IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOŽETE UPASTI U VELIKI PROBLEM: Znate li zašto je zabranjeno smijati se na slikama za ličnu kartu i pasoš… (foto, video)

Kada se fotografiramo za privatne fotografije, često se nasmiješimo kako bismo izgledali ljepše. Međutim, znate li zašto se na fotografijama za pasoš ili ličnu kartu ne smijete nikada smijati?

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 15, 01. 2024… 00: 22… MOŽETE UPASTI U VELIKI PROBLEM: Znate li zašto je zabranjeno smijati se na slikama za ličnu kartu i pasoš… (foto, video)

Naime, često je zabranjeno smijanje na fotografijama za pasoš jer može ometati preciznost biometrijskog skeniranja potrebnog za izradu pasoša. Čip na pasošu sadrži biometrijske podatke o vlasniku, a ti podaci se dobivaju iz fotografije.

Kada se fotografija skenira, računa se udaljenost između očiju, vrha nosa i brade kako bi se stvorila matematička “karta” ili algoritam lica. Nošenje naočala ili izražavanje preširokog osmijeha može ometati preciznost ovog algoritma.

Kada prolazite kroz e-vrata na aerodromu, kamera skenira vaše lice i izračunava dimenzije vašeg lica kako bi provjerila odgovaraju li one onima na fotografiji u vašoj putovnici. Ako se dimenzije lica koje su skenirane na aerodromu ne podudaraju s onima na vašem pasošu, možete se naći u ozbiljnom problemu.

Čitaj još:   TUGA VELIKA KRAJINE: Klanjana dženaza Elviru Bajramoviću, ocu koji je rasplakao mnoge... (foto)

Ovaj postupak je važan za sigurnost putnika i sprječavanje neovlaštenog pristupa putovanjima. Stoga je važno slijediti upute za fotografiranje za pasoš kako bi se osigurala tačnost biometrijskih podataka i izbjegle moguće poteškoće prilikom putovanja.

Možete upasti u ozbiljan problem Kada prolazite kroz e-vrata na aerodromu, kamera skenira vaše lice i izračunava dimenzije vašeg lica kako bi provjerila odgovaraju li one onima na fotografiji u vašoj putovnici. Ako se dimenzije lica koje su skenirane na aerodromu ne podudaraju s onima na vašem pasošu, možete se naći u ozbiljnom problemu.

Ovaj postupak je važan za sigurnost putnika i sprječavanje neovlaštenog pristupa putovanjima. Stoga je važno slijediti upute za fotografiranje za pasoš kako bi se osigurala tačnost biometrijskih podataka i izbjegle moguće poteškoće prilikom putovanja.

BONUS VIDEO: DEKA JE POKAZAO PASOŠ NA AERODROMU, ALI RADNICI SU OSTALI ŠOKIRANI KADA SU VIDELI GODIŠTE OVOG VEĆ..

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more