IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: Sva mimoilaženja padaju u vodu kad se uključi Beograd… (foto)

Politički analitičar Danilo Kalezić ocijenio je za Pobjedu da u Budvi nema značajnog političkog sukoba među konstituentima bivšeg DF-a, te da sva dnevna mimoilaženja padaju u vodu kad se uključi Beograd.

Budvanski odbor Nove srpske demokratije i predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović, koji je funkcioner Demokratske narodne partije, razmijenili su oštra saopštenja nakon posljednje sjednice lokalne skupštine, optužujući jedni druge da sarađuju sa DPS- om. NSD je pozvala Milana Kneževića, predsjednika DNP, da „urazumi Jovanovića“. Jovanović je, sa druge strane, za produbljivanje političke krize optužio NSD.

OSOBENOSTI

Kalezić je rekao da je Budva veoma specifična jer ima svoje lokalne osobenosti koje, kako kaže, nemaju druge opštine.

– Prije svega zbog pragmatičnosti birača koji su u nekom prethodnom periodu čak 60- 70 odsto glasali za DPS, a sad veći dio njih glasa za DF. To nam govori da nemamo značajnija politička mimoilaženja, nego je više izražena klijentelistička mreža. Tako da sukob na lokalnom nivou više stavljam u taj kontekst podjele plijena, odnosno podjele vlasti nego suštinskih, ideoloških razmimoilaženja koji mogu na prvi pogled da izgledaju – kazao je Kalezić.

Istakao je da je Budva jedina opština u Crnoj Gori, a, kako je rekao, teško ćemo naći sličan primjer u svijetu, kojom se upravlja iz zatvora.

– Samo to je dovoljno kompromitujuće za cijelu vladajuću većinu. Mislim da je sukob koji se dešava unutar bivšeg DF-a, pa i unutar konstituenata DF-a, izraz frustracije zbog nemogućnosti da se na adekvatan način zauzmu pozicije unutar opštine, odnosno da se zauzmu instrumenti vlasti unutar opštine, nego da se radi o nekom suštinskom političkom razmimoilaženju – istakao je Kalezić.

Čitaj još:   DANILO Kalezić: ANDRIJA Mandić u Briselu sebe želi da predstavi kao reformisano ‘de facto’ LICE koje kontroliše Vladu Crne Gore... (foto) 

Na pitanje može li taj sukob sa lokalnog preći na državni nivo, kada je u pitanju ZBCG, Kalezić je istakao da, „čak i da postoje takve intencije, koalicijom ZBCG i ostatkom vladajuće većine se upravlja iz Beograda“.

– Sva ta njihova dnevna mimoilaženja padaju u vodu onog trenutka kad se u crnogorski politički prostor aktivnije uključi Beograd. Vidimo izjave novog ambasadora koji nastavlja tamo gdje je Božović stao. Čak malo sofisticiranije u iskazu, ali suština je ista. Beograd je tu, prisutan, i nemaju namjeru da odustanu od onoga što je kontrola nad izvršnom vlašću, a to najbolje čine kroz koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, odnosno bivši DF- istakao je Kalezić.

PATETIČAN IZGOVOR

Komentarišući lokalni sukob u kojem predstavnik DNP- a – šef budvanskog parlamenta i NSD optužuju jedni druge za saradnju sa DPS-om, Kalezić je istakao da je to „patetičan politikantski izgovor koji koristi vladajuća koalicija ne samo u Budvi, nego i na nivou države, kako bi opravdala svoju nesposobnost i nerad“. Podsjetio je da DPS nije u Budvi na vlasti mnogo duže od 2020. godine.

– Civilizacijski je neprihvatljivo da čovjek kojem se sudi za trgovinu narkoticima bude na čelu bilo koje opštine u Crnoj Gori, posebno u trenutku kad Budva treba da bude u punom kapacitetu spremna za turističku sezonu. Sve to oni pokušavaju da prikriju optužbama, koje su politikantske, na račun DPS-a, koji zaista kao opozicija nema ni odgovornost, ni mogućnost da utiče na te procese – rekao je Kalezić.

Komentarišući to što su predstavnici NSD, PZP-a i DNP-a u Budvi odbili ponudu Demokratske Crne Gore da se skrati mandat lokalnom parlamentu, Kalezić je kazao da se „oni plaše izbora jer se plaše suda javnosti“.

Čitaj još:   JEDNO Pitanje za predsjedničkog kandidata JAKOVA Milatovića: Je li 2006. na referendumu glasao za nezavisnu Crnu Goru... (foto, video)

– Sasvim je logično da posljedice njihove vladavine u Budvi građani ne mogu da nagrade na izborima, već samo da ih kazne. Oni kalkulišu sa tim i žele da odgode izbore što je više moguće – rekao je Kalezić. Prema njegovim riječima, trebalo bi da se umiješa Vlada i iskoristi mehanizme iz Zakona o lokalnoj samoupravi i, kako je istakao, konačno uvede red u opštini koja je ključna za turističku sezonu i druge kapitalne projekte koji se finansiraju iz centralnog budžeta. – Da se konačno stavi tačka na ovu agoniju koja traje u Budvi – dodao je Kalezić.

Autorka:Ivana Koprivica

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more