IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA U NOVOM PAZARU: Na ahiret preselio ZENIB Zeka Biberović- Otišao velikan grada… (foto, video)

Novi Pazar je jučer izgubio jednu od svojih najistaknutijih ličnosti. Zenib Zeka Biberović, poznat kao posvećeni društveno- politički radnik, napustio nas je u 73. godini života, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag u razvoju turizma, kulture i sporta ovog regiona.

Rođen 1951. godine u Novom Pazaru, Zenib je svoje obrazovanje započeo upravo u ovom gradu, da bi kasnije svoje znanje produbio na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Njegova karijera kao profesora započela je u Beogradu, ali njegovo srce i profesionalni angažman brzo su ga vratili u rodni Novi Pazar, gdje je nastavio da radi u obrazovnim institucijama i kasnije se posvetio razvoju turizma i ugostiteljstva.

U preduzeću Genex, prvo na Kopaoniku, a potom i u Beogradu, Budvi i Bečićima, Biberović bio rukovodeći kadar, gdje je ostavio dubok trag u razvoju hotelskog poslovanja i skijališta. Njegov doprinos ne zaostaje ni u kulturi i medijima, gdje je rukovodio Kulturnim centrom Novi Pazar i bio direktor Regionalne radio televizije, kao i na čelu Sportskog centra Novi Pazar.

Zenib Biberović bio je istaknuti član društveno-političke scene, služeći kao predsjednik Komiteta socijalističke omladine Jugoslavije, član kabineta gradonačelnika i dugogodišnji član Sandžačke demokratske partije. Njegova ljubav prema sportu bila je više nego očigledna, ne samo kroz njegovu karijeru odbojkaša u Novom Pazaru i Crvenoj zvezdi te kao košarkaša, već i kroz ulogu predsjednika Odbojkaškog kluba.

Čitaj još:   Užas na ljetovalištu punom Srba: Na plaži se pojavilo OVO, turisti ga ubili kamenjem... (video)

Zenib je bio pionir u povezivanju svog kraja sa Turskom kroz turističke operacije, a zajedno sa bratom Besimom bio je inicijator Međunarodnog festivala folklora na obalama Egejskog mora. Njegov doprinos radu ustanova i institucija, posebno u turizmu i kulturi, bio je nemjerljiv.

Dženaza i ukop Zeniba Zeka Biberovića obavljeni su na Velikom groblju u Novom Pazaru, u prisustvu porodice, prijatelja i poštovaoca koji su došli da odaju počast ovom velikanu.

Zenib Zeka Biberović iza sebe ostavlja suprugu, dva sina i unuke, kao i bogato naslijeđe koje će nadživjeti generacije. Njegovo ime zauvijek će biti upisano u istoriju Novog Pazara kao simbol posvećenosti, rada i ljubavi prema rodnom kraju.

Autor Suad Zoranić

Bonus video: El merhum Zenib Zeka Biberović

Čitaj još:   HOROR I UŽAS KOD UŠĆA NERETVE: U strava nesreći jedan mladić poginuo, za život drugog se bore...

izvor: sandzakdanas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more