IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DETALJI UŽASA: Čak 68- ero djece umrlo od sirupa za kašalj- Dokazano šta je bilo u njima, osuđene 23 osobe… (foto)

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazala je da dva sirupa protiv kašlja kompanije Marion Biotech ne zadovoljavaju standarde…

TAŠKENT: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 28, 02. 2024… 18: 22… DETALJI UŽASA: Čak 68- ero djece umrlo od sirupa za kašalj- Dokazano šta je bilo u njima, osuđene 23 osobe… (foto)

Sud u Taškentu presudio je da su optuženici krivi za krivična djela u rasponu od utaje poreza, prodaje nekvalitetnih ili krivotvorenih lijekova, zloupotrebe položaja, nemara, krivotvorenja, do mita.

Optuženi su osuđeni na kaznu zatvora od dvije do dvadeset godina.

Prošle godine prijavljena je smrt 18-ero djece povezanih sa sirupima protiv kašlja koje proizvodi kompanija “Marion Biotech” u Indiji, a u Uzbekistanu distribuira “Quramax Medical”, javlja “Independent”.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazala je da dva sirupa protiv kašlja kompanije “Marion Biotech” ne zadovoljavaju standarde.

U izvještaju su utvrđene neprihvatljive količine dviju otrovnih tvari: dietilen-glikola i etilen-glikola. Oba su opasna za ljude i mogu biti smrtonosna ako se konzumiraju.

Čitaj još:   CRNA GORA: BOLJI ŽIVOT- MALO SJUTRA

Kompanija nije priznala odgovornost, no Ministarstvo zdravstva Indije zabranilo joj je rad.

Od početka ovog užasnog slučaja utvrđeno je da je zbog otrovnih sirupa umrlo čak 68-ero djece, izvijestila je novinska agencija “Reuters”.

Uvoz lijekova

Singh Raghvendra Pratar, indijski izvršni direktor “Quramax Medicala”, bio je među 23 optužene osobe. Osuđen je na 20 godina zatvora.

Ostali optuženi kojima su izrečene dugotrajne zatvorske kazne su bivši visoki zvaničnici koji su bili odgovorni za izdavanje dozvola za uvoz lijekova.

Sud je, također, najavio odštetu od 63.000 funti koja će biti isplaćena svakoj od porodica 68-ero djece koja su umrla od konzumacije sirupa, kao i četvero druge djece koja za posljedicu imaju invaliditet.

Sirupi protiv kašlja proizvedeni u Indiji doveli su do smrti čak 70- ero djece u Gambiji 2022. godine…

izvor Dnevnik.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more