IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Na pomolu nova kriza vlasti”: Posjeta MILE Dodika, mogla bi skupo da košta Crnu Goru, taman kada su stigle pohvale iz Brisela… (foto, video)

To za Televiziju E kažu sagovornici iz Bosne i Hercegovne…

SARAJEVO- PODGORICA: Regbija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 26. 02. 2024… 20: 52… “Na pomolu nova kriza vlasti”: Posjeta MILE Dodika, mogla bi skupo da košta Crnu Goru, taman kada su stigle pohvale iz Brisela… (foto, video)

Vijest da Milorad Dodik dolazi u Crnu Goru u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska je vijest dana.

Ocjenjuju i da bi ta posjeta mogla Crnu Goru mnogo da košta. Taman kad su iz Birisela stigle pohvale, na pomolu je nova kriza vlasti. Za analitičare iz regiona – potpuno očekivano.

“Suština je da je Crna Gora nestabilna pa čak i onda kada su u Vlade provučićevske. Između straha i ljubavi Vučić bira strah.

Dakle, u Crnoj Gori postoje oni koji ga iskreno vole, to su nekadašnji članovi Demokratskog fronta, Mandić, Knežević, ali i Dritan Abazović. A većina onih koji danas čine vlast ga se plaše, a to je njemu još veća sigurnost da će se Crna Gora ponašati u skladu sa interesima njegovog režima”, kaže za Televiziju E Balša Božović, osnivač Akademije za demokratski razvoj.

Mandić sjutra sa Dodikom

Za istraživačkog novinara iz Sarajeva Avda Avdića nema ništa sporno u promjeni vlasti, no problem je, kako kaže, promjena kursa u Vladi.

“Pa imate da od proevropske Crne Gore koja je težila eu integracijama, Crnu Goru koja sada zaostaje na evropskom putu, koja se umjesto ka Briselu okrenula ka Beogradu, to je problem”, navodi Avdić.

I Božović i Avdić prepoznaju da se sadašnja vlast u Crnoj Gori okreće ka Republici Srpskoj, ali i Rusiji i Bjelorusiji.

Čitaj još:   MONSTRUOZNE PRIJETNJE: Nož, žica, Srebrenica" šokirala povratnike u Hercegovini... (foto)

“Možda najbolje situaciju u Crnoj Gori opisuje sinoćna vijest na javnom servisu koji kontroliše Milorad Dodik, Radio televiziji Republike Srpske, koji počinje centralni dnevnik rečenicom da nakon što je posjetio Bjelorusiju i Rusiju, i nakon susreta sa Lukašenkom i Putinom, Milorad Dodik odlazi u Crnu Goru. Mislim da to pokazuje u kakvom se stanju nalazi Crna Gora u ovom trenutku”, kaže Avdić.

Prema mišljenju Balše Božovića, poruka je sasvim jasna.

“Primiće ga Mandić koji je na neki način najstabilniji dio ove vladajuće većine uz opet zastavu koja neće biti zastava države Crne Gore, sa porukama koje će primiti od Dodika, koje je on prethodno dobio od Putina i Lukašenka”, dodaje on.

No, takve poruke, ali i politička kriza Crnu Goru, mogu, kako ocjenjuju, samo udaljiti od evropskog puta.

“Jedno je želja, drugo je realnost. Vi imate i same euroskeptike unutar Evropske unije koji žele da se razbije priča o EU. Dakle, puno je lidera država članica koji su protiv EU i vi u ovom trenutku ne možete očekivati da ćemo mi u povlaštenom položaju”, kaže Avdić.

U ovom trenutku, kaže Božović, evropski put Crne Gore je tako blizu – a tako daleko.

“Crna Gora nominalno kaže – mi smo za evropskom putu, to kaže Milatović, to kaže Spajić, to govore Bečić i svi ostali koji su dio vlasti. Sa druge strane, Vučićev kor u Crnoj Gori oličen u DF- u i URI će se sa tim čak usaglasiti javno, a ovaj drugi dio PES, Demokrate i neki manji subjekti, SNP itd oni iz straha prema Vučiću neće suštinski ništa raditi ka evrospkom putu”,kaže on.

Čitaj još:   DODIK NA PRIJEMU: Govorio o Karadžićvom amanetu i poručio...

A da bi Crna Gora, stigla do Evrope, navodi Božović, može samo jednim putem, sa stabilnom proevropskom vladom koja ima stabilnu podršku građana.

BONUS VIDEO: ŠOK scena za Dodika: “Đe si lopove”?! Pogledajte kako je dječak nokautirao Dodika!

izvor Portal Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more