IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Predsjednik države bez partije, “sad ima novu misiju…” (foto, video)

Razmirice između partijskih kolega, predsjednika države Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića, koje traju već godinu, rezultirale su juče ostavkom JAKOVA Milatovića na sve funkcije u vladajućem Pokretu Evropa sad (PES), što je, kako kažu sagovornici, bilo očekivano…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivpsti, vijesti, nedelja, 24. 02. 2024… 11: 52… PODGORICA: Predsjednik države bez partije, “sad ima novu misiju…” (foto, video)

Milatović i Spajić su osnovali Pokret Evropa sad u junu 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon pada ekspertske Vlade Zdravka Krivokapića u kojoj su bili ministri (ekonomije i finansija).

Iako su to obojica dugo javno poricala, mimoilaženja između Milatovića i Spajića počela su u februaru prošle godine kada je Spajić odlučio da se kandiduje za predsjednika države, a što mu nije uspjelo jer je utvrđeno da ima državljanstvo Srbije…

O ostavci je Milatović javnost obavijestio putem mreže X.

“Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu”, napisao je Milatović.

On je ostavku podnio dan nakon svađe unutar PES- a zbog imenovanja članova Odbora direktora državne Elektroprivrede (EPCG).

“Vijesti” su u petak objavile prepisku iz WhatsApp grupe u kojoj su poslanici PES- a Vladimir Bakrač i Uglješa Urošević tražili da Vlada promijeni odluku i u Odbor direktora EPCG imenuje Radovana Bijelića (PES) umjesto Bojane Savić (PES).

Bijelić je bio prvi predlog Vlade, ali nakon što su građanski aktivisti doveli u pitanje njegovo radno iskustvo, predložena je Savić. Na kraju je dogovoreno da to bude Simo Jokić, kao kompromisno rješenje…

Milatović je juče na mreži X napisao da su u partiji obećali da će “kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju”.

Prema spekulacijama iz vrha partija na vlasti, odluka Milatovića je očekivana, “jer ne može da se izbori za većinu u PES-u, i ovako mu je lakše da pokuša nešto napraviti sa drugima”.

Spekuliše se i da će njegovim stopama krenuti još nekoliko funkcionera te stranke koji pripadaju “njegovoj struji u PES- u”, kao i da Milatović sada računa na Bakrača i Uroševića, kao i na poslanice koje su ranije napustile PES – Jevrosimu Pejović i Radinku Ćinćur. U tom slučaju bi Milatović dobio poslanički klub u Skupštini.

Bakrač i Urošević nijesu sinoć odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će napustiti PES.

U vrhu PES-a se spekuliše da Milatović vjerovatno ima plan za partiju.

I ranije se pominjalo da će Milatović osnovati novu partiju, u kojoj će biti i bivši funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP) – Danijela Đurović, Marko Kovač, Miomir Vojinović i Nebojša Vuksanović. Pominjalo se i formiranje šireg građanskog pokreta koji bio okupio više političkih subjekata, a koji bi predvodio Milatović.

Čitaj još:   VUČIĆU, A IZVINJENJE? Doktorka: Smrt dođe, zakopčaš džak, ne spavaš...

Iz PES-a su sinoć saopštili da je odavno primjetna namjera Milatovića da “opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a”, što je kulminiralo njegovim napuštanjem partije.

U saopštenju navode i da je “dobro što je Milatović shvatio da je vrijeme da napusti PES, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava”.

Nakon afere sa državljanstvom Srbije, Državna izborna komisija (DIK) je u februaru prošle godine odbila kandidaturu Spajića za predsjedničke izbore. Milatović je zbog toga kritikovao Spajića i partiju i izvinio se javnost.

Nakon toga, u aprilu je Glavni odbor (GO) stranke odlučio bez Milatovića da partija ide samostalno na parlamentarne izbore, što je Spajić zagovarao, a ne u široj koaliciji, što je bila ideja Milatovića.

Nesuglasica je bilo i prilikom razmatranja izborne liste. Neslaganja su nastavljena krajem avgusta kad je GO prihvatio Spajićev plan da oformi kabinet s dijelom dugogodišnjih saveznika Demokratske partije socijalista (DPS), što je kritikovao i Milatović. Spajić se kasnije odlučio za drugi model, a Milatović je nastavio da ga kritikuje i nakon formiranja Vlade.

Kazao je da nije dobro da Vlada ima pet potpredsjednika i da nije dobro što u Vladi nije Bošnjačka stranka… Ukazivao je i na alarmantnu situaciju u diplomatskoj mreži, a u decembru je rekao da “Vlada ignoriše konsultacije o ambasadorima”. Konsultacije su kod Milatovića održane ove sedmice, a prisustvovao im je i Spajić.

Milatović odavno ne učestvuje u radu partijskih organa, a u novogodišnjem intervjuu “Vijestima” rekao je da u PES-u ima i žita i kukolja, ali i da nema PES- a bez njega i Spajića. Na pitanje vjeruje li Spajiću odgovorio je da nije važno da li mu on vjeruje koliko je važno da mu građani vjeruju. Kazao je i da se Evropa sad 2 može ostvariti u “mandatu jedne vlade”, ali bez ukidanja doprinosa za Fond PIO.

Odnosi između osnivača PES- a dodatno su se zategnuli početkom ove godine kada je Milatović vratio poslanicima tri zakona na ponovno odlučivanje, a nedavno je kritikovao i neizručenje turskog državljanin Binalija Camgoza Turskoj.

Đukanović: Kreator ovakvog stanja kao i ostali iz većine
Profesorica na Univerzitetu “Donja Gorica” Nikoleta Đukanović kazala je “Vijestima” da je bilo je pitanje vremena kada će i ko od dva lidera istupiti iz PES- a, iako je veća zagonetka šta je bila konkretno kap koja je prelila čašu Milatoviću- da li oklijevanje rekonstrukcije Vlade kada je u pitanju nekadašnji Demokratski front, da li mogućnost ulaska Bošnjačke stranke u Vladu, da li imenovanje ambasadora, imenovanje u EPCG ili neki drugi interes.

“Iako drugačije tvrdi u obrazloženju, udaljavanje od EU vrijednosti, partitokratija, nepotizam i partijsko zapošljavanje teško može doći u obzir ako se prisjetimo ishoda konkursa za članove njegovog kabineta.

Čitaj još:   BRAVO ZA CETINJE I DALJE UZ UKRAJINU: "Svaki rat između Evropljana je građanski rat..." (foto, video)

Ako je stanje u društvu zaista onakvo kako je to predsjednik u objavi opisao, i ako su iznevjerena očekivanja građana kojima su obećani drugačiji ishodi ‘demokratskih promjena’, logično je bilo da osjeća odgovornost za takvo stanje kao predsjednik države, a ne kao potpredsjednik partije”, kazala je.

Kako dodaje, pitanje je kako će ostavka Milatovića dalje uticati na raskol partije, odnosno postupanje ostalih članova koji podržavaju stavove Milatovića i da li će to uticati na dalju podršku svih poslanika PES-a Vladi.

“Očigledna je namjera da se dalje političko pozicioniranje Milatovića kreira na temelju distanciranja od aktuelnog društvenog i političkog stanja čiji je kreator bio jednako koliko i ostali političari većine, te populističkih iskaza o bezuslovnoj posvećenosti demokratizaciji i evropeizaciji”.

Podsjeća da je ranije Milatović u više navrata negirao postojanje frakcija u PES-u govorivši da je riječ o demokratskom pluralizmu, a danas ipak tvrdi da su od samog početka funkcionisanja partije primjetne takve pojave “pa se postavlja pitanje kada je bio iskren”.

Nikolić: Sad ima novu misiju
Od parlamentranih partija, juče su se povodom ostavke Milatovića oglasili samo iz opozicionog DPS-a.

Poslanik DPS- a Andrija Nikolić kazao je da ostavka Milatovića na sve funkcije u PES- u “nije iznenađenje” i da on nakon što je “okončao misiju u PES- u sad “ima novu”.

“Nema iznenađenja. Očekivan scenario. Milatović je svoju glavnu obavezu u PES-u realizovao kada je izlobirao da Demokratski front uđe u vlast i da Andrija Mandić postane predsjednik Skupštine. Tu je okončao svoju misiju u PES- u. I sad ima novu”, napisao je Nikolić na mreži X.

BONUS VIDEO: Vujović: Netrpeljivost između Milatovića i Spajića je neskrivena

izvor Kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more