IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Marunović: Raspad PES- a, šansa za Crnu Goru?… (foto)

Uoči rekonstrukcije Vlade, Spajić neće moći da izbjegne odluke koje će biti važne po nacionalne interese, koje na koncu možemo nazvati i istorijskim. Ukoliko mu Mandić u skučenim opcijama za političku saradnju nakon eksplozije u partiji i dalje bude prihvatljiviji saradnik od podmlađene verzije DPS-a, onda će svaka dilema o njegovom “skrivenom crnogorskom mesijanstvu” biti razotkrivena…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 29. 02. 2024… 11: 32… DANILO Marunović: Raspad PES- a, šansa za Crnu Goru?… (foto)

Tek što smo izbrojali 100 dana Vlade, a “partija budućnosti” Crne Gore se raspala. Nije to događaj, kako naaarod često zna uporediti, koji ima ikakve sličnosti sa Milo- Momo raskolom. Taj je raskol u DPS-u reflektovao istorijsko svrstavanje na jednu od strana gvozdene zavjese, otvorio horizont za obnovu milenijumske države, od ideje koja je imala šest i kusur procenata podrške stvorio nacionalnu politiku reafirmacije crnogorske samosvjesnosti i u Ustav zakucao najmoderniji balkanski državni koncept-građansku državu.

Raskol u PES-u, pak, nema konekciju sa istorijskim procesima. Pitanje je da li državni interesi imaju ikakve veze sa ovim raskolom. Zabrinjavajuće je kad se takav lom desi u partiji koja vodi zemlju, a koji podsjeća na čaršijsku mantru da drugovi ne treba da otvaraju kafanu zajedno.

Podsjećanja radi, sukobi u PES-u traju već godinu dana, od početka afera koje su vezane za Spajića (državljanstvo, imovina, Do Kvon…) Ovo sad je samo neminovna eskalacija onoga što oni nikad nisu zvanično potvrdili, ali su mediji i analitičari često govorili o tome. Glavni sukob odvijao se na liniji Milatović-Milović, koji važi za Spajićevog najbližeg saradnika.

Dok je Milatović često javno napadao Spajićeve političke i druge odluke, Milović ga je branio svim sredstvima.

Iako politički brodolom PES-a nema istorijsku refleksiju nacionalnog kursa, veći haos u jednoj partiji se nikad ranije nije dešavao:

– Većina odborničkog kluba PES-a u glavnom gradu najavila je izlazak iz Pokreta, ali nezvanične informacije govore da bi gradonačelnica Injac mogla ostati uz Spajića. Opštinski odbori PES-a u Podgorici i Baru su raspušteni, jer se nisu sastajali već godinu dana.

– Na višem nivou – parlamentarnom, sasvim je druga situacija. Poslanički klub PES-a je, makar zvanično, jedinstveno uz Spajića što je zapravo ključna stvar u čitavoj priči, jer od toga zavisi i podrška ostalih partija u vladajućoj većini ili eventualna prekompozicija u Skupštini i nova forma Vlade.

Isključivanje Andreja Milovića iz PES-a za sad ne ugrožava njegovu ministarsku poziciju, ali će ona svakako biti preispitana kad dođe do rekonstrukcije i vjerovatno će biti zamijenjen. Od Spajića zavisi da li će se odreći tako bliskog saradnika, što poslije gubitka Milatovića nije dobro za njega. Milović je svojevremeno poručivao političkoj konkurenciji da je “Spajićeva politička kičma”, te ako njega politički “slome”, kako je kazao, “slomiće i Spajića”.

Čitaj još:   OPREZ, STIŽU MINUSI: Pao prvi ovosezonski snijeg u glavnom gradu BiH, ovo je vrijeme koje se očekuje u narednih nekoliko dana… (foto, video)

Zvanično, iz PES-a saopštavaju da će Milovićev status zavisiti od napretka EU pregovora u poglavljima 23 i 24, ali javnosti ostaje nejasno, u mutnim zakulisnim partijskim odnosima, ko drma Milovićevom političkom sudbinom sada kada Milatovića nema u partijskim organima?

Zanimljivo je da je Milović isključen iz partije u trenutku kad je svojim izjavama posljednjih mjeseci, na liniji odbrane crnogorskih interesa, pokupio simpatije dijela crnogorske progresivne-građanske javnosti. Dug je to put koji je Milović prešao, ako se sjetimo onog “konflikta” sa građanskim aktivistima na Cetinju, u toku predizborne kampanje Jakova Milatovića.

Vjeruje se da je upravo on isključen iz partije kako bi Spajić amortizovao političko nezadovoljstvo Milatovićevih struja u partiji. No, iako je isključen iz partije, i uprkos tome što će (najvjerovatnije) biti smijenjen sa ministarskog mjesta, ukoliko mu ne bude manjkalo političke pameti, a onda i elementarne ljudske lojalnosti, Milovića u rekonstrukciji može čekati neko važno mjesto u sistemu, koje zahtijeva nestranačku ličnost. Pogađajte koja bi to funkcija mogla biti…

Sve ovo pišem kako bih projektovao status progresivnih crnogorskih građana i politika koje ih zastupaju, kojima Dodik sa podignuta tri prsta posred Podgorice djeluje kao vreća krtole, a ne državnik u zvaničnoj posjeti. Onih kojima “srpski svet” nije tema za prećutkivanje, već realpolitička opasnost po nacionalne interese.

Uoči rekonstrukcije Vlade, Spajić ipak neće moći da izbjegne odluke koje će biti važne po nacionalne interese, koje na koncu možemo nazvati i istorijskim. Ukoliko mu Mandić, koga je nazvao Dalaj Lamom, u skučenim opcijama za političku saradnju nakon eksplozije u partiji i dalje bude prihvatljiviji saradnik od podmlađene verzije DPS-a, onda će svaka dilema o njegovom “skrivenom crnogorskom mesijanstvu” biti razotkrivena.

Jer, ako na vrijednosnoj ravni nije “gadljiv” na “barsku srbadiju” i “mrtve, pečene životinje” ispred Skupštine, a jesi na Fakultet za crnogorski jezik i književnost i “ostale bakrače”, neće ga od imidža vojnika srpskog sveta spasiti ni Mandićeva konverzija iz svetosavlja u budizam. 

Kojoj političkoj budali ostaje da povjeruje u inače nesuvisli, “anacionalni” koncept njegove partije u najnacionalnijoj verziji Crne Gore od kad postoji? Kontradiktornosti koje prate Spajićev politički put postaju toliko vidljive za obične građane da ih ne mogu sakriti ni ćutanja o njima opozicionih igrača koji čekaju i nadaju se njegovom pozivu.

Čitaj još:   HOROR,PRVI PLAĆENI UBICA U SRBIJI:Dva put pogriješio i ubio troje nevinih ljudi...

“Moderni” političar za budućnost koji prezire nacionalne politike – pravi koalicije isključivo sa nacionalnim i nacionalno obojenim partijama. Jedinu multietničku partiju (DPS) drži van igre zbog primjera kriminala i korupcije, a gotovo svi bjelosvjetski paraši sa kojima je gradio političko-interesnu infrastrukturu su u konfliktu sa zakonom.

Od blockchain princa Do Kvona koji je u zatvoru, do britanskog desničarskog aristokrate Džordža Kotrela, koji je više puta hapšen. Dupli aršini, jednostavno, postaju očigledni za građane, a njegovi najveći politički mamci u vidu brzih podizanja I primanja gube sjaj, jer se kao koncept osmišljen na lošim temeljima, polako ali sigurno urušava pod pritiskom raznih sindikata.

Šta su naredni Spajićevi koraci ostaje da se vidi. Ukoliko sprska crkva i propaganda Pinka i Hepija i dalje nesmetano i agresivno budu posrbljavali Crnu Goru, a on u interesnom zanosu nastavi sa kompromisima u odnosu na agresore, nema tog populizma koji ga može spasiti od političkog sunovrata. Pogotovo u momentu u kom Milatović – njegov glavni suparnik – najavljuje novu partiju sa svojim partnerima.

Šta je budućnost Crne Gore? Gomila partija sa raznim nijansama prosrpske ideologije ili odvažni gest jednog lidera koji će opet promijeniti istoriju? Realnost takve šanse ne nudi često, jer svi koji je nisu iskoristili danas su marginalni igrači. Pa, da vidimo: lider u novoj Crnoj Gori ili marginalac?

izvor Portal Analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more