IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Ajkule” DANAS sa Srbijom na Svjetskom prvenstvu za vaterpoliste u Dohi: Utakmica vrijedna olimpijske vize… (foto, video)

“Ajkule”su prije dva dana, nakon peteraca, savladale Sjedinjene Američke Države (16: 15) i napravile prvi korak ka cilju– plasmanu na Olimpijske igre, za što će, sasvim sigurno, biti dovoljno plasirati se u četvrtfinale…

DOHA: Svijet, Sport vijesti, srijeda, 05, 01. 2024… 11: 22… “Ajkule” DANAS sa Srbijom na Svjetskom prvenstvu za vaterpoliste u Dohi: Utakmica vrijedna olimpijske vize… (foto, video)

pšte poznate priče o tome kako su prve utakmice na velikim takmičenjima specifične i kako mogu da odrede dalji tok prvenstva, da je igračima potrebno da se “upoznaju” sa terenom – u konkretnom slučaju bazenom, za crnogorske vaterpoliste zaista su imale uporište kada je riječ o Svjetskom prvenstvu u Dohi.

“Ajkule”su prije dva dana, nakon peteraca, savladale Sjedinjene Američke Države (16:15) i napravile prvi korak ka cilju – plasmanu na Olimpijske igre, za što će, sasvim sigurno, biti dovoljno plasirati se u četvrtfinale.

Prvo mjesto u grupi donosi direktan plasman među osam i 99 odsto otklanja dilemu oko odlaska u Pariz, imaju li ,,ajkule“ kvalitet i karakter da u tome uspiju otkriće komšijski derbi – danas od 15.30 sati selekcija Vladimira Gojkovića igra sa Srbijom, koja je na premijeri pobijedila Japan (17:10), nakon što je poslije dvije četvrtine imala samo pogodak prednosti.

– Nadamo se pobjedi i da možda kao prvi odemo u četvrtfinale – poslao je centar Miroslav Perković optimističnu poruku iz katarske pustinje.

Srbija je godinama harala svjetskim vaterpolom, osvajala evropska, planetarna i olimpijska zlata, ali nakon silaska trofejne generacije sa scene poslije Igara u Tokiju 2021. više ništa kod “delfina” nije ostalo isto – naše komšije su u padu, nijesu više strah i trepet za rivale, ali imaju dva igrača ekstra klase, Dušana Mandića i Nikolu Jakšića.

Crna Gora među 15 odabranih koje je Gojković poveo u Aziju nema igrače takvog kvaliteta, ali ima adute zbog kojih je realno da se nada pobjedi.

– Srbija je individualno vrhunska ekipa, ima nekoliko igrača svjetske klase, ali mislim da smo mi mlađi, poletniji i spremniji od njih… Mislim i da imamo bolje plivanje i bolju komunikaciju između sebe. Našu prednost bih tražio u našem timskom duhu i želji. Mislim da imamo realne i dobre šanse – dodao je Perković, koji igra za Novi Beograd.

Čitaj još:   BRAVO za Novi rekord CRNE GORE: Marija VUKOVIĆ, preskočila 196 cm u dvorani... (foto, video)

Miroslav Perković (FOTO: ORANGE PICTURES)

Heroj pobjede u prvom kolu bio je kapiten Petar Tešanović, koji je Amerikancima odbranio pet peteraca – dva u regularnom toku i tri u penal-seriji.

“Ajkule” su možda zaslužile da sve riješe tokom 32 minuta i umjesto dva uzmu sva tri boda, ali najvažnije je da je upisana pobjeda, trebalo bi krucijalna da se izbjegne treće mjesto i duel s Mađarskom ili Italijom već u razigravanju za četvrfinale.

– Izuzetno važna pobjeda u izuzetno teškom meču, a svaki je na startu turnira zahtjevan. SAD su veoma dobra ekipa sa izuzetnim individualnim kvalitetom, veoma spremni, ali na kraju smo uzeli ono po što smo došli. Siguran sam da smo sve mogli i ranije da riješimo, ali najvažnije je da smo pobijedili i odškrinuli vrata Pariza – dodao je Perković.

“Ajkule”su i na Evropskom prvenstvu prije mjesec turnir počele pobjedom nakon peteraca, rival je bila Francuska. U trećem kolu su odigrale odličan meč sa Hrvatskom i slavile takođe nakon penala, a “barakude” važe za jaču ekipu od ekipe Srbije.

– Mnogo nam je značilo da otvorimo turnir pobjedom. Nijesmo uzeli sva tri boda, ali pobjeda se broji i sigurno je danam je taj meč dao dodatno samopouzdanje koje će nam trebati u mečevima koji slijede – naveo je Matković.

Selektor Srbije Uroš Stevanović napravio je dvije promjene u sastavu u odnosu na EP.

Iz tima koji je igrao u Hrvatskoj nema tragičara četvrtfinalnog duela Marka Radulovića, kao i Vuka Milojevića, a pozvani su Đorđe Vučinić i sedamnaestogodišnji Luka Gladović.

– Imaju nekoliko izuzetnih pojedinaca, a naš cilj je prije svega da njih zaustavimo. Isto tako smatramo da Srbija ne bi trebalo da parira našem ritmu ako sve bude kako treba. Idemo korak po korak… – poručio je Matković.

Dušan Matković (FOTO: ORANGE PICTURES)

Pobjeda se čeka od 2013.

Crnogorska i srpska reprezentacija često su se sastajale na svjetskim prvenstvima.

..Ajkule“ su u četvrtfinalu Mundijala 2013. u Barseloni slavile 9:8 i potom stigle do srebra, jedine medalje koju imaju sa SP.

Bila je to i posljednja velika pobjeda nad ,,delfinima“.

Srbija je mnogo uspješnija na mundijalima- u Kazanju 2015. je bila bolja 11:8, u Kvandžuu 2019. upisan je remi 10:10, u Budimpešti 2022. ,,delfini“ su slavili 10:7, dok su u Fukuoki 2023. bili uspješniji nakon peteraca (17:15).

Čitaj još:   BEOGRAD: HISTERIJA U PROGRAMU UŽIVO, Televizija koja je objavila ko je novi PREDSJEDNIK SRBIJE... (foto)

Dvije reprezentacije su tri puta igrale u finalima EP, Crna Gora je slavila jednom – u Malagi 2008. godine.

Drašović: Sa Crnom Gorom nikada nije lako

Srbija je, kao i Crna Gora, u Dohu stigla sa ciljem da izbori olimpijsku vizu.

– Znamo kakav je ulog i s optimizmom ulazimo u meč. Igrali smo sa Crnom Gorom više puta u proteklom periodu i nikada nije bilo lako. Dovoljno je da se podsjetimo Fukuoke, gdje su na početku bili odlični, vodili 5: 0, da bismo na kraju uspjeli da preokrenemo rezultat i kroz peterce stignemo do četvrtfinala. Imaju odlične golmane, sa Lazovićem sam igrao, Ukropina, Radović, Mršić su kvalitetni šuteri.

Mlada i poletna ekipa, sigurno dobro fizički pripremljena. Sa druge strane i mi imamo adute, pripremili smo se za težak meč i vjerujem da imamo pravo da se nadamo uspješnom rezultatu – rekao je Radomir Drašović.

Raspored

Grupa A

11.30– Australija– J. Afrika

17.00– Španija– Hrvatska

Grupa B

7.00– Francuska– Kina

8.30– Grčka– Brazil

Grupa C

10.00– SAD – Japan

15.30– Srbija – Crna Gora

Grupa D

14.00– Kazahstan– Rumunija

18.30– Mađarska- Italija

BONUS VIDEO: Vaterpolo – SL: Srbija – Crna Gora

izvoe ibalkan.net/ Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more