IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTINA JE DA Na sajtu Skupštine CRNE GORE postoji oznaka za Engleski jezik i dva pisma, za Crnogorski oznake nema… (foto)

U obilju izmjena koje su pogodile crnogorske državne institucije, s ciljem da nakon 30. avgusta 2020. izgledaju starije i ljepše, teško je konstatovati šta sve nije kao nekad. Tako se oku posmatrača opirala i izmjena kojom se na sajtu Skupštine Crne Gore označava jezik teksta!?

Na pitanje od kada je i zbog čega tako, te da li planiraju da to promijene, iz Skupštine su Anteni M odgovorili da je sajt Skupštine Crne Gore do 12. oktobra 2021. imao ilustrativne prikaze u oznaci jezičkog dijela (zastava Crne Gore i zastava Ujedinjenog Kraljevstva).

„Nakon uvođenja i ćiriličnog uz latinično pismo, programerski tim je označio pisma njihovim zvaničnim nazivima, tj. ‘ćirilica i latinica'“, piše u odgovoru koji je dobila Antena M. 

Iz Službe Skupštine dalje navode da Skupština Crne Gore ostaje otvorena za sugestije u pravcu daljeg unapređenja i inovacija zvaničnog sajta, kako bi bio dostupniji korisnicima u zemlji i inostranstvu.

Poslanik SD-a Nikola Zirojević kaže da će tražiti da se ilustracije sa zastavicama koje označavaju jezik vrate, te da je to, iako tehničko pitanje, zapravo jasan signal o stavu prema državi i njenim simbolima. Iako je promjena nastala u vrijeme kad je predsjednik Skupštine bio Aleksa Bečić, Zirojević kao glavnog krivca vidi aktuelnog šefa parlamenta – Andriju Mandića.

Čitaj još:   MUŠKARCA U ITALIJI UBILI ŽENA I SINOVI: Odrezali mu nogu i tijelo BACILI NIZ LITICU... (foto, video)

„Uopšte nas to ne iznenađuje od nekoga ko ‘silom na sramotu’ u svoj kabinet želi da ubaci neku drugu zastavu koja nema veze sa zvaničnim simbolima Crne Gore. Sada se isti taj političar okomio i na zastavice tj ilustracije na sajtu parlamenta.

Radi se o odnosu koji Andrija Mandić demonstrira prema državnim simbolima Crne Gore vdeć duži niz godina iako se pred širom političkom javnošću, naročito pred međunarodnim partnerima, pokušava predstaviti kao reformisani poitičar koji voli državu Crnu Goru.

Smatram da svakim svojim aktom, a ovo je jedno tehničko pitanje, ali signal koji svima stavlja doznanja šta on zapravo misli o ovoj državi i njenim simbolima“, kazao je Zirojević za Antenu M.

Zirojević, takođe, navodi da će od Službe Skupštine tražiti objašnjenje i zahtijevati da se ilustracije vrate.

„Ne postoji razlog da one ne budu tu. Crnogorski jezik je jedini službeni jezik po Ustavu Crne Gore, ostali su jezici u službenoj uptrebi. Oba pisma su ravnopravna i ćirilično i latinično, tako da ne postoji ralan problem i prepreka da se ilustracija sa crnogorskom zastavom nalazi i pored opcije za ćirilicui za latinicu i tu, apsolutno, nema ništa sporno“, zaključio je Zirojević.

Da je opcije izbora jezika, a ne samo pisma, praksa pokazuje i zvanični sajt Vlade Crne Gore na kojem tako nešto postoji: CG oznake na ćirilici i latinici i oznaka za Engleski. Barem do rekonstrukcije…

izvor: analitika.me

Čitaj još:   ESAD Rastoder: Crnogorska policija odradila dobar posao statista i podrške nacistima iz Nikšića... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more