IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Policija nema nanogice za članove klanova… (foto)

Opasnim kriminalcima, koji su pušteni na slobodu jer im nije izrečena presuda ni poslije tri godine pritvora, lako da pobjegnu iz zemlje. Elektronski nadzor funkcioniše samo za pravosnažno osuđene

Uprava policije nema uređaje za elektronski nadzor i nema mogućnost takvog vida praćenja osoba, kojima je sud tokom trajanja krivičnog postupka izrekao alternativnu mjeru u slučajevima gdje postoje okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni mogao da pobjegne u slučaju kada se brani sa slobode.

To je potvrđeno “Vijestima” u toj bezbjednosnoj instituciji.

Da policija nema uređaje za elektronski nadzor bilo je jasno iz jednog od dopisa predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića, koji je naglasio da mjere nadzora ne mogu da se sprovedu u punom obimu, jer Uprava policije nema mogućnost da i na takav način prati okrivljene.

“Za elektronski nadzor kada su u pitanju mjere nadzora tokom samog krivičnog postupka, koliko smo obaviješteni, a obaviješteni smo kada je donijeta odluka o ukidanju pritvora za okrivljenog Dušana Šilja, Uprava policije nema mogućnost za primjenu elektronskog nadzora”, napisao je Savić.

On je i predložio da bi u komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova trebalo naći način kako bi se te mjere, kako je to propisano zakonom, ubuduće mogle primjenjivati…

Novljanin Dušan Šilj i Nikola Ivović, kojima je pred Višim sudom u Podgorici godinama u toku postupak zbog ubistva Stefana Šarovića u junu 2019. u Đenovićima, pušteni su iz spuškog pritvora 6. novembra 2023, jer im je tog dana po članu 179 Zakona o krivičnom postupku istekao pritvor jer sudsko vijeće nije uspjelo da im izrekne prvostepenu presudu tri godine nakon podizanja optužnice…

Prema članu 166 Zakona o krivičnom postupku, alternativne mjere, među kojima je može biti i mjera elektronskog nadzora, mogu se izreći ako postoje okolnosti, koje ukazuju da bi okrivljeni mogao pobjeći, sakriti se, otići u nepoznato mjesto ili u drugu državu ili ometati vođenje krivičnog postupka.

Sud može, po službenoj dužnosti ili po predlogu tužioca i oštećenog, rješenjem izreći jednu ili više mjera nadzora – zabranu napuštanja stana, mjesta boravišta, obavezu povremenog javljanja, zabranu pristupa ili sastajanja sa određenim licima, privremeno oduzimanje putne isprave, vozačke dozvole…

Čitaj još:   NALOG Tužilaštva: Policija traži ko su organizatori skupa u Podgorici... (foto)

Stavom tri tog zakonskog člana ZKP-a navodi se da “sprovođenje mjera nadzora može se kontrolisati elektronskim nadzorom”.

Mjera elektronskog nadzora je uvrštena u ovo zakonsko rješenje još 2009. godine.

Koga sve prate..

Uprava policije nije odgovorila “Vijestima” koga bi sve u ovom trenutku imali obavezu da elektronski prate, kako je to predviđeno sudskim rješenjima, ali ni zbog čega ta institucija godinama nema uređaje za takav vid dodatnog nadzora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, elektronski bi trebalo da nadziru najmanje petoricu okrivljenih, koji su se domogli slobode prije okončanja krivičnog postupka.

Mjera elektronskog nadzora trebalo bi u Podgorici da se koristi u dva predmeta, gdje su okrivljeni označeni kao veoma opasni pripadnici kriminalnih organizacija…

Podaci “Vijesti” su da samo u Podgorici 50-ak okrivljenih ima obavezu povremenog javljanja policiji 1. ili 15. u mjesecu, a neki od njih imaju mjeru i sedmičnog javljanja UP.

Umjesto preciznog odgovora, Uprava policije dostavila je zakonsko pojašnjenje ZKP-a u kojim slučajevima se izriče mjera nadzora uz pojašnjenje da “navedene mjere nadzora izvršavaju policijski službenici Uprave policije na osnovu rješenja nadležnog suda kojim se izriče mjera nadzora”.

“Licima kojima se ukida pritvor i određuje mjera nadzora, obaveza je povremenog javljanja Upravi policije svakog 1. i 15. u mjesecu dok traje mjera zabrana napuštanja boravišta u Crnoj Gori – opštine u kojoj okrivljeni moraju boraviti dok traje mjera, za koje se ne smiju udaljavati van granica opština Crne Gore, osim po pozivu suda”, navodi UP.

Čitaj još:   ZAŠTO BOSNOM LETE GOLE FOTKE PROFESORKE: Hoće da mi unište život...

Oni su pojasnili da nemaju uređaje za elektronski nadzor i nemaju mogućnost nadzora nad takvim licima, ali da te uređaje posjeduje Direkcija za uslovnu slobodu-organizaciona jedinica u Ministarstvu pravde.

“Službenici ove direkcije stavljaju elektronski uređaj i vrše kontrolu za lica koja su osuđena pravosnažnom presudom nadležnog suda”, navodi policija.

kompletan tekst na http://vijesti.me

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more