IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DARIO Vraneš Dobio krivičnu prijavu, za kršenje zakona i Ustava Crne Gore: Pokušaj da Pljevlja stavi pod suverenitet Srbije… (foto, video)

OPOZICIONA INICIJATIVA: Funkcioneri SDP, LP i SD pokrenuli postupak protiv predsjednika opštine Pljevlja nakon organizovanja svečane akademije 14. februara…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 24. 02. 2024… 12: 32… DARIO Vraneš Dobio krivičnu prijavu za kršenje zakona i Ustava Crne Gore: Pokušaj da Pljevlja stavi pod suverenitet Srbije… (foto, video)

Dario Vraneš svojim postupanjem podriva autoritet i dostojanstvo države Crne Gore u čijem sastavu je i opština Pljevlja i istovremeno je diskredituje kao suverenu državu i krši Ustav Crne Gore, kao i Zakon o državnim i drugim praznicima– poručuju predstavnici tri stranke i podnosioci krivične prijave Odžić (SDP), Marković (LP), Čelanović (SD) i advokat Vujović…

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić, generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović, potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković i advokat Bojan Vujović podnijeli su juče Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša zato što je 14. februara sa rukovodstvom opštine organizovao svečanu akademiju u čast proslave državnog praznika druge države – Republike Srbije.

Prema navodima krivične prijave, osumnjičenom Dariju Vranešu se na teret stavlja da je, između ostalog, ovim aktivnostima imao ,,stvarni cilj da opštinu Pljevlja stavi pod djelimični ili potpuni suverenitet Republike Srbije“, te da je time prekršio i zakone i Ustav Crne Gore.

OPOZICIONA AKCIJA

Funkcioneri iz redova vanparlamentarnih partija i opozicije uzeli su stvar u svoje ruke nakon što Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima nijesu našli za shodno da samoinicijativno reaguju na to što predsjednik jedne crnogorske opštine svjesno udara na ustavni poredak Crne Gore.

– Shodno Vašem pitanju, obavještavamo Vas da u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju nije formiran predmet protiv predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša zbog organizovanja svečane akademije – navedeno je prošle sedmice iz Višeg tužilaštva na pitanja Pobjede.

Isti odgovor stigao nam je i iz Osnovnog tužilaštva u Pljevljima, dva dana nakon spornog događaja.

– Obavještavam Vas da povodom opisanog događaja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima nije formiran predmet – navedeno je u odgovoru koji potpisuje rukovoditeljka ODT- a Sanja Golubović.

NESPORNI DOKAZI
Podnosioci ove krivične prijave su ukazali na to da postoje nesporni dokazi da je Vraneš organizovanjem svečane akademije, u Centru za kulturu Pljevlja, u čast druge države – počinio krivično djelo iz člana 373 Krivičnog zakonika Crne Gore, a u vezi sa krivičnim djelima iz člana 357 i 359, koje se goni po službenoj dužnosti.

Čitaj još:   DRAMA U OBRAĆANJU Volodimira Zelenskog: Ukrajina je ujedinjena, Rusija može zauzeti Kijev samo ako ga sravni sa zemljom... (foto, video)

– Proslava 220 godina od Bune na dahije, koju je podstrekao sultan Selim III, zvana Prvi srpski ustanak i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava Srbije, koju je organizovala Opština Pljevlja 14. februara 2024. godine, oličena u predsjedniku opštine Dariju Vranešu, direktni je udar na ustavni poredak – podvukli su oni.

Osim što je Vranešu cilj da teritoriju pljevaljske opštine izopšti iz suvereniteta države Crne Gore ,,ili kao srpske teritorije ili kao kao autonomne oblasti unutar Crne Gore“, podnosioci krivične prijave podvlače da predsjednik opštine, izjavom da su Pljevlja „centar Raške oblasti“ – jasno manifestuje povredu teritorijalne cjeline i ugrožavanje nezavisnosti.

– Čime se ostvaruje biće krivičnog djela iz člana 357 – ugrožavanje nezavisnosti i 359 – ugrožavanje teritorijalne cjeline, odnosno člana 373 – pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, kojim su obuhvaćena djela iz člana 357 i 359 – naveli su u prijavi.

Opština Pljevlja i Vraneš, ukazuju podnosioci krivične prijave, nemaju ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavljaju dane drugih država, pa ni Republike Srbije.

– Osumnjičeni navednim postupanjem podriva autoritet i dostojanstvo države Crne Gore u čijem sastavu je i opština Pljevlja i istovremeno je diskredituje kao suverenu državu i krši Ustav Crne Gore, kao i Zakon o državnim i drugim praznicima – ističe se u prijavi koju potpisuju Odžić, Čelanović, Marković i advokat Vujović.

NARUŠAVANJE NEZAVISNOSTI I TERITORIJALNE CJELINE

U prijavi se konstatuje da sama proslava zvaničnih vlasti u Pljevljima i izjave koje su date povodom Dana državnosti i ustavnosti Srbije impliciraju da ta opština nije sastavni dio Crne Gore – već Srbije.

Time se, kako podvlače, narušava nezavisnost i teritorijalna cjelina Crne Gore koje su vrijednosti eksplicitno zaštićene normama Krivičnog zakonika.

– Jasno je da se ovakvim radnjama koje predstavljaju kontitnuitet djelovanja Vraneša i kroz kršenje Zakona o državnim simbolima u ranijem periodu radi o djelima usmjerenim na planiranje odnosno stvaranje uslova za, kako se navodi u stavu 3 člana 373 KZ „neposredno izvršenje krivičnog djela“ – dodali su podnosioci krivične prijave.

Kako su istakli, član 10 Ustava Crne Gore normira da je svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona i svako postupanje suprotno ovome vodi devastaciji ustavnog poretka, obesmišljavanju pozitivnog zakonodavstva i selektivnoj primjeni prava koja vodi institucionalnoj anarhiji i pravnoj nesigurnosti.

Čitaj još:   SARAJEVO Ivanić: Tražićemo ponovno brojanje svih glasova...

Stoga poručuju da je javna devastacija državih simbola ili odobravanje neustavnog i nezakonitog ponašanja u ovom ili bilo kojem drugom slučaju – direktan put da se uruši kompletan pravni sistem, autoritet države i osnovni ustavni princip o pravnoj državi zasnovanoj na vladavini prava.

– Imajući u vidu sve naprijed navedeno, predlažemo da osnovni drzavni tužilac izda naredbu o sprovođenju istrage, u okviru koje bi sakupio sve dokaze koji ukazuju na postojanje prijavljenog krivičnog djela propisanog u članu 373 Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa članom 357 i 359 i kao i dokaze na osnovu kojih bi se utvrdilo da li se u opisanim radnjama osumnjičenog stiču i bitna obilježja bića nekog drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti- s obzirom na to da je usljed ovakvog postupanja osumnjičenog grubo povrijeđen ustavni poredak, međunarodno priznati suverenitet i ugled Crne Gore– zaključili su Odžić, Marković, Vujović i Čelanović.

BONUS VIDEO: Litija 12.3 – doktor Dario Vraneš

izvor Portal Analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more