IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TOPOVI I LOPOVI: Kad se udruže medijski reketaši i lični interesi Skijališta Crne Gore… (foto)

Najava Bojana Medenice rukovodica Skijališta 1600 da bi kao rješenje za zimske sezone sa malo snijega, trebalo uraditi projekat osnježavanja topovima, izazvao je reakcije u Skijalištima Crne Gore. Kako su saopštili nezvanično iz Skijališta, Bojan Medenica zvani Haso, bi da projektuje topove nelegalno, suprotno najvećem planskom aktu, prostornom planu, bez dozvola i planske dokumentacije, a sve, kako tvrde, za račun predsjednice Upravnog odbora Milene Vlahović, inače kadra URA, koja, po navodima dobro upućenih izvora, nudi da njen suprug, Mijo Vlahović, zvani Struja donira rješenje.

A poznato je da ko projektuje, taj određuje tehnologiju opreme i proizvođača, pa se pretpostavlja da bi Mijo Struja tako dobio mogućnost da se ugradi preko nabavke opreme.

Milena Vlahović je, o čemu je Portal Aktuelno detaljno pisao, na mjesto predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore došla nizom političkih i interesnih igara Demokrata i URA u Skijalištima Crne Gore iako je ta funkcija po partijskoj preraspodjeli, trebalo da pripadne Socijalističkoj narodnoj partiji.

Vlahovićeva dolazi na čelnu funkciju u Odboru direktora ovog preduzeća u periodu kad treba da se donese odluka o jedinstvenom ski pasu za sve staze u Kolašinu, što je Vlahovićeva minirala, uz pomoć starih “eksperata” u prvom redu Predraga Milanovića.

Hoće li Vlahovićeva i kompanija odgovarati za propalu sezonu i loše poslovanje Skijališta Crne Gore ili će i ovog puta, kao u aferi sa filijalom Atlas banke u Kolašinu gdje je zauzimala upravljačku funkciju kada je na stotine građana prevareno lažnim kreditima, naći žrtveno jagnje?

Bojan Medenica, inače široj javnosti poznat kao Haso je, kako tvrde Kolašinci, kupio diplomu menadžera kada se, u dogovoru sa resornim ministrom Vladimirom Martinovićem, ponadao da će smijeniti njihovog partijskog kolegu Đura Miloševića sa mjesta izvršnog direktora Skijališta Crne Gore. Martinovićev plan je bio da na tu funkciju smjesti Hasa Medenicu kao svog poslušnika i poltrona.

Kao osoba sa takvim karakteristikama, Haso je bio najpogodniji da preko koncerna Vijesti progura projekat osnježavanja, suprotno planskim dokumentima i urbanističko tehničkim uslovima, po volji njegove šefice Milene i njenog muža Mija Struje. Nelegalno, kao i dva ski lifta koja promoviše Medenica, a Vijesti ne pitaju da li se grade nezakonito i bez građevinske dozvole, s obzirom da ih nema u prostornom planu. Izostala su pitanja – ko je u tom slučaju napravio krivično djelo i na osnovu čije dozvole, ko je i kako izdao građevinsku dozvolu, da li je inspekcija uopšte provjerila da li imaju građevinsku dozvolu i da li je to nova devastacija Bjelasice? Sva ova pitanja dopisnica Vijesti je ”zaboravila”, a uredništvo ”medijskog ganga” je dokazalo da su veoma selektivni kada je u pitanju istraživanje koruptivnih radnji.

Čitaj još:   BRAVO Košakši prvi na tabeli: KK MLADOST– OKK NOVI PAZAR 67: 95...

I u slučaju „osnježavanja“ koje planira Haso Medenica, Vijesti nijesu pitale kako je moguće da on, ili bilo kod drugi, „crta“ mimo onoga što je previđeno najboljim planskim dokumentom? Jer, da podsjetimo, idejno rješenje za projekat vodosnabdijevanja je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, za dovođenje vode na skijalište, dok je projekat osnježavanja 12 kilometara staza uradio Dopelmayer, a platila država.

Taj projekat je u skladu sa prostornim planom i na osnovu urbanističko-tehničkih uslova iz plana. Dopelmayer je, na osnovu tendera za isporuku i ugradnju šestosjeda K8 imao obavezu izgradnje 12 kilometara staza i izradu projekta za njihovo osnježavanje. Sada se čeka vodovod i tehnologija za osnežavanje…

Vještačko osnježavanje bi već bilo završeno da se nijesu umiješali potencijalna korupcija, preplaćeni „stručnjaci“ i sa Vijestima povezana lica. Portal Aktuelno je detaljno opisao zakulisne radnje kojima je izmijenjeno idejno rješenje za vještačko osnježavanje ski centara Kolašin 1450 i 1600 i vodosnabdijevanje grada, kršeći time važeću legislativu u ovoj oblasti, ali i u oblasti održivog razvoja.

Podsjećamo, idejno rješenje koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, predviđalo je 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i to kad se naprave u punom kapacitetu, znači za par godina, i 20 litara u sekundi za vještačko osnježavanje, ukupno 160 litara u sekundi.

Plan je predviđao da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše sakuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija, a osnježavanje se vrši uglavnom noću kada je potrošnja vode minimalna. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevaje u periodu kada su manji vodostaji.

Međutim, kao kod svih višemilionskih projekata, neko je očigledno vidio priliku da se ugradi u čitav posao. Tako projektant mijenja predložena rješenja, na precizan zahtjev investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin i povećava količine vode na preko 400 litara u sekundi, što nije u skladu ni sa idejnim rješenjem koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, ali ni sa važećim urbanističko tehničkim uslovima.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: KARIJERU Sanje Damjanović teško je dostići, a neki o tome MOGU SAMO DA SANJAJU...

Sama ova činjenica je dovoljna da se posumnja u koruptivne radnje, jer za toliku količinu vode ne postoje standardne pumpe koje se serijski proizvode, već se specijalno naručuju a, kako se sumnja, samo jedan ponuđač ima uslove da ih izradi. Da li su se uslovi crtali za tog posebnog ponuđača, posao je za istražne organe. O ovome se, međutim, u medijskom gangu Vijesti nije pisalo, jer je, kako tvrde nezvanični izvori, advokat izvođača koji je pobijedio na tenderu, brat novinara Vijesti Petra Belog Komnenića. (L.P.Đ.)

izvor: http://aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more