IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Šta sve stoji iza, Dodikovog poziva za sporazum o specijalnim vezama sa Crnom Gorom: Kako čudno piše “srpski svet”… (foto, video)

Mandić se jedini od najviših državnih zvaničnika sastao s predsjednikom RS, koji je poručio da je “srpski svet fenomenalna ideja”. Analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić poručuje da je taj koncept veoma opasan i da doprinosi daljem urušavanju međususjedskih odnosa. Neke vladajuće partije oćutale Dodikove poruke, opozicija ga oštro kritikovala, poručujući da je posrijedi vrijeđanje Crne Gore

Očito je da se krenulo u kampanju otvorenog zagovaranja “srpskog sveta”, što mnogi s pravom vide kao povampirenje koncepta “velike Srbije”.

Tim riječima je analitičarka Fondacije “Fridrih Ebert” iz Banjaluke Tanja Topić prokomentarisala jučerašnji dolazak predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u Podgoricu, njegovo nuđenje sporazuma o specijalnim vezama RS i Crne Gore, te poruku da je projekat “srpskog sveta” “fenomenalna ideja”.

Dodik se u glavnom gradu Crne Gore sastao jedino sa šefom Skupštine Andrijom Mandićem. Neuobičajeno, crnogorski parlament nije poslao medijima saopštenje o njihovom susretu, niti je o tome bilo vijesti na sajtu zakonodavnog doma.

I dalje je nejasno ko je Dodika zvao u posjetu. Čelnik RS, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), njeguje prisne odnose s Rusijom Vladimira Putina, koju je, uz Bjelorusiju, službeno posjetio prije dva dana.

Njegov dolazak i stav o sporazumu sa RS oćutali su ostatak državnog vrha (predsjednici države i Vlade) i dio vladajućih partija, dok je opozicija to oštro kritikovala, ocjenjujući da je posrijedi uvreda za Crnu Goru.

Čitaj još:   DODIK TRAŽI AMBASADU U JERUSALEMU A KOMŠIĆ ZAHTJEVA PRIZNANJE KOSOVA!!!

Dodik je rekao da je u pitanju sporazum o saradnji u oblastima ekonomije, sporta, obrazovanja i kulture i da je to u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Mandić je najavio da će otvoriti dijalog s predstavnicima vlasti i opozicije o predlogu sporazuma.

“RS želi da gradi odnose sa Crnom Gorom, koja želi da ima dobre odnose sa RS. To nije na štetu nijednog građanina… A ‘95. godine, kad je završen rat i potpisan sporazum, postojala je SRJ (Savezna Republika Jugoslavija). Srbija je nasljednica SRJ, ali je Crna Gora imala podjednake obaveze”, naveo je Mandić na konferenciji za medije u parlamentu”, dodajući da je takav dokument odbila da potpiše bivša crnogorska vlast.

Ni u Mandićevoj ni u Dodikovoj nadležnosti nije pitanje sklapanja međudržavnih sporazuma, koje potpisuju vlade a neke ratifikuju i parlamenti.

Tanja Topić ocjenjuje da je Republika Srpska, prema Dejtonskom sporazumu, potpisala Sporazum o specijalnim paralelnim vezama sa SRJ, što je kasnije preneseno na Srbiju, tako da je, kaže, izvlačenje teza o pravu zaključivanja istog dokumenta sa Crnom Gorom “nategnuto i predstavlja povišenu političku temperaturu ne samo u BiH (Bosna i Hercegovina), već i u regiji”.

“Brzo se priroda tih veza s ekonomskog, kulturnog i sportskog prenese i na politički teren, što Dejton niti u jednom obliku ne dopušta”, podvlači sagovornica…

Čitaj još:   MACA: “POZIVAM KOLEGE, PJEVAČE, MLADENCE DA POKAŽEMO MRVU ŽENSKE SOLIDARNOSTI PA DA U ŠTO ŠIREM LUKU ZAOBILAZIMO OVU KUĆU!”... (foto)

kompletan tekst na http:// vijesti.me

BONUS VIDEO: Dodik u Podgorici predložio sporazum o specijalnim vezama

izvor: http://vijesti.me

DODIK PRITISNUT UZ ZID, KOMANDANT NATO ŠTABA MU PORUČILA…

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela Read more