IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STEVO Vučinić (Crnogorska evropska partija): Najava proslave srpskih praznika u Pljevljima, “Napad je na ustavni poredak i građanski mir…” (foto)

“Narod koji ne njeguje svoju kulturu i ne poštuje svoju istoriju nema budućnost” i Pita đe su akterima ove proslave ljudski obziri prema komšijama bošnjačke nacionalnosti i ljudski osjećaj prema njihovim strašnim traumama…

PODGORICA- PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljaK, 12, 02. 2024… 11: 22… STEVO Vučinić (Crnogorska evropska partija): Najava proslave srpskih praznika u Pljevljima, “Napad je na ustavni poredak i građanski mir…” (foto)

“Najavljena proslava 220 godina od srpske Bune na dahije, koju je podstrekao sultan Selim III, zvana Prvi srpski ustanak i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava Srbije, koju organizuje opština Pljevlja 14. februara, oličena u njegovom predsedniku, ljekaru Dariju Vranešu, frontalni je udar na ustavni poredak”, poručio je podpredśednik Crnogorske evropske partije, Stevo Vučinić.

To, kako kaže, nije samo simbolički akt, nego jasno iskazana namjera uperena protiv državne cjelovitosti. 

“Akterima je stvarni cilj da Pljevlja stave pod djelimični ili potpuni srpski suverenitet, što ovim simboličkim aktom jasno najavljuju. U konačnom, povezivanje Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja – Nikšić – Boka i njegovim izuzimanjem, ili kao srpske teritorije ili kao kao autonomne oblasti unutar Crne Gore, više puta je dokazana namjera aktuelnih opštinskih vlasti Pljevalja, Nikšića i bokeških gradova”, naglašava on.

urn:uuid:6fa3f523-85a7-454a-9b98-f5f0ecfed4a6

Tako se, kaže, podriva autoritet i dostojanstvo zemlje i ona diskredituje kao suverena država. 

U Pljevljima proslavljaju srpske praznike; Vlahović: Sramno…

“Ovim simboličkim aktom, u stvari Srbija traži geopolitičko preuređenje prostora koji se kosi sa crnogorskim državnim i nacionalnim interesima. Traži da vrši suverena prava na crnogorskoj teritoriji s namjerom da zemlju organizuju po njenom kulturnom i političkom svetosavskom modelu. Može joj biti, jer je vlast u Crnoj Gori definisana velikim dijelom upravo nacional-svetosavskom ideologijom, koja je remek djelo izopačenosti”, izričit je Vučnić.

Čitaj još:   DRAMA: Ponovno napadnut aerodrom u Saudijskoj Arabiji…

Kako dodaje, tom velikosrpskom ideologijom kojom su nadahnuti aktuelni vlastodršci Pljevalja, koji organizuju i zbog koje organizuju ovakvu “proslavu” bili su ranije nadahnuti i četnici koji su vršili zvjerstva nad Bošnjacima Sandžaka tokom Drugoga svjetskoga rata. Podśeća da su početkom 1942. godine četnici na zlikovački način lišili života 9500 Bošnjaka. 

“A 1993. godine, njihovi ideološki nasljednici ponovo su izvršili zločin nad Bošnjacima, ovoga puta u Bukovici kod Pljevalja. Sljedbenici politike i ideologije poraženih u Drugom svjetskom ratu očito misle da su pobijedili na terenu sjećanja i tumačenja istorije. Jer ovakvim aktima prizivaju duhove prošlosti od kojih zebe svaki građanin bošnjačke nacionalnosti, ne samo u Pljevljima nego i u cijelom Sandžaku”, kaže Vučinić.

Pita đe su akterima ove proslave ljudski obziri prema komšijama bošnjačke nacionalnosti i ljudski osjećaj prema njihovim strašnim traumama. 

“S najviših adresa državne administracije treba da se ovim povodom očituju: stanu u zaštitu Bošnjaka i instrumentima suverene vlasti odbrane, ovoga puta, konkrektni simbolički napad na ustavni poredak, kojim se najavljuje njegova materijalizacija po ugledu na Bosnu – razgradnja na entitete u kojima su drugi i drugačiji nepoželjni (Bošnjaci i Crnogorci)”, ističe Vučinić.

Čitaj još:   VIC DANA: Mali Fočak tražio od oca da mu kupi sladoled, a onda– urnebes… (foto)

Poručuje da narod koji ne njeguje svoju kulturu i ne poštuje svoju istoriju nema budućnost. 

“Da bi nas lišili budućnosti nameću nam da slavimo tuđe a ne svoje datume i pobjede. Mi imamo svoju povijest i identitet i nećemo dopuštit njihovo zatiranje ni ugrožavanje državne suverenosti Crne Gore”, zaključio je STEVO Vučinić.

izvor Portal Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more