IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prijeti li svijetu nestašica čokolade? Jede je sve više ljudi, a proizvodnja je sve teža… (foto, video)

Ljubitelji čokolade širom svijeta možda će se morati pripremiti za nestašicu slatkiša jer cijene kakaa dostižu neviđene visine, a ekonomisti ne predviđaju trend pada tokom 2024. godine…

LONDON: CSvijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 24. 02. 2024… 11: 52… Prijeti li svijetu nestašica čokolade? Jede je sve više ljudi, a proizvodnja je sve teža… (foto, video

Globalno tržište neprestano raste, no proizvođači kakaa u Africi imaju puno problema

Cijene kakaa su se više nego udvostručile od početka prošle godine, dostigavši rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškom tržištu robe u drugoj sedmici februara.

Nepovoljni vremenski uslovi, krijumčarenje i bolesti doprinijeli su povećanju cijena, što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Slonovače, koja proizvodi skoro 40 posto svjetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 posto.

El Nino, vremenski obrazac koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan utjecaj na proizvodnju kakaa u spomenutim zemljama.

Snažni sezonski vjetrovi i nedostatak padavina također su doprinijeli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cijene.

BONUS VIDEO: Kako se proizvodi čokolada

Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cijena primarnih sastojaka, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje. U izvještaju dobavljača sastojaka Henley Bridgea, očekuje se da će se povećanje cijena kakaa od 15 do 20 posto u prvoj polovini 2024. nastaviti do kraja godine.

Čitaj još:   Šefka Begović Ličina: SVE SE OPET OBRNULO

Ovaj porast cijena već je imao talasasti učinak na industriju, a proizvođači čokolade su prilagodili svoje poslovanje kako bi ostali na površini.

  • To je uznemirujuće s obzirom na to da nismo bili svjedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaa posljednjih godina – rekao je Samuel Adimado, predsjednik grupe kupaca kakaa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaa.

BONUS VIDEO: NAJZDRAVIJA ČOKOLADA na svijetu je…

Naveo je da ne samo da su primijetili pad proizvodnje, već su morali i smanjiti njihove operacije, uključujući otpuštanja i raskid ugovora za neke uposlenike.

Međutim, Javier Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sjedištem u Londonu i kolumnista “Bloomberga”, vjeruje da je “ovo neophodna kriza”.

  • Svijetu su potrebne više cijene kako bi se podstaklo ponovno sađenje miliona starih stabala i bolje brinulo o postojećim – rekao je Bias u nedavnoj objavi na X-u.

Drugi proizvođači koji koriste kakao kao sastojak, kao što su kozmetika i farmaceutski proizvodi, mogu doživjeti porast cijena ili poremećaje u lancu opskrbe.

Čitaj još:   IZA KULISA- isplivali novi dokazi u slučaju afere prodaje uglja: MILAN Mijo Lekić, potpisao ugovor sa rođakom i prvim komšijom?! (foto, video)

Ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahtjeva kupaca.

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more