IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crnoj Gori “prijeti” burno proljeće- DRŽAVI KOLAPS: Sindikati najavljuju štrajkove, Vlada obećava ali dogovora nema… (foto)

Ukoliko ne dođe do dogovora između sindikata i Vlade Crne Gore o povećanju zarada u zdravstvu, prosvjeti, pravosuđu i policiji, država će morati da se suoči sa serijma velikih štrajkova što bi zasigurno ostavilo velike posljedice po njeno funkcionisanje…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti Vijesti, ponedeljak, 05, 01. 2024… 09: 22… Crnoj Gori “prijeti” burno proljeće- DRŽAVI KOLAPS: Sindikati najavljuju štrajkove, Vlada obećava ali dogovora nema… (foto)

Obećanja o velikom povećanju zarada koje su, kako to reče premijer Spajić, ” u programu Evropa sad 2.0”, za sad su samo misaona imenica radnicima. I dalje se o njima priča i malo pomalo odlaže za neka druga vremena tj. iduću godinu.

Iako su u pojedinim državnim sektorima plate shodno Granskom koletkivnom ugovoru trebale biti povećane već prošlog mjeseca, do toga nije došlo, jer kako iz Vlade kažu novca za to povećanje nema.

Jedan od sindikata koji najavljuju da će stupiti u generalni štrajk je i sindikat prosvjete iz kog je saopšteno da uopšte neće organizovati nastavu.

Da bi njihov štrajk na koji imaju pravo po Ustavu i bio zakonit dužni su da obezbijede minimum procesa rada.

Međutim tu nastaje problem jer od 2015. godine nije usvojena uredba o minimumu procesa rada, pa se primjenjuje stara koju različito tumače Sindikalci i država kao poslodavac.

Zakon o štrajku donijet je 2015. godine, ali ne i nova uredba o minimumu procesa rada kojom bi se detaljnije uredili uslovi i način organizovanja štrajka, ali i prava i obaveze zaposlenih i poslodavca.

Čitaj još:   OBJAVLJENA PROGNOZA ZA DANAS: Čeka nas ‘PAKLEN’ vikend... (foto)

I dok su iz sindikata najavili da neće držati nastavu ukoliko stupe u štrajk, iz ministarstva se pozivaju na vladinu uredbu o minimuma procesa rada iz 2006. godine, po kojom se nastava ne smije obustavljati.

Svi Zakon o štrajku tumače na svoj način ali ukoliko do štrajka najviše će ispaštati građani tj. u ovom slučaju đaci.

Osim prosvjetara štrajk najavljuju i medicinski radnici, gdje bi oni ipak morali da obezbjede minimum rada, no to gledano sa svakodnevnim gužvama u medicinskim centiima širom Crne Gore i već nedostajućim kadrom bi imalo pogubne posljedice po Crnu Goru.

Uz njih kad dodamo sektor pravosuđa i policiju jasno da bi država i ukoliko bi štrajkači obezbjedili minimum rada bila dovedena u stanje kolapsa.

Iz sindikata očekuje da će Vlada ispoštovati Granski kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje zarada prosvjetarima, te da do štrajka neće doći.

Na tom fonu je bila i sinoćnja izjava premijera Spajića koji je kazao da u pogledu situacije sa provjetarima idu ka rješenju i da je atmosfera u tom dijelu pozitivna.

“Idemo ka rješenju. Imaćemo zakon o zaradama u javnom sektoru. On će napraviti gradaciju između prioritetnih djelova javnog sektora. To su prosvjetni radnici i poreska uprava. Naći ćemo rješenje da podstaknemo rad, a i da ga nagradimo”, dodao je on.

Spajić je poručio da će “prevrnuti svaki kamen koji mogu da dođu do dobrog odnosa sa provjetarima i jednog zadovoljstva sa obje strane”.

Čitaj još:   FILMSKA LIKVIDACIJA U SRBIJI: Muškarca izrešetao lažni dostavljač pizza... (foto)

“Ministri se srijeću svaka dva tri dana sa provjetarima. Vidim pozitivnu amtosferu i očekujem rješenja”, kazao je Spajić.

No, za sada sve je ostalo na pozitivnoj atmosferi i ukoliko do dogovora ne dođe već za 15 dana kako su makar iz sindikata prosvjete najavili bi mogli da imamo poptunu obustave nastave i paralizu obrazovnog sistema.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more