IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Nikolić: Krivična prijava ANDRIJI Mandiću, u kabinetu Skupštine Crne Gore, nezakonito istakao zastavu strane države… (foto)

Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Demokratska unija Albanaca (DUA) podnijeli su danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske Demokratije Andrije Mandića.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 15, 01. 2024… 11: 22… ANDRIJA Nikolić: Krivična prijava ANDRIJI Mandiću, u kabinetu Skupštine Crne Gore, nezakonito istakao zastavu strane države… (foto)

Šef poslaničkog kluba DPS- a Andrija Nikolić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je podnijeta krivična prijava protiv predsjednika Skupštine Andrije Mandića zbog unošenja trobojke u kabinet.

Krivičnu prijavu protiv Mandića SDT-u podnijeli su Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Demokratska unija Albanaca (DUA). Kako je pojasnio Nikolić, prijava je podnijeta zbog sumnje da je Mandić počinio krivično djelo – zloupotreba službenog položaja.

“Mandić je suprotno zakonu u svom kabinetu istakao zastavu strane države, koja je uređena Zakonom o upotrebi zastave, grba i himne države Srbije, a zvanice nisu bili predstavnici države Srbije i time unizio Skupštinu”, rekao je Nikolić na pres konferenciji u parlamentu.

Poslanik DPS-a je kazao da je Mandić Isticanjem zastave koja je zastava jednog naroda izvršio diskriminaciju.

“Crna Gora je definisana kao građanska, a ne kao država jednog naroda – srpskog, crnogorskog…”, poručio je Nikolić.

Naglasio je da predsjednik Skupštine ima dužnost da bude predsjednik svih građana, ali da je jasno da Mandić ima političku ulogu da mijenja karakter Crne Gore.

”Drugi aspekt je što Andrija Mandić proizvodi podjele u Crnoj Gori. On želi da Crnu Goru sa izmijenjenim karakterom unese u ‘srpski svet’, sa ciljem da se svi Srbi objedine i slušaju zvanični Beograd. Smatramo da ima mnogo čega spornog i da će nadležni ispitati prijavu i da će najmanje saslušati Mandića i one koji su učestvovali u tome”, rekao je Nikolić.

Čitaj još:   SARAJEVO: "Deset u pola" Benjamine Karić, okupila ćevabdžije s ciljem... (foto, video)

Smatra da je predsjednik Opštine Pljevlja, funkcioner NSD- a Dario Vraneš, počinio “veleizdajnički akt” i da je pitanje kad će predsjednik neke druge opštine uraditi isto.

“Mislimo i očekujemo da u ovom postupanju Mandića ima dovoljno osnova da bude ne samo politički smijenjen”, rekao je Nikolić.

Žele ponavljanje scenarija iz osamdesetih

Poslanik SD-a Branislav Nenezić je kazao da je već nekoliko puta naveo da je očigledno da Mandić neko ko rukovodi vladajućom većinom.

“Politička elita koja radi pod palicom Beograda se nije pomirila sa onim iz 2006. godine. Scenario koji smo vidjeli krajem 80-tih godina u svim republikama SFRJ i pokrajinama žele da ponove”, rekao je Nenezić.

Smatra da dio vladajuće većina na čelu sa Pokretom Evropa sad, Demokratama, Albanskim forumom treba da kažu prije svega svojim biračima da li podržavaju “kršenje Ustava da se u Skupštini kači zastava druge države”.

Neka pokažu karakter jer je ovo prije svega krivično djelo. Ne može se radi političke kalkulacije igrati sa ugledom države”, dodao je Nenezić.

Kazao je da svako u Crnoj Gori treba da ima pravo da živi slobodno. “Sloboda je nešto za šta su ginuli naši preci. Ne morate je voljeti, niste je ni željeli u ovom obliku 2006. godine, ali je morate poštovati”, dodao je.

BS neće potpisati prijavu

Čitaj još:   UMRO GLUMAC IZ SERIJE “SELO GORI” Poznat kao Đoda...(foto)

Na pitanje novinara da li je ponudio i drugim partijama da potpišu krivičnu prijavu, prije svega Bošnjačkoj stranci, Nikolić je odgovorio da su je potpisali poslanici DPS, SD, HGI i DUA i da je to dovoljno poslanika.

“Da je jedan čovjek potpisao, za SDT bi to bio alarm… Vidjećemo kako će stručna i šira javnost, ali i pravosuđe reagovati”, rekao je Nikolić.

Kazao je da su pozvali i Bošnjačku stranku, ali su im sinoć rekli da neće potpisati prijavu. “Za razlog treba pitati niih”, poručio je ANDRIJA Nikolić.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more