IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA IZNAD SARAJEVA: Klanjana dženaza uglednom sarajevskom neurohirurgu prof. dr. Kemalu ČUSTOVIĆU… (foto)

Na Gradskom groblju Bare u Sarajevu danas je klanjana dženaza uglednom neurohirurgu prof. dr. Kemalu Čustoviću koji je preselio na Ahiret 4. februara u 87. godini…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Vijesti, utorak, 06, 01. 2024… 18: 22… TUGA IZNAD SARAJEVA: Klanjana dženaza uglednom sarajevskom neurohirurgu prof. dr. Kemalu ČUSTOVIĆU… (foto)

Ugledni neurohirurg prof. dr. Kemal Čustović je rođen 1937. godine u Beogradu. U Sarajevu je završio osnovnu i srednju školu, a svoj put nastavlja na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 1962. godine. Nakon obavljenog staža odlazi u Celje u Sloveniju gdje završava dvije godine specijalizacije iz Opšte hirurgije, te studij nastavlja u Sarajevu gdje 1970. polaže specijalistički ispit.

Iste godine započeo je specijalizaciju iz neurohirurgije koju završava 1974. godine ispred komisije u Beogradu i predstavlja jednog od začetnika neurohirurgije u BiH.

Akademsku karijeru započeo je kao asistent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Svoj doktorat odbranio je 1988. godine, a tokom radnog vijeka bio je i šef Odjeljenja za intenzivnu jedinicu neurohirurgije.

Čitaj još:   HOROR, POKUŠAJ UBISTVA: Nikšićanin u kafani napao sugrađanina, sjekirom ga udario u glavu...

Tokom godina rada usavršavao se u regionalnim centrima i u inostranstvu. Tokom opsade Sarajeva, pored rada na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, pomagao je i u zbrinjavanju neurohirurških pacijenata u Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”. 2005. godine povodom 110 godina KCUS-a primio je priznjanje za poseban doprinos unapređenju hirurgije. U penziju odlazi kao profesor i šef odjeljenja za neurohirurgiju.

Pacijenti ga pamte kao posvećenog i stručnog ljekara, studenti kao vrsnog predavača i pedagoga, a ljekari kao kolegu uvijek spremnog podijeliti znanje. (A. J.)

izvor Hayat.ba