IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DARKO Šuković: Pripadnost Crkvi Srbije štiti vas od zakona Crne Gore… (foto)

Pripadnost Crkvi Srbije štiti vas od zakona Crne Gore– ne samo zato što je Dritan Abazović potpisao Temeljni ugovor, kojim se, na neki način, stvaraju pravne mogućnosti za njihovu nedodirljivost, nego zato što je moj utisak da većina tužilaca razumije tu situaciju kao način za vlastito napredovanje, kazao je glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković, gostujući na TV E.

“Zaštitio sam popa, imaće mi to neko u vidu kad bude sljedeći put odlučivao o mom promicanju, nijesam pokrenuo postupak protiv popa– imaće neko to da vidi, biće u crkvi to zabilježeno, pa će oni znati kako da mi se oduže. I znate šta, vrlo su u pravu kad tako razmišljaju. To jednostavno tako ide. 

Boban Batrićević napiše kolumnu, koju Antena M objavi početkom avgusta, već mu je u januaru bilo prvo ročište. U toj kolumni su citati crkvenih velikodostojnika. Oni njega optužuju za ugrožavanje javnog reda i mira. Bio bi cirkus, da nije katastrofa”, kazao je Šuković, u emisiji “Na kraju dana”.

Iako je iz Osnovnog državnog tužilaštva danas saopšteno da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Antene M, prethodno je bio formiran predmet zbog kolumne Miljana Vešovića “Kako počinje građanski sukob u Crnoj Gori”, a kolumnisti tog medija Bobanu Batrićeviću je suđenje pred Sudom za prekršaje počelo krajem januara. Uprkos tome, dok piše kolumne, Šuković nikad ne razmišlja da li su njegovi stavovi za krivičnu prijavu.

“Zato što ja mislim da prilično dobro sebe poznajem i da znam da u moje glavi ne postoji ništa što je kriminogeno. Dakle, da mi date svu vlast ovoga svijeta – ja ne bih uradio ništa što se protivi mom moralnom kodeksu, a moj moralni kodeks je u skladu sa pozitivnim pravom i univerzalnim deklaracijama o ljudskim pravima”, objašnjava sagovornik TV E.

Sve što se dešava je, kako ocjenjuje Šuković, posljedica atmosfere u Crnoj Gori.

“Ovo razumijem kao način da vas uznemire, da vas dekoncentrišu, da vam oduzmu neko vrijeme, da nekoga oko vas možda pokolebaju.

Čitaj još:   MILO Đukanović: APEL na obavezu zaštite novinara, ali i NOVINARSTVA...

Mislim da ni oni nemaju iluzija da će poslije 35 godina bavljenja novinarstvom, 35 godina u kojoj je svaki tekst bio na istoj poziciji, intoniran tako da se uvijek bori za istu stvar, da me nešto prepadnu, ali odrađuju drugi posao”, navodi Šuković.

“To što ćeš biti u prilici da ljudima uništavaš živote, ne znači da to treba i da uradiš”

Na pitanje može li ovo da pokoleba mlade novinare, Šuković odgovara da je to, između ostalog ili iznad svega, test karaktera.

“Ako je to dovoljno da vas uplaši, onda vi nijeste za novinara i bolje da tražite neki drugi posao. Nema nikoga u Anteni koga to uzbuđuje, kamoli dovodi u neko stanje preispitivanja. Ono što dođe do javnosti je jedan promil onoga što se svakoga dana dešava”, objašnjava on.

Na pitanje smatra li da ga to što ne krije svoje stavove, već ih piše, čini manje objektivnim novinarom, Šuković kaže da uopšte “ne želi da bude objektivan”.

“Mislim da je objektivnost precijenjena kategorija, naročito u novinarstvu. Ja mislim da novinar koji se ponaša kao da je izlivan u Željezari Nikšić ili Kombinatu aluminijuma Podgorica, koji nema nikakva osjećanja, misli, opredjeljenja, ne da nije novinar, nego ne znam da li je ljudsko biće. Mislim da su tu posrijedi neke malo drugačije kategorije i da bi korisno za sve da koristimo neku primjereniju terminologiju”, objašnjava Šuković.

Dodaje i da već 35 godina vjeruje u iste stvari i bori se za njih.

“Znam da te stvari prije 35 godina sa mnom nije dijelilo ni pet ili ni deset odsto građana Crne Gore. Sad možda dijeli nekoliko desetina. Dakle, ja ne mogu biti objektivan, jer ja nisam zastupao stanovište svih onih ostalih koji se sa mnom ne saglašavaju. Ja ne želim da zastupam ta stanovišta.

Ja želim da sve uradim da se ta stanovišta promijene. Jer ako vi, da parafraziram i kao neku vrstu mog naklona nedavno preminulom velikanu novinarstva Petru Lukoviću: ako objektivnost shvatate, a Pera je to jednom ovako rekao, malo Mladić, malo Majke Srebrnice i eto vam je objektivnost, bolje da se ne bavite novinarstvom. Dakle, to ne samo da nije novinarski, to nije ljudski. Poenta je u nečem drugom”, objašnjava Šuković.

Čitaj još:   DARKO Šuković: Za ALEKSANDRA Vučića, je košmarna mogućnost, da Crna Gora uđe u Evropsku uniju prije Srbije... (foto, video)

Kako navodi, nikada u životu nije pokušao da se izbori za nešto u šta vjeruje tako što je bazirao na nekom podatku koji nije tačan, krivotvorio neki argument, podmetnuo nekom nešto što nije rekao, izvukao iz konteksta rečenicu koju taj čovjek nije rekao, dotakao porodični život neke javne ličnosti.

“Ja sam najčešće koristio jednu rečenicu pri upoznavanju s novinarima: to što ćeš sad biti u prilici da ljudima uništavaš živote, ne znači da to treba i da uradiš. Ako je neko baš riješio da upropasti sebe i porodicu, niti možeš, niti si dužan da ga spašavaš, ali nemoj ga ni mrvicu gurnuti prema provaliji”, objašnjava Šuković.

izvor:cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more