IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LUKA BAR KLJUČNO ČVORIŠTE ŠVERCA CIGARETA: Milionske duvanske pošiljke stižu iz Dubaija… (foto, video)

Nakon što su hrvatski mediji objavili da je naručilac cigareta koje su zaplijenjene prije dva mjeseca u Luci Bar preduzeće “Stefan rex“ iz Zagreba, potvrđeno je samo da svjetski tokovi švercovanih cigareta funkcionišu i da odavno glavni promet kreće iz Dubaija.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 24. 02. 2024… 11: 52… LUKA BAR KLJUČNO ČVORIŠTE ŠVERCA CIGARETA: Milionske duvanske pošiljke stižu iz Dubaija

Cigarete bez akciznih markica, vrijedne više od milion i po eura, završile su u decembru svoj put u Slobodnoj zoni Luke Bar, gdje su stigle iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Crnogorski carinici su ih zaplijenili nakon što se nije pojavio primalac- zagrebačka firma “Stefan Rex”, koja je na crnoj listi nelegalnog prometa duvana. 

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se na više od 1,6 milona eura, a u kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta. 

“Crnogorska luka Bar ranije je od međunarodnih institucija označena kao ključno čvoriste za šverc ilegalnih cigareta, odakle su prevezene na tržište Europske unije. U akcijama crnogorske policije i Uprave carina te zemlje prošle godine zaplijenjene su tone cigareta bez nadzornih markica. Vlada je zabranila i skladištenje duvanskih proizvoda na teritoriju Slobodne zone Luka Bar”, pisao je portal “Direktno”.

Oni navode da prema podacima registra Trgovačkog suda firma “Stefan Rex” ima sjedište u centru Zagreba, na adresi Ilica 49 i primarno je navedeno da je “Stefan Rex” društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, turistička agencija, osnovano sa 69.010 eura kapitala. Kao vlasnik i direktor naveden je Sanjin Uremović na zagrebačkoj adresi, koji ima još šest drugih preduzeća, a posljednji finansijski izvještaj za firmu, koji je naveden na stranicama registra, predat je za 2021. godinu. 

Sagovornik Portala RTCG ranije je kazao da se poslije prestanka velikih švercerskih poslova na crnogorskom primorju koje su vodile italijanske mafijaške organizacije, šverc preselio u Dubai, kao i da je to trenutno najvažnije čvorište i raskrsnica za šverc cigareta za sjevernu Afriku, Aziju, Bliski Istok, ali i evropske zemlje, poput Italije, Francuske, Španije i Češke.

Hemijsko- biološka analiza cigareta koje stižu sa tih destinacija pokazala je da su one ne samo švercovane već i ilegalno proizvedene, mimo važećih standarda i propisa, pa se u njima nerijetko nalaze tragovi štetnih supstanci. 

Ovaj izvor objašnjava i da i jedna poznata hrvatska fabrika duvana ima poslovne veze sa „Iran tobako kompani“, i da u Sariji, glavnom gradu oblasti Mazahadar, hrvatska kompanija ima svoju fabriku gdje se proizvode lažne cigarete, ili cigarete sa falsifikovanim markicama poznatih brendova. “Ta hrvatska kompanija u Iranu godišnje proizvede šest i po milijardi cigareta”.

Od njih se kasnije lažnim markama prave brendovi „Filip Moris“, „Rejnolds“, „Britiš tobako“, „Rotmans“ i druge“, kaže ovaj izvor. Preko Dubaija, dodaje on, radi i poznata makedonska kompanija, koja falsifikovanim cigaretama navodno snabdijeva Filipine i Singapur. Po njegovim riječima u Dubaiju sada ima čak šezedeset predstavništava firmi za promet cigareta u slobodnim zonama. Među njima su i poznate kompanije, kao što su „Filip Moris“, „Rejnolds“, „Britiš tobako“, „Amerikan tobako“ i mnoge druge.  

Čitaj još:   NIKŠIĆ: Protest građana zbog uklanjanja crnogorske zastave sa zgrade Opštine... (foto, video)

Među najjačim firmama koje posluju sa Balkanom iz slobodne zone u Dubaiju bile su, ili su još, između ostalih „FZE Liberti“i „Cuae“, obije na poznatim adesama. Sa Balkanom veze ima, ili je povezano, još desetak kompanija iz Dubaija, kao i “Istern kompani“ iz Egipta. Portal RTCG je u nekoliko navrata pisao o putevima šverca duvana na Balkanu, posebno preko Crne Gore.

Vrlo detaljno su podsjetili na šverc duvana devedestih preko naše države, koji su vodile italijanske mafijaške organizacije. 

Dobro obaviješteni izvor je otkrio da je preko Crne Gore prometovano cigareta u vrijednosti od oko jedanaest milijardi eura, od čega je tri milijarde pripalo italijanskoj mafiji. Ovaj izvor je vrlo detaljno opisao kako je novac stečen od prodaje cigatreta iznošen diplomatskom poštom iz Crne Gore na Kipar i u Grčku, i kako se preko Engleske i Beliza prao i vraćao u Crnu Goru.

Prema podacima njemačkih istražitelja, šverc duvana preko Crne Gore u tim razmjerama je tekao sve do 2001. godine.

O kakvom razmjeru šverca se radi, priča ovaj izvor, najbolje govori film koji je snimila britanska vlada, a u kojem se govori o najvećim ilegalnim fabrikama duvana u Bugarskoj, Rumuniji, Ukrajini, Moldaviji. U tim fabrikama kontejner cigareta šverceri nabavljaju po cijeni od svega dvjesta hiljada eura, dok na tržištu Velike Britanije dostiže cijenu od dva miliona. 

U Rumuniji je, na primjer, samo jedne godine prometovano lažnih cigareta u vrijednosti od preko osam milijardi eura. Naš izvor tvrdi da je ova zemlja, od kada je postala članica Evropske unije, od nelegalnog prometa cigareta zaradila čak nekoliko desetina milijaradi eura.

“U ovaj posao uključeni su ortački ukrajinska i rumunska mafija. Kod njih se cigarete poznatih ali lažnih brendova kupuju po pedeset centi, a u Italiji prodaju po dva i po eura“, tvrdi ovaj sagovornik.

Prema njegovim riječima, glavna i najveća fabrika ilegalnih cigareta nalazi se u ruskom gradu Kaljingradu. 

“U toj fabrici proizvodi se u minuti čak četiristo paklica cigareta, ili sto dvadeset kontejnera mjesečno. Šverceri tamo kontejner kupuju za svega 70 hiljada eura, a prodaju za 3,5 miliona u Italiji, 4,5 miliona u Njemačkoj, i čak 6,5 miliona u Engleskoj. Po tome možete da steknete predstavu o kakvom prometu i zaradama se radi“ – priča sagovornik. 

On dodaje i da se u kineskoj fabrici duvana ’Jing taun’ proizvode se svi poznati brendovi cigareta bez licence, u falš omotima. Kineski ’Malrboro’ na crnom tržištu Evropske unije košta svega euro i po. 

Čitaj još:   MORATE SE PAZITI: Čuvajte ih se, ovo su tri najveća srcelomca zodijaka...

Sagovornik Portala RTCG tvrdi da šverc duvana preko naših prostora nikada nije prestao, i da većina balkanskih država svoje budžete u dobroj mjeri punila na taj način što je učestvovala u organizovanju šverca i švercerskih puteva. To je, bez ikakve sumnje, ukazivalo na sprege kriminalnih organizacija i vladajućih struktura u državama na Balkanu. O tome su svjedočili i rožajski policajci, koji su nakon prijetnji i dobijanja otkaza, napustili Crnu Goru.

Četvorica su se pod pritiskom međunarodne zajednice vratila i ponovo rade u policiji, dok se Enver Dacić i Muharem Fejzić do danas nisu vratili. Posljednja dešavanja u Crnoj Gori i hapšenja nekih osoba za koje se koliko do juče vjerovalo da su nedodirljivi, pokazuje da trgovina ilegalnim cigaretama i dalje cvjeta, a Specijalno tužilaštvo tvrdi da je toj organizovanoj kriminalnoj grupi logistiku pružala crnogorska policija.

Na osnovu Skaj prepiski koje su presretnute, tužilaštvo je došlo do dokaza da je nedavno uhapšeni podgorički biznismen Aleksandar Mijajlović organizovao dopremanje velikog broja kontejnera cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su kasnije završile na crnom tržištu. 

Reklo bi se, kriminalno djelovanje kakvo je davno opisano u svjedočenjima hrabrih rožajskih policajaca, koji su o tome prvi progovorilili još prije skoro deceniju i po. I dobili otkaze.

Fejzić i batine.

Možda Dacić i Fejzić misle da tome još nije došao kraj, pa, po saznanjima Portala RTCG još ne razmišljaju o povrtaku u Crnu Goru.

BONUS VIDEO: LUKA BAR KLJUČNA LUKA ZA ŠVERC CIGARETA

izvor Kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more