova.

U naredna dva mjeseca korisnicima će biti predati ključevi za preko 75. 000 domova, a do kraja godine obnoviće se ukupno 200 hiljada stanova i kuća…

Treba naglasiti da je do danas uklonjeno oko 91 odsto ruševina a da se na procesu uklanjanja ostataka i dalje intenzivno nastavljaju”.

Danas su različita mišljena o tome koliko je država i vlada uradila na području razrušenom zemljotresom.

Ako pitate prosječnog gradjanina Turske u İstanbulu, Izmiru, Bursi, kako se odvija oporavak u Hatayu i drugim gradovima, ljudi kažu da su Hatay i ostali gradovi odgovor dali na predsjednićkim izborima- a tamo je ubjedljivo pobijedila vladajuca AK partija predsjednika Erdogana.

Čitaj još:   VELIKO PITANJE IZ ANKARE: Zašto se odgađa izručenje mafijaša kojeg TURCI traže zbog likvidacije JOVICE Vukotića?... (foto)

Dok opozicija i dalje govori da se nije uradilo mnogo kao i to da je za građane gorući problem je i dalje onaj sa vodom…

Neposredno nakon zemljotresa, stručnjaci su kazali da su visoka smrtnost i razaranje izmedju ostalog i zbog slabog provodjenja gradjevinskih propisa. Da li je iko odgovarao, da li su propisi poostreni i postuju li se pri obnovi?

Tragična je to kombinacija raznih faktora dovela do same katastrofe: 

1.Jedan od faktora je što su dva zemljotresa, prvi jačne 7,8, a drugi 7,6 po Richteru, bili previše snažna pa većina zgrada nije mogla izdržati. I ne samo da su zemljotresi bili iznimno snažni, već su dogodila u kratkom razmaku

2. Drugi faktor je taj da je većina zgrada koje su se srušile izgrađene prije 1999, godine kad je zemljotres magnitude 7,6 po Rohteru, pogodio regiju MRAMORNOG mora usmrtivši preko 17.000 ljudi, nakon čega su se pooštrili turski zakoni vezani za izgradnju i kvalitet gradjevinskih objekata na teritoriji cijele Turske.

Na papiru, turski zakoni su u skladu je sa globalnim standardima, ovdje tvrde da zapravo bolji od većine drugih zakona u regionu.“

Nažalost dešavalo se i to da su često izdavane dozvole za objrekte od 3 sprata a izgradjene su zgrada od 5- 6 spratova…

Do danas je protiv 2 hiljade 825 lica, pokrenut krivićni postupak i za 267 istih raspisana je potjernica i za 984 donijeta su rješenja i sudske presude ili su još uvijek u toku, Među osumnjičenim osobama #su, izvođači radova, menadžeri zgrada, “ali i vlasnici stanova koji su kasnije izvršili nelegalne promjene na zgradama

Čitaj još:   BORIS Mugoša: Obmanjivanje Crne Gore za smijenjenu Vladu postaje uobičajeni dio djelovanja...

BONUS VIDEO: Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde konuşuyor

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more