IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OSKAR Huter: Ambasadoru NEBOJŠI Rodiću treba otkazati gostoprimstvo, JAKOV Milatović i MILOJKO Spajić, ne smiju da reaguju na njegove provokacije… (foto)

Ako inkluzivnost počiva na pjevanju pjesama “Leleču Turci, kukaju bule” ili “Nož, žica – Podgorica”, onda su neke stvari poremećene. U Skupštini četnički vojvoda Andrija Mandić kaže kako su njegovi stavovi isti, ali su putevi do cilja drugačiji.

To ne govori o pomirenju i inkluzivnosti, nego o suštinskoj namjeri koju predsjednik Skupštine demonstrira. Stvarni promoteri ove vlasti i politike Mandića su Dario Vraneš i Marko Kovačević – naveo je Huter…

elveder za Crnu Goru ima poseban značaj, ne samo za Cetinje već i za Crnu Goru, taj događaj urezan je u srce svakog Crnogorca- kaže u Drugačijoj radio vezi poslanik Demokratske partije socijalista Oskar Huter, komentarišući nedavnu presudu kojom je i ozvaničena prekomjerna upotreba sile policije protiv građana koji su pokušali da spriječe intronizaciju epsikopa Crkva Srbije Joanikija Mićovića u crnogorskoj svetinji Cetinjskom manastiru.

– Belveder ima posebnu važnost. Duh otpora koji je objedinio Crnogorce, crnogorske snage u odbranigrađanskih vrijednosti. Belveder je u svakom srcu svakog Crnogorca, na svakoj manifestaciji i utakmici skandira se Belveder… A da li smo iskoristili sve ono što nam je Belveder donio – nijesmo – iskren je Huter, prenosi Antena M.

Akteri tadašnje vlasti su svim silama, ne samo nakon Belvedera, već i prije njega pokušavali da kriminalizuju takav građanski otpor.

– Svi oni ne samo nakon Belvedera već i prije njega pokušavali da kriminalizuju taj građanski otpor golim prsima… Htjeli su na svaki način uniziti taj događaj- objašnjava Huter.

Obnova mora da krene sa Cetinja…

Ističe kako je došlo vrijeme da Crnogorci shvate da su ugroženi crnogorski interesi i da se jedino udruženim duhom mogu spasiti. Smatra da bi taj proces trebalo da krene iz Prijestonice, u kojoj su 80% građana izvorni suverenisti ali vlast zavisi od onih 20 procenata koji Crnu Goru vide drugačije.

– Vjerujem da je došlo vrijeme da se Crnogorci okape i shvate da na Cetinju Crnogorci moraju biti zajedno jer su ugroženi crnogorski nacionalni interesi, a kada taj duh kao 2006. godine krene s Cetinja onda taj nesalomivi crnogorski duh se prenosi na svaki grad u Crnoj Gori – rekao je Huter.

Upitan da objasni naglu promjenu narativa vlasti, koja više ne demonizuje čak ni Belveder, Cetinje i Cetinjane, pogotovo ne onako kako je to govorio notorni istoričar Rakovića, (od kog je Joanikije Mićović “mnogo naučio”) već insistira na tvrdnji da je Crna Gora konačno pomirena, Huter najprije kaže kako neće zaboraviti uvrede glasnogovornika srpskog sveta.

Čitaj još:   OSKAR Huter: Zanimljivo je gledati takmičenje Mandića i Kneževića u disciplini “ko više voli Vučića"... (foto)

Prava priroda ove vlasti su Dario Vraneš i Marko Kovačević

– Itekako pamtim izjave gospodina Rakovića jer se radilo o ozbiljnom prognozeru dešavanja u Crnoj Gori. Ne treba podcijeniti njegove izjave. Pamtim njegovu izjavu da Srbi na Cetinju trpe nasilje, dolazim iz Prijestonice i volio bih da mi jednog čovjeka koji trpi takvo nasilje pokaže – ističe Huter.

Današnji narativ istih ljudi, pomiriteljski i inkluzivan, Huter smatra farsom i političkom predstavom za stranu i domaću javnost i poručuje da ta navodna inkluzivnost zapravo počiva na govoru mržnje.

– Ako inkluzivnost počiva na pjevanju pjesama “Leleču Turci, kukaju bule” ili “Nož, žica – Podgorica”, onda su neke stvari poremećene. U Skupštini četnički vojvoda Andrija Mandić kaže kako su njegovi stavovi isti, ali su putevi do cilja drugačiji. To ne govori o pomirenju i inkluzivnosti, nego o suštinskoj namjeri koju predsjednik Skupštine demonstrira. Stvarni promoteri ove vlasti i politike Mandića su Dario Vraneš i Marko Kovačević- kaže Huter.

Komentarišući kritike da opozicija ne radi dobro svoj posao, jer vlast uspješno i bez buke sprovodi agendu, s obzirom na to da klerofašizam u društvu buja, da se crnogorski suverenitet i identitet polako i tiho gubi iz pojedinih djelova države, a da EU i SAD ocjenjuju javno kako je stanje u Crnoj Gori ozbiljno uznapredovalo, Huter tvtrdi da DPS reaguje na sve te pojave, ali da se od njih očekuje više od onoga što je njihova trenutna snaga u Skupštini.

– Ne znam đe da proizvedemo veću buku? Moramo da znamo da mi nijesmo oni. Mi ne čupamo kablove po Skupštini i ne cijepamo Ustav. DPS je gradio ovu državu i pokušavamo da damo doprinos društvu i njegovom napretku. Pohvale koje stižu vladi, prije bih nazvao ohrabrenjima.

Želim da kažem da su očekivanja od nas veća nego što je naša snaga u ovom trenutku – rekao je Huter uz opasku da je voljom birača formirana aktuelna većina a DPS ima 17 mandata.

DPS mora prvo srediti svoje dvorište, nije tačno da se nudimo PES-u

Poslanik sa Cetinja ističe da je Demokratska partija socijalista pokrenula niz reformi koje su još uvijek u procesu razvoja.

– Suština je da DPS mora da sredi svoje dvorište, da se konsoliduje da bi ta kreativnost koju očekujete došla do izražaja, a već postoje neki koraci – istakao je Huter.

Čitaj još:   OSKAR Huter: Srušili smo dvije vlade, i ova MILOJKA Spajića, će biti srušena... (foto)

Povodom informacija da bivši premijer i nekadašnji potpredsjednik DPS Duško Marković intenzivira formiranje stranke, Huter ocjenjuje da to ne može ugroziti DPS.

– Ukoliko se to i desi, vjerujem da će nam se putevi sresti i da ćemo biti na strani istih nacionalnih interesa – ocijeni je Hutr.

A na primjedbe da se DPS “nudi” PES-u, Huter kaže da je to pogrešan utisak i da njegova stranka itekako kritikuje Spajićevu. Posrijedi je nešto drugo..

– Da li dajemo prostora da dozvolimo tim ljudima da nešto urade? Da, apsolutno. Ako se ovo tumači kao koketiranje, to je pogrešan doživljaj stvari – insistira Huter.

Bivši direktor BIA nije slučajno izabran za ambasadora u CG

Na pitanje zašto se iz redova DPS nijesu snažnije, ako su se uopšte, oglasili povodom izjave novog ambasadora Srbije, Nebojše Rodića koji je poručio da “nema sile koja jedan narod može da rastavi, nema sile koja jedan narod može podijeliti”, Huter kaže kako lično smatra bi trebalo otkazati gostoprimstvo takvom ambasadoru.

– Ja ću lično tražiti da se otkaže gostoprimstvo gospodinu Rodiću. Čovjeku koji je prije ovog angažmana bio direktor BIA-e! Nijesu to slučajni izbori – smatra Huter i dodaje da se predsjednik države i vlade ne smije da oglase povodom Rodićevih provokacija.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more