IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVAN Vujović: Tužilaštvo je ohrabrilo DARIA Vraneša na antidržavno ponašanje… (foto)

ĆUTANJE DRŽAVE: VDT i ODT nijesu formirale predmet povodom proslave Dana državnosti Srbije u Pljevljima, SDP nakon odbačene krivične prijave najavljuje novu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 17, 02. 2024… 11: 22… IVAN Vujović: Tužilaštvo je ohrabrilo DARIA Vraneša na antidržavno ponašanje… (foto)

Rekao sam prilikom podnošenja krivične prijave u junu da sam siguran da koalicioni partneri neće ništa preduzeti povodom Vranešovih nepočinstava, a plašim se da isto mogu reći i sada nakon još skandaloznijeg postupka koji jasno sugeriše da predsjednik opštine Pljevlja taj grad ne vidi kao dio Crne Gore, već Srbije – naglasio je Vujović

Vujović: Tužilaštvo je ohrabrilo Vraneša na antidržavno ponašanje

Foto: Kabinet predsjednika opštine

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima nijesu preduzeli ništa povodom organizovanja svečane akademije u gradu na sjeveru Crne Gore kojom je obilježen praznik druge zemlje – Dan državnosti i Dan ustavnosti Srbije, iako je predsjednik opštine Vraneš svjesno kršio odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i Zakona o državnim simbolima.

KAD TUŽILAŠTVO ODMARA

– Shodno Vašem pitanju obavještavamo Vas da u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju nije formiran predmet protiv predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša zbog organizovanja svečane akademije – navedeno je u odgovoru Pobjedi iz tog tužilaštva.

Isti odgovor stigao je našem listu i iz Osnovnog tužilaštva u Pljevljima, dva dana nakon događaja u organizaciji čelnika opštine Darija Vraneša.

– Obavještavam Vas da povodom opisanog događaja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima nije formiran predmet – navedeno je u odgovoru koji potpisuje rukovoditeljka ODT-a Sanja Golubović.

ODT Pljevlja je nedavno odbacilo krivičnu prijavu Socijaldemokratske partije (SDP) koju je ta stranka podnijela u junu prošle godine protiv Vraneša zbog sumnje da je javno izložio poruzi državu i njene simbole.

PORUGA DRŽAVI

Vraneš je tada proslavu Dana nezavisnosti Crne Gore uporedio sa cirkuskom predstavom, a istovremeno je svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća uputio zahtjev da na zgradama istaknu trobojke. ODT Pljevlja ocijenilo je da prvi čovjek grada ovim nije povrijedio ugled države.

– Shodno članu 271 st. 2 Zakonika o krivičnom postupku, obavještavam Vas da sam odbacila Vašu krivičnu prijavu od 9. juna 2023. godine podnijetu Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima 8. avgusta 2023. godine protiv Darija Vraneša iz Pljevalja, zbog krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore iz člana 198 Krivičnog zakonita Crne Gore, jer ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni izvršio krivično djelo za koje je prijavljen, niti drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti- navedeno je u odluci državne tužiteljke Nataše Bajčete donijete krajem oktobra 2023.

Čitaj još:   EKONOMSKI SUNOVRAT Zbog Rusije: Coca- Cola doživjela finansijski udar od 195 miliona dolara... (foto, video)

Međutim, u SDP- u ne odustaju i najavljuju da će podnijeti novu prijavu protiv Vraneša zbog, kako kažu u toj partiji, još težeg krivičnog djela podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore.

Lider SDP-a Ivan Vujović kazao je za Pobjedu da je Vraneš svojim antidržavnim i uličarskim ponašanjem odavno zreo za procesuiranje pred nadležnim organima i za smjenu sa mjesta predsjednika opštine Pljevlja.

Međutim, odluke i pasivnost tužilaštava, smatra Vujović, daju mu vjetar u leđa da nastavi sa aktivnostima koje se kose sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

– Nažalost, ne samo da se to ne dešava već imamo slučaj da je nadležno tiužilaštvo odbilo krivičnu prijavu koju je SDP podnio u junu nakon što je Vraneš, kršeći zakon, omalovažio državne simbole i nazvao Dan nezavisnosti „cirkuskom predstavom“. Na ovaj način se Vraneš ohrabrio na nastavak antidržavnog i antipravnog ponašanja koje je ovih dana kulminiralo u najavi proslave praznika druge države – naglasio je Vujović.

HITNA SMJENA

Prema njegovom mišljenju, Vraneš sve to radi sa legitimitetom onih koji su ga birali – Pokreta ,,Evropa sad“, Demokrata i GP Ura. Smatra da su te partije jednako odgovorne za brukanje, ponižavanje i gaženje suvereniteta države ukoliko hitno ne pokrenu njegovu smjenu.

– Rekao sam prilikom podnošenja krivične prijave u junu da sam siguran da koalicioni partneri neće ništa preduzeti povodom Vranešovih nepočinstava, a plašim se da isto mogu reći i sada nakon još skandaloznijeg postupka koji jasno sugeriše da predsjednik opštine Pljevlja taj grad ne vidi kao dio Crne Gore, već Srbije – naglasio je Vujović.

On napominje da ništa ne znače eventualne osude i saopštenja onih koji podržavaju Vraneša.

– Njihov odnos se jedino može iskazati kroz njegovu hitnu smjenu. Sve drugo je farsa. Ako ne žele da ga smijene, bolje da se ne oglašavaju, jer je svaki postupak osim smjene čisto političko licemjerje.

Čitaj još:   IVAN Vujović: Možda su Vlada Crne Gore i fotelje stabilne, ali je pravna država mrtva... (foto)

Jer ovo što radi Vraneš nije stvar politike i drugačijeg stava, već je direktno podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore i mora da povlači i hitnu intervenciju tužilaštva – zaključio je Vujović.

Novi gaf: Vraneš bi o problemima Pljevalja da razgovara sa Vučićem?!

Pljevaljski Srbi zahvalni su Aleksandru Vučiću, poručio je predsjednik te opštine Dario Vraneš tokom susreta sa predsjednikom Srbije. Vraneš je u Orašcu boravio na proslavi Dana državnosti Srbije.

Vraneš je, kako prenosi PV portal, ,,zahvalio na naporima koje čini rukovodstvo Srbije na čelu sa Vučićem kako bi se zaštitila prava srpskog naroda u državama regiona”.

On je, kako se dodaje, ,,pozvao Vučića da i u narednom periodu, kao i do sada, hrabro i mudro štiti interese Srba u Crnoj Gori, izrazivši očekivanje da će pljevaljski Srbi imati vrlo brzo priliku da o brojnih problemima u Pljevljima razgovaraju sa Vučićem”. Ostalo je nepoznato kakve ima nadležnosti predsjednik Srbije da razgovara o problemima u Pljevljima.

Vučić je kao pomoć ,,srpskom svetu” već finasirao projekte u Nikšiću u vrijednosti od dva miliona eura. Projekat je formalno realizovan kao pomoć Beogarada Nikšiću.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more