IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS UGLAVNOM OBLAČNO: Jak vjetar donosi promjenu vremena, koja se očekuje i narednih nekoliko dana… (foto)

Danas oblačno sa kišom, evo kakvo vrijeme nas očekuje za vikend, vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, četvrtak, 08, 01. 2024… 08: 22… DANAS UGLAVNOM OBLAČNO: Jak vjetar donosi promjenu vremena, koja se očekuje i narednih nekoliko dana… (foto)

Proljetne temperature u februaru zadržat će se do kraja ove sedmice te će tako ponegdje biti i preko 23 stepena Celzijusa. Riječ je o anticikloni “Zeus” koja je trenutno iznad naše regije i zaslužna je upravo za trenutne vremenske prilike.

Vrijeme u regionu Jugoistoka Evrope je pod uticajem anticiklone pa zato djeluje kao da je proljeće već u februaru. Ali, zimu i dalje ne treba otpisivati s obzirom da nam promjena slijedi već krajem ove te početkom naredne sedmice.

Anticiklona nazvana Zeus stigla je iz centralne Afrike i proširila se nad gotovo cijelom Evropom.

Ono što je specifično za ovu anticiklonu jesu jutarnji mrazevi i dnevne iznadprosječne temperature te nam je tako ujutru potrebna topla zimska jakna, a popodne dosta laganija odjeća.

A dok ova anticiklona odbija hladnu frontu ne dopuštajući da zima pokaže svoje zube, južina je od danas počela širom BiH donoseći porast oblačnosti Hercegovini i jugozapadu Bosne te lokalno na dare pojačan jugo.

Čitaj još:   Pregled jutra pisanja turske štampe~ 11.09.2018.

Slično vrijeme će se zadržati sve do subote, desetog februara.

Do subote u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zadržat će se pretežno oblačno vrijeme uz lokalno i povremeno kišu, u manjim količinama. U ostatku zemlje ostaje pretežno sunčano vrijeme.

Najtoplije će biti u sjevernim, i sjeveroistočnim dijelovima Bosne uz dnevne maksimume do oko 20 stepeni Celzijusa. Jutra će biti ne previše hladna uz temperature većinom u plusu, rijetko gdje uz slabiji mraz.

U subotu i nedjelju uticaj ciklona koji će nam pristizati sa zapada donosit će porast oblačnosti cijeloj zemlji, javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba. Hercegovinu i jugozapad Bosne tada očekuje većinom obilnija kiša i pljuskovi sa grmljavinom. U ostatku zemlje bez većih padavina, iako će biti u naletima kiše u većem dijelu zemlje.

Do kraja sedmice povremeno umjeren do na udare jak jugo u većem dijelu zemlje. Vrhunac vjetra u petak i za vikend kada će lokalno biti olujnih udara, jačine do oko 80 kilometara na sat.

Od ponedjeljka vjetar okreće na sjeverni smjer donoseći pad temperature uz nastavak nestabilnog vremena i povremenih padavina.

Čitaj još:   SDP u kampanju „Za našu kuću“ krenuo sa LOVĆENA: Građani su naša jedina koalicija u očuvanju i izgradnji CRNE GORE... (foto)

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more