IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crnogorski intelektualci o karnevalskoj lomači za pisca u Herceg Novom: Treba li spaliti ANDREJA? (foto)

Crnogorski intelektualci Boban Batrićević, Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman i Đorđe Šćepović reagovali su povodom skandolozne namjere organizatora karnevala u Herceg Novom da, kako krivca za sve nedaće u prošloj godini, spale lutku koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa.

Njihovo reagoavnje prenosimo integralno: 

Karneval je nekad bio obred u kojem se stvarnost okretala naglavačke, a potčinjeni i poniženi dobijali priliku da u tih nekoliko neđelja pred uskršnji post makar simuliraju otpor autoritetima moći, čije bi lutkarske predstave, na koncu, završile na lomači.

Nema te tekovine civilizacije, međutim, koju u Crnoj Gori nijesu kadri obesmisliti.

Tako je na onom što bi trebao biti karneval – dok je to još bio odraz urbane kulture – na palanačkom piru u Herceg Novom danas za ritualno spaljivanje pripremljena lutka koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa.

I da se razumijemo- to s karnevalom nema baš nikakve veze. Andrej je, zasad samo simbolički, spaljen upravo zbog onoga što on u današnjoj Crnoj Gori simbolizuje. A kad jednom spalite lutku, što će vas više spriječiti da sljedeći put posegnete i za modelom!?

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: Ko kontroliše tajne službe, kontroliše državu- Ko kontroliše državu, kontroliše ljude... (foto)

1. Andrej Nikolaidis je u prvome redu sjajan pisac, čija vrijednost uveliko prevazilazi okvire Crne Gore, o čemu ovih dana svjedoči i nagrada koju je za roman Anomalija dobio od Engleskoga PEN centra. Andrej, dakle, svojim darom strči i iritira.

2. Andrej Nikolaidis, k tome, je i još nešto mnogo opasnije. On je, naime, vrhunski intelektualac koji odbija da ćuti. Onako kako je do 2020. javno svjedočio o tajkunizaciji Crne Gore, o oligarhiji čija je višedecenijska vlast nagrizala samu supstancu države, tako već tri decenije piše i svjedoči o fašizaciji i klerikalizaciji društva, o ratnim zločinima i zločincima, o njihovoj bijednoj “intelektualnoj” posluzi, o licemjerju Zapada koji je do juče hranio Putinove imperijalne apetite a danas ćuti pred genocidom u Gazi i o mnogo čemu drugom.

Zato Andrej tako snažno frustrira fašiste. Zato toliko uznemiruje promotere “pomirenja” čija je namjera da nas pomire s fašizmom. I zato treba ugasiti svaki glas razuma i otpora kako bismo što bezbrižnije prigrlili klerofašističku distopiju u kojoj sve živo (i letušte) počiva… 

izvor: analitika.me

Čitaj još:   Andrej NIKOLAIDIS: Živjeli naši mrtvi! Sve im cvjetalo...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more