IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEZ PRAVA NA GREŠKU: Crna Gora protiv Rumunije, za olimpijsku vizu i plasman u četvrtfinale SP… (foto, video)

Pariz se od prije dva dana jasnije vidi, Crna Gora u osmini finala Svjetskog prvenstva protiv Rumunije je apsolutni favorit…

DOHA: Svijet, Sport vijesti, nedelja, 11, 02. 2024… 10: 22… BEZ PRAVA NA GREŠKU: Crna Gora protiv Rumunije, za olimpijsku vizu i plasman u četvrtfinale SP… (foto, video)

Ulog je najveći, više nema ni komocije oko rezultata, nema ni izgovora, sada sve staje u jedan meč, u 32 minuta koja mogu ,,ajkule“ da odvedu na Olimpijske igre…

Na svakoj od pozicija naš tim je jači, a i iskustveno ispred protivnika protiv kojeg su 14. januara na EP (razigravanje za plasman od petog do osmog mjesta) odigrali jedan od boljih mečeva. Istina, tada su Rumuni u prva dva i po minuta postigli tri gola (iz kontre, peterca i pozicionog napada), ali izabranici selektora Vladimira Gojkovića su u drugoj četvrtini postavili stvari na svoje mjesto i zabilježili ubjedljiv trijumf od 18: 11…

Zanimljivo da su se obje selekcije zajedno pripremale pred put u Dohu, tako da je moguće i da nema nekih prevelikih tajni, konkretno od strane rumunskih igrača, koje bi ,,ajkule“ mogle da eliminišu od dalje borbe za visok plasman i za vizu po koju su i došli.

Spaić: Mi se pitamo

Optimizam crnogorskih vaterpolista uoči današnjeg okršaja je na mjestu, nema razloga za strah ili da od prevelikog respekta usljed ogromnog uloga uđu u nervozu. Kao što je djelimično bilo sa Japanom u posljednjem duelu grupne faze. Vjerovatno su i glave dobro ,,naštelovane“, jer ovakav poklon (Srbija je dobila SAD i automatski izbacila Italiju iz

igre za četvrtfinale sa Crnom Gorom), bez obzira na slabija izdanja, posebno sa Srbijom, i manje kvalitetnija ekipa od naše ne bi smjela da se ispusti.

Naravno, respekt je potreban, ali situacija je jasna. I ne može biti jasnija – pobjeda se očekuje, poraz bi srušio skoro sve što je tim Vladimira Gojkovića uradio do sada.

– Očekuje nas kvalitetan protivnik. Međutim, smatram da se mi najviše pitamo u ovom meču i da treba maksimalno fokusirani da uđemo od prvog minuta i riješimo ga u našu korist. I da se plasiramo na Olimpijske igre, što je bio primarni cilj ovog takmičenja – kazao je Vladan Spaić.

Čitaj još:   Nikola Šešelj, sin lidera SRS: Naučio da brutalno PRIJETI I VRIJĐA...

Prednost crnogorskog tima je i u tome što je fizički spremniji, ima šansu da plivanjem slomi otpor i lakim golovima dođe do razlike.

– Prednost naša je u presingu, tranziciji, gdje treba da ,,lomimo“ rivala i da probamo razliku da napravimo i ne dozvolimo finiš na jednu loptu – jasan je naš centar.

Protiv Japana do treće četvrtine napad iz sedam pokušaja preko centra nije prolazio, a vidno je bilo u posljednjoj četvrtini nesnalaženje protiv zonskog presinga.

U pretposljednjem meču sa Srbijom ništa nije funkcionisalo, a protiv Sjedinjenih Američkih Država bilo je više dobrih, a manje slabijih stvari, što se vidjelo po rezultatu, odnosno trijumfu nakon peteraca. Očigledno da još mnogi reprezentativci treba da se probude, a idealno bi bilo da formom isprate kapitena Petra Tešanovića. I protiv Rumunije, a posebno, ako prođu dalje, u četvrtfinalu sa Španijom.

Mogu li da naprave zalet?

– U prvom dijelu turnira nijesmo pokazali željenu igru i nijesmo bili na dobrom nivou. Na primjer, na prošlom šampionatu smo u prvom dijelu bili odlični, poslije smo pali, tako da se nadam da će u Dohi biti obrnuto. Ostvarili smo dvije pobjede u grupnoj fazi, a poraz od Srbije i dalje boli. Ali, idemo dalje, danas počinje eliminaciona faza i prvi meč protiv Rumunije – kazao je Tešanović.

U rumunskom timu golman Marius Florin Tic se istakao u porazu od Italije sa 11 odbrana i pobjedi protiv Kazahstana (devet odbrana), odskočio je Vlad-Luka Georgesku i Matei Lutesku, član Dinama iz Bukurešta.

– Imaju nekoliko dobrih igrača i određeni kvalitet. Analizirali smo ih i zatvorićemo ih. Siguran sam da ćemo pobijediti i izboriti vizu za Olimpijske igre – poručio je kapiten.

,,Ajkule“ su kroz istoriju mečeva sa Rumunijom bez problema pravili razliku i dolazili do pobjeda. Kvalitet je bio i ranije, kao i sada na strani crnogorskog tima, koji u Dohi još nije pokazao ni blizu partije kao u prvom dijelu šampionata Evrope u pobjedama nad Hrvatskom, Francuskom i sa Španijom, bez obzira na poraz. Možda baš od Rumunije naprave zalet, napune se samopouzdanjem za Španiju. Pred put i u najavama šampionata redom su isticali da žele i olimpijsku vizu i korak dalje u odnosu na prethodno takmičenje…

Čitaj još:   ALEK Barović: Ustanak i istorija... (foto)

Tešanović vidi peto učešće na Igrama

Petar Tešanović imaće priliku da kao kapiten odvede reprezentaciju na pete uzastopne Olimpijske igre.

– Velika je čast biti kapiten ekipe kao što je Crna Gora. Kroz istoriju smo osvajali medalje, a olimpijska je san svih nas vaterpolista. Ali, polako, idemo korak po korak, prvo da se kvalifikujemo. Danas je najbitniji meč za nas, tako da samo o Rumuniji razmišljamo – kazao je Tešanović.

Osmina finala

10.00– Hrvatska- Kina…

14.00– Australija- Francuska…

15.30– CRNA GORA- RUMUNIJA…

17.00– SAD- Italija…

BONUS VIDEO: Vaterpolo tuča igrača u bazenu

izvor iBalkan.net/ Pobjeda.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more