IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODJELA KOLAČA: DNP- u Andrije Mandića ambasadorska mjesta u Beogradu, Pekingu i Atini, PES- u Vašington, Albancima Tirana…foto) (foto)

Dok je Demokratskoj narodnoj partiji Milana Kneževića pripalo ambasadorsko mjesti u Moskvi…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 24. 02. 2024… 09: 32… PODJELA KOLAČA: DNP- u Andrije Mandića ambasadorska mjesta u Beogradu, Pekingu i Atini, PES- u Vašington, Albancima Tirana…foto) (foto)

Podatak da su konsultacije unutar parlamentarne većine vođene upravo za politička imenovanja u diplomatiji ukazuje na stepen partijske ostrašćenosti u kadrovskoj politici.

Političke partije koje čine koalicionu vlast predložile su ukupno 12 ambasadora koji se imenuju po političkom ključu i ta imena su proslijeđena predsjedniku Jakovu Milatoviću, saznaje Pobjeda.

Zakon o vanjskim poslovima predviđa da maksimalno jedna trećina ambasadora mogu biti sa takozvane političke kvote ili istaknuti javni i kulturni radnici. Podatak da su konsultacije unutar parlamentarne većine vođene upravo za politička imenovanja u diplomatiji ukazuje na stepen partijske ostrašćenosti u kadrovskoj politici.

PODJELA ,,KOLAČA“

Izvori Pobjede saopštili su da su po dogovoru Novoj srpskoj demokratiji Andrije Mandića pripala ambasadorska mjesta u Beogradu, Pekingu i Atini, dok je Demokratskoj narodnoj partiji Milana Kneževića pripalo ambasadorsko mjesti u Moskvi.

Za sada se nije licitiralo sa imenima, jer je procedura takva da – tek kada stigne agreman od zemlje u koju se šalje diplomatski predstavnik – može uslijediti i objava imena ambasadora ili ambasadorke.

Prema saznanjima Pobjede, u Mandićevoj NSD ipak su se raspodijelili da u Beograd ne šalju nekog partijskog aparatčika, već, kako je Pobjedi nezvanično rečeno, ,,osobu koja nije stranački vezana već ima impozantan profesionalni bekgraund“.

Čitaj još:   UGLEDNI NJEMAČKI MEDIJI UPOZORIO NA PAKLENI SCENARIO: Je li nakon Ukrajine na redu BiH?

Pokret ,,Evropa sad“ je predložio rješenje za ambasadorsko mjesto u Vašingtonu, a pripašće im još tri diplomatska predstavništva. Prema informacijama našeg lista, postoji mogućnost da predsjednik Milatović forsira – na službu u Briselu – osobu koja je sada na poziciji njegovog savjetnika.

Unutar PES-a pominju se, kao mogući izbori za ambasadorske pozicije, dvojica ljudi koji su ranije bili u diplomatskoj službi, jedan još u vremenu kada je vlast pripadala Đukanovićevom DPS-u i koalicionim partnerima.

URGENTNI ZADATAK

Albanske stranke žele mjesto u Tirani i Prištini, ali teško da će im pripasti oba mjesta već se pominje samo jedno u Albaniji. Demokratama će, shodno dogovoru, pripasti dva ambasadorska mjesta.

Pojedina imena su juče i predložena na sastanku kod predsjednika Milatovića na kojem je raspravljano o tim kandidatima.

– Nećemo o imenima – kategoričan je izvor Pobjede.

Imenovanje ambasadora je urgentno imajući u vidu činjenicu da Crna Gora nema ambasadora u stalnoj misiji pri UN u Njujorku već dvije i po godine, a u NATO već pola godine.

Kad su u pitanju bilateralna predstavništva, rezidentne ambasadore imamo samo u pet zemalja, a većina ambasada djeluje na nivou otpravnika poslova.

O tom pitanju se u četvrtak raspravljalo na sastanku kod predsjednika Milatovića kojem su prisustvovali još i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i premijer Milojko Spajić.

– Proces izbora crnogorskih ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan, a cilj Vlade i predsjednika države Jakova Milatovića je da to budu osobe koje će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim državama, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Čitaj još:   SARAJEVO: Pred početak mise sve je blokirano, kako jutros izgleda centar grada… (foto i video)

Kako je saopšteno iz Milatovićevog kabineta, slijedi nastavak razgovora i donošenje odluka, nakon detaljnog upoznavanja Milatovića sa prijedlozima.

Ističe se da su konsultacije Milatovića sa predstavnicima Vlade od vitalnog značaja za vanjsku politiku Crne Gore, posebno imajući u vidu da je potrebno dodatno ubrzati proces evropskih integracija, učvrstiti poziciju u NATO savezu i intenzivirati regionalnu saradnju.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more