IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEMOĆ DRŽAVE ILI NAMJERNO ĆUTANJE: Zašto intitucije Crne Gore, žmure na proslavu državnog praznike Srbije u organizaciji Opštine PLJEVLJA? (foto)

Opština Pljevlja organizovaće sjutra svečanu akademiju kojom obilježava Dan državnosti i Dan ustavnosti Srbije. Događaj, na koji poziva predsjednik Opštine Dario Vraneš, biće održan 14. februara u 19 sati u sali Centra za kulturu u Pljevljima- dan uoči zvaničnih datuma proslave državnog praznika (15. i 16. februar).

Gledajući najavu ovog događaja postavlja se pitanje da li se Pljevlja nalaze u Srbiji ili su i dalje u Crnoj Gori i zašto država danim ćuti na skandaloznu proslavu državnog praznika susjedne Srbije?

Predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš odavno već svojim inicijativama narušava multinacionalni i multikonfesionalni sklad u Pljevljima. U svojoj najnovijoj, Vraneš svečanom akademijom slavi državni praznik Srbije, a slavlje već danima pompezno putem medija i društvenih mreža najavljuje, predstavljajući ga kao svesrpsko slavlje.

“U Pljevljima proslavljamo 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava. Poslije Božića, Vaskrsa i Vidovdana najznačajni dan za cijeli srpski narod. Treba da ga proslavlja cijeli srpski narod od Australije do Amerike “,naveo je Vraneš u odgovoru Pobjedi uz koji je poslao i pozivnicu za događaj i učesnike, među kojima je i vladika mileševski Atanasije, zagovornik ideje čelnika Pljevalja za promjenu Dana opštine.

E sad, ono što Vraneš nije pojasnio je da svesrpski narod od Australije do Amerike ne slavi zvanično taj praznik u organizaciji recimo gradonačelnika Melburna ili Njujorka već privatno, što za razliku od njegove svečane akadamije ne predstavlja kršenje Ustava i zakona tih država.

No, on je već crnogorsku javnost navikao na svoje inicijative srpskog sveta i svesrpskog življa, ali ono što zabrinjava je odsustvo svake reakcije državnog vrha na njegove skandalozne inicijative.

Ne oglašavaju se ni premijer ni predsjednik države ali ni takozvane građanske partije u lokalnoj vlasti kojim je očigledno skroz normalno da se u Pljevljima zvanično slavi praznik druge države.

Kad bi recimo Vraneš slavio dan državnosti Bosne i Hercegovine, sa kojom se njegova opština graniči, pa onda bi i nekako imalo smisla da slavi i državni praznik druge im susjedne države Srbije, ovako njegova namjera je odavno jasna – Sprovođenje agende srpskog sveta i to bez da se ta namjera skriva.

Čitaj još:   NOVAK Adžić: ANDRIJA Mandić, ponovo zloupotrijebio poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore... (foto)

I dok država ćuti, jer kako je premijer Spajić rekao identiteska pitanja nijesu u njegovom domenu interesovanja, prvi na reakciju je pozvao bivši imam odbora Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić.

“Državo, čekamo reakciju na ovaj direktni udar na Ustav i zakone. Jakove Milatoviću, Milojko Spajiću, Specijalno državno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ako ovo dozvolite, neka nas nema ni jednoga”, naveo je bivši imam Kadribašić na društvenoj mreži X.

Osim njega reagovali su iz lokalnog odbora DPS-a.

Oni su ocjenili da je najava svečane akademije povodom Dana državnosti i Dana ustavnosti Republike Srbije, još jedan u nizu bestidnih pokušaja negiranja crnogorske nezavisnosti i udar na temelj njene državnosti.

U Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista smatraju da se crnogorskim građanima na najslikovitiji način šalje poruka da nosioci vlasti u Pljevljima, na čelu sa Dariom Vranešom, i Nova srpska demokratija, kao glavni konstituent vlasti na lokalnom idržavnom nivou, ne poštuju niti drže do pravnog poretka i Ustava Crne Gore, a samim tim ni do nezavisnosti i suverenosti naše države.

Ukazuju da proslavom 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, „izvođenjem radova pogubnih agendi koje su dovodile do sukoba na prostoru bivše Jugoslavije“, još jednom grubo produbljuje podjele i stvaranje sve veće distance među građanima Pljevalja.

“Proslavom 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, izvođenjem radova pogubnih agendi koje su dovodile do sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, još jednom grubo produbljuje podjele i stvaranje sve veće distance među građanima našeg grada.

Čitaj još:   UŽAS: Vasić ZVECKA ORUŽJEM, TRAŽI DA SE U RS DOZVOLI POSJEDOVANJE AUTOMATSKIH PUŠAKA

Podsjetimo da je 28. seprembra prošle godine većina u lokalnom parlamentu usvojila odluku o promjeni Statuta opštine te time omogućila promjenu Dana opštine umjesto dotadašnjeg 20. novembra, dana oslobođenja grada od fašizma, za Dan opštine odredila crkveni praznik 27. oktobar dan Svete Petke. Sada, proslavom inostranih praznika lokalna vlast politikom agresivnog velikosrpskog nacionalizma samo nastavlja dalju klerikalizaciju pljevaljske sredine i crnogorskog društva, na šta koalicioni partneri, zarobljeni trulim kompromisima, sramno ćute”, podvukli su u DPS-u.

No, sve dok država i državni vrh budu ćutali na Vraneševe inicijative, on će mirno moći da radi protiv teritorijalnog i Ustavnog poretka Crne Gore.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more