IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dragan BURSAĆ o posjeti Milorada DODIKA Bjelorusiji i Rusiji: Otišao MILE po nove instrukcije… (foto, video)

Bliži se mart, a od djelovanja politika zavisi hoćemo li prema Evropskoj uniji. Ne usvojimo li preostala dva zakona, nećemo….

MINSK- KAZAN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 23. 02. 2024… 00: 32… Dragan BURSAĆ o posjeti Milorada DODIKA Bjelorusiji i Rusiji: Otišao MILE po nove instrukcije… (foto, video)

Klub SDA danas je uputio u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Tvrde da je riječ o zakonskom rješenju koje je u potpunosti usklađeno s evropskim standardima.

Takvi standardi ne zanimaju mnogo Milorada Dodika koji je juče bio kod Vladimira Putina. 

Malo osmijeha i toplih pogleda, potom Orden Aleksandra Nevskog koji se dodjeljuje državnim službenicima za 20 ili više godina zaslužene službe Ruskoj Federaciji, sve za predsjednika RS- a Milorada Dodika koji, usputno rečeno, obavještava ruskog predsjednika Putina da je RS protiv sankcija Zapada koje su usmjerene ka Rusiji.

Dok je ovo primat, tzv. evropski zakoni u fazi su stagnacije, preostala dva o sudovima i sukobu interesa nisu došla ni do procedure.

Dok evropski put čeka, kiti se ordenima. Imao je Putin na šta uzvratiti. I njega je prošle godine Milorad Dodik odlikovao ordenom RS-a. Posljednji susret imali su u maju prošle godine, a i tada je Dodik ponovio kako RS ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentisan. Očekuje li se onda zaista da ne bude protiv ulaska BiH u EU, ili je priča u Parlamentarnoj skupštini i na sastancima zapravo samo šarena laža?

Čitaj još:   Malo srpski popovi, malo proruski bajkeri- FOLIRANTSKA POSLA...

A upravo EU isključuje saradnju s državama koje su pod sankcijama. Isključuje i sastanke s osobama koje su pod sankcijama. Ali sa sankcijama Dodik očigledno nema ništa, jer ih uspješno ignoriše.

One američke spomene tek usput. Za to vrijeme visoki predstavnik podsjeća kako se BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Dodikovi koalicioni partneri to znaju, no za sada samo šute.

U kontekstu BiH nije situacija malo-pomalo, nego malo-nimalo. Dok se direktno govori kako u RS-u za NATO nisu te kako stoje uz Srbiju i Aleksandra Vučića, ispostavit će se na kraju kako nisu ni za EU. Još će narod trpjeti, čini se. (M. Rašidović)

Prilog pogledajte na OVOM LINKU.

BONUS VIDEO: Dragan BURSAĆ ZA HAYAT O DODIKOVOJ POSJETI BJELORUSIJI I RUSIJI: ODLAZAK PO NOVE INSTRUKCIJE

Čitaj još:   NA KOMEMORACIJI ŽRTVAMA GENOCIDA U POTOČARIMA: Došli su Komšić, Bećirović, Krišto, Zvizdić, Nikšić, Konaković, Karić, Stojanović, Abazović, Schmidt, Sattler, Eichhorst... (foto, video)

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more