IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DINO BAŠOVIĆ, HEROJ IZ SANDŽAKA: Zaboravljen od strane Državnih Organa SRBIJE… (foto)

Turci se ovih dana prisjećaju svojih najmilijih koji su izgubili živote u zemljotresima koji su u februaru prošle godine pogodili jug zemlje.

Spasilačke ekipe pristizale su iz svih zemalja svijeta, pa čak i Izraela i Grčke, za koje se smatra da su najljući politički neprijatelji Turske. Također, na put prema jugu Turske krenule su i ekipe iz Bosne i Hercegovine.

Jedan od njih bio je i Dino Bašović, član Gorske Službe Spašavanja općine Novi Grad Sarajevo, čiji su neumorni napori rezultirali spašavanjem deset ljudskih života.

Ovaj Prijepoljac, koji je studirao u Turskoj pokazao je veliku hrabrost i požrtvovanost tokom ove humanitarne misije.

Međutim, uprkos njegovim jasnim djelima i sposobnostima, Dino Bašović se suočio s nezamislivim– prvo s otkazom od strane lokalne samouprave općine Prijepolje na ramazanski Bajram nakon povratka iz Turske, a potom i ponovnim otpuštanjem nakon uspješnog završetka obuke pod vodom kada je i dobio diplomu za profesionalnog ronioca.

Ono što je također šokiralo sve one koji poznaju Bašovića jeste što je ime ovog heroja izostavljeno i na Danu općine Prijepolje, kada se udjeljuju nagrade za dostignuća i herojska djela.

Čitaj još:   MILO Đukanović: TREBA IMATI OBRAZ DEBEO KAO ĐON PA DOZVOLITI OVAKVU BAHATOST U ZEMLJI

izvor: hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more