IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUKAŠIN Perović: Šta je ”POTURICA”, a što ”POSRBICA”? (foto)

A kad se nekome kaže da je posrbica to znači da je sada Srbin, a prije to nije bio. Možda bi nekako ljepše bilo reći da se ”posrbio” ili da je ”novosrbin”, ali je suština ista. A ne bi trebalo da bude uvredljivo, jer je do 1990- e u Crnoj Gori bilo 3,32 odsto Srba, a danas ih je preko 30 odsto. To prosto znači da je istina da su Crnogorci u velikom procentu, kako god ovo rekli, postali Srbi. I oni se time ponose, pa nije jasno zašto se ljute.

Transparent na kome se pominje “posrbica” malo je zatalasao mreže. Jedni su bili uvrijeđeni, a drugima nije jasno zbog čega. Neki “pametniji” pokušavaju da kažu da je posrbica i poturica isto, a poturica je uvredljivo, pa je onda i ovo. A je li isto?

Naravno da nije. Poturicama nazivaju one koji su prešli na islam. A zašto je uvredljivo? Zato što oni nijesu postali Turci, nego su samo promijenili vjeru. Da im neko kaže da su muslimani, sa velikim ili malim “M”, ili da su se islamizirali, ili nešto slično, niko se ne bi naljutio. Ali reći im da su postali Turci, naravno da je uvreda, jer prosto nije istina.

Čitaj još:   Lucifer je stigao u Srbiju! Ulice prazne, ljudi kažu da "sve gori"- izmjereno nevjerovatnih 46 stepeni C!... (foto, video)

A kad se nekome kaže da je posrbica to znači da je sada Srbin, a prije to nije bio. Možda bi nekako ljepše bilo reći da se ”posrbio” ili da je ”novosrbin”, ali je suština ista. A ne bi trebalo da bude uvredljivo, jer je do 1990-e u Crnoj Gori bilo 3,32 odsto Srba, a danas ih je preko 30 odsto. To prosto znači da je istina da su Crnogorci u velikom procentu, kako god ovo rekli, postali Srbi. I oni se time ponose, pa nije jasno zašto se ljute.

Jedino ako se ne ljute zbog toga što mi ne želimo da budemo Srbi. Eto, ne želimo. Imamo državu hiljadu godina, dinastije, junake, crkvu, jezik, zastavu, nošnju, istoriju… Nećemo se mijenjati. Ostaćemo Crnogorci do kraja života. I poslije.

A ovo oko poturica i posrbica, nije to neka nedoumica. Laž je uvijek uvreda, a istina je uvijek samo istina.

Piše: Vukašin Perović

Čitaj još:   UŽAS I TRAGEDIJA U BUDVI! Ruskinja se utopila na plaži Jaz! (foto)

Tekst je preuzet sa Facebooka

izvor:aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more