Crna Gora

In memoriam Rajko Cerović: Čovjek herojskog života… (foto, video)

Rajko Cerović je bio istinski intelektualac, erudita, profesor, novinar, književni kritičar, kulturni djelatnik, kolumnista, beskompromisni borac za nezavisnu, građansku i sekularnu Crnu Goru, kao i očuvanje crnogorskog jezika i kulture…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 10, 02. 2024… 09: 22… In memoriam Rajko Cerović: Čovjek herojskog života… (foto, video)

Autorka: Tanja Pavićević

Crna Gora je izgubila velikog čovjeka. Čovjeka koji je živio herojski život, perom, mišlju i djelom. Čovjeka koji nije pristajao na ulogu žrtve, i koji nije prestajao da se bori za Crnu Goru, i beskrajno vjeruje u Crnu Goru.

Rajko Cerović je bio istinski intelektualac, erudita, profesor, novinar, književni kritičar, kulturni djelatnik, kolumnista, beskompromisni borac za nezavisnu, građansku i sekularnu Crnu Goru, kao i očuvanje crnogorskog jezika i kulture.

Bio je, oduvijek, na prvoj liniji odbrane etičkih vrijednosti. A i u devetoj deceniji, do posljednjeg dana, s dužnom pažnjom pratio je sva dešavanja, reagovao, kritikovao, upozoravao, davao precizne dijagnoze događaja u crnogorskom društvu.

Imala sam privilegiju da sam sa Rajkom Cerovićem sarađivala gotovo čitav svoj radni vijek. U početku kao novinarka, koja ga je zvala za komentar na sva važna društveno-politička dešavanja, a posljednje četiri godine, kao urednica Pobjedinog dodatka Kult.

Blisko smo sarađivali, bili u dnevnom kontaktu, naročito oko svega što je zadesilo Crnu Goru nakon civilizacijskog i vrijednosnog sloma 30. avgusta 2020. godine.

Rajko Cerović bio je moj „najlaganiji“ saradnik. I pravi drug, iako su nas decenije razdvajale.

Uvijek je prvi slao tekstove, prije dogovorenog roka, potpuno čiste, skoro bez i jedne slovne greške. Pratio je pasionirano sva dešavanja, bio uključen u sve građanske antiklerikalne inicijative i akcije, davao savjete postojećim organizacijama, ali i čekao i pomagao da se iskristališe i neka nova snaga koja će biti snažna brana propadanju Crne Gore za koju se borio.

Bio je potpisnik gotovo svih građanskih inicijativa. Išao na proteste. Na jednom, koji se ticao slobode medija – govorio. Kao doajen crnogorskog novinarstva i nekadašnji glavni urednik Radio-televizije Crne Gore. Upozorio je tada da ga sve podsjeća na progone koji su se događali prije tri decenije.

„Što se danas događa? Potpuno identična fašizacija političkog i društvenog života s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog vijeka. Bukvalna smjena višestruko potvrđenih novinarskih imena.

Smjena poslušnim licima, vjernim novom političkom kursu bukvalnog slijeđenja interesa Srpske pravoslavne crkve i skretanja Crne Gore sa evropskog puta“, rekao je na protestu oktobra 2021. godine ispred Skupštine, reagujući na kadrovske potrese u RTCG.

Bio je Rajko neumoran.

Čak i kada je odlazio u bolnicu, a to se zadnjih godina dešavalo više puta, govorio je da jedva čeka da izađe – da bi mogao da piše. Jednom se samo požalio kako u bolnici nema TV-a i novina. Nije mogao da podnese da bude isključen, niti da bude u prinudnoj „iznad situaciji“.

Za razliku od brojnih konformista.

Pisanje i borba za Crnu Goru, kako to i biva u herojskim postojanjima rijetkih ljudi, za njega su bili život.

Rajko Cerović je bio istinoljubiv, radoznao čovjek, lucidan, aktivan i angažovan. Bio je obrazovan, pristupačan, neposredan. I lišen bilo kakve sujete.

Kada je u Kultu smanjen broj strana, redukovan je i broj saradnika. Rajko je, krajnje dobronamjerno znao da me pita: „Hoću li da pauziram ove sedmice da ne zauzimam mjesto nekom mlađem?“.

Živio je, mislio i pisao bez straha. I nikada nije izigravao žrtvu. Ni kada su ga nepismeni anonimusi prije svega nekoliko godina prijavljivali zbog pisanja za Pobjedu, ni kada su ga plaćenici autokrate susjedne države blatili na opskurnim proruskim platformama, niti kada su ga ostrašćeni Miloševićevi i Momirovi nacionalisti fizički napadali ispred zgrade u kojoj je živio, prije više od trideset godina.

Rajko Cerović je stameno pokazivao i dokazivao kako treba koračati kroz život, biti častan i hrabar, i bez kalkulacije uvijek braniti temeljne crnogorske vrijednosti.

Bio je jedan od najvećih novinara i književnika u crnogorskoj istoriji. Dubina njegovog angažmana prevazilazila je crnogorsko društvo, koje ga je nedovoljno razumjelo, kao i druge crnogorske visoko moralne intelektualne veličine.

Otišao je moj dobri čika Rajko.

Nijesmo se pozdravili, nijesam očekivala, bio je u stabilnoj fazi, ali – iako je otišao bez „zbogom“ – ostavio je još jedan tekst koji je za Kult pisao u nedjelju veče. Sljedećeg dana, kada smo svi već nosili u grudima slomljeno srce zbog Rajkovog odlaska, tekst je uz Radojevu intervenciju, stigao na svoju adresu.

Pamtim i pamtićemo Rajkov neumorni pregalački duh i neizmjernu posvećenost Crnoj Gori kojoj je sve nesebično od srca dao i učinio. Njegovim odlaskom izgubili su svi.

Rajko Cerović je završio Filološki fakultet (Opšta književnost sa teorijom književnosti) u Beogradu.

Radio je kao profesor u gimnaziji, jednu godinu u Pobjedi, a sav preostali radni vijek na Televiziji Titograd, danas Televiziji Crne Gore. Bio je samostalni autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd.

Zbog neslaganja sa politikom Slobodana Miloševića podnio je ostavku na mjesto glavnog i odgovornog urednika 1988. godine. Bio je saradnik velikog dijela antiratnih i antišovinističkih glasila tadašnje države (Oslobođenje, Naši dani, Nedjelja, Vjesnik, Danas, Borba, Monitor i Liberal).

Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo.

Izbor iz svojih književnih kritičkih eseja objavio je u knjizi „Svjetlost i sjenke jedne tradicije“ (1986) i „Crnogorsko književno iskustvo“ (2003). Izbor iz publicističkih rasprava, kulturološko-političkih eseja i polemika objavio je u knjizi „Riječ protiv“ i „Crnogorski stereotipi“.

Cerović je bio stalni saradnik dodatka Kult, od prvog broja tog Pobjedinog podlistka.

BONUS VIDEO: U krupnom planu- Rajko Cerović

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ANDREJ Nikolaidis: Zašto se oni uopšte bune protiv Rezolucije koja ne poništava političko-pravne posljedice genocida? Čemu taj seoski teatar? (foto)

Rezolucija je performativni akt, kojim se osuđuje genocid, ali se ne poništavaju njegove pravno-političke posljedice.…

3 sata ago

PETAR Odžić: Bivša vlast je dovela Budvu do potpunog moralnog i političkog sunovrata, trebaće nam dosta vremena i truda da isplivamo… (foto)

Veliki problem, pored urbanističkog haosa, predstavljaju i privremene lokacije koje od Budve, kako kaže, prave…

4 sata ago

ZLATKO Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije, nećemo stati… (foto)

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama kazao da se došlo do kvalitetnijeg "upeglanog" teksta... Ambasador Bosne…

7 sati ago

DRAGAN Bursać: Ruski ambasador u UN- u, prijeti Bosni i Hercegovini sukobima… (foto)

O kakvom ‘novom sukobu’ govori ruski ambasador Nebenzja? Ko bi taj sukob započeo, ko bi…

7 sati ago

MIODRAG Vlahović: “Crnogorski” amandmani suštinski izmijenjeni, naši se uopšte nisu pitali… (foto)

''Crnogorski” amandmani su suštinski izmijenjeni. To je lako uporediti, kazao je diplomata i predsjednik Crnogorskog…

7 sati ago

This website uses cookies.