IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Tužilaštvo formiralo predmet protiv DARIJA Vraneša, SDP očekuje da se neće zaustaviti na tome… (foto)

Nema opasnijeg čina od onoga što je uradio Vraneš, a to je udar na suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore. Slavljenjem državnog praznika Srbije, on je direktno implicirao da Pljevlja ne pripadaju Crnoj Gori, već Srbiji. Ako to nije za krivično gonjenje, ne znam šta je– istakao je Ivan Vujović iz SDP

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet protiv predsjednika opštine Darija Vraneša zbog organizovanja svečane akademije kojom je obilježen Dan državnosti Srbije.

Ta reakcija ODT- a uslijedila je nakon što su zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić, generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović, potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković i advokat Bojan Vujović podnijeli krivičnu prijavu protiv Vraneša tvrdeći da prvi čovjek Pljevalja događajem u Centru za kulturu 14. februara prekršio i zakone i Ustav Crne Gore, te da je njegov cilj da grad stavi ,,pod djelimični ili potpuni suverenitet Republike Srbije“, te da je time prekršio i zakone i Ustav Crne Gore.

– Obavještavamo Vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima formiran predmet povodom navedene krivične prijave – saopštio je Pobjedi državni tužilac i portparol ODT-a u Pljevljima Ivan Gačević.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je sinoć za Pobjedu da se nada da će tužilaštvo konačno preduzeti nešto konkretno i da se neće zaustaviti na formiranju predmeta.

– Svakako i ta činjenica ohrabruje, a vjerujem da će tužilaštvo prepoznati da se ovdje radi o krivičnim djelima najvećeg stepena društvene opasnosti i spram toga i djelovati. Nema opasnijeg čina od onoga što je uradio Vraneš, a to je udar na suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore. Slavljenjem državnog praznika Srbije on je direktno implicirao da Pljevlja ne pripadaju Crnoj Gori, već Srbiji. Ako to nije za krivično gonjenje, ne znam šta je– istakao je Vujović.

PODRIVANJE USTAVA

Međutim, za Vraneša nije sporno da jedna crnogorska opština obilježava državni praznik druge zemlje, već je stava da taj grad treba da ga slavi vječno. Tvrdio je da ovim događajem ne podriva Ustav Crne Gore, već da se njim slavi „njegoševska Crna Gora“.

Sa druge strane, podnosioci krivične prijave ukazali su da postoje nesporni dokazi da je organizovanje svečane akademije u čast druge države direktni udar na ustavni poredak. Smatraju da je Vraneš počinio krivično djelo protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, te da pokušava da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi, u ovom slučaju Srbiji.

Čitaj još:   Prazan kamion, bio sumnjiv iskusnom cariniku, otkrio tajni bunker...(foto)

Prema Krivičnom zakoniku predviđena kazna za ova krivična djela je od tri do petnaest godina.

U prijavi se konstatuje da sama proslava zvaničnih vlasti u Pljevljima i izjave koje su date povodom Dana državnosti i ustavnosti Srbije impliciraju da ta opština nije sastavni dio Crne Gore- već Srbije.

Osim što je Vranešu cilj da teritoriju pljevaljske opštine izopšti iz suvereniteta države Crne Gore, podnosioci krivične prijave ističu da izjavom da su Pljevlja „centar Raške oblasti“ on jasno manifestuje povredu teritorijalne cjeline i ugrožavanje nezavisnosti.

– Čime se ostvaruje biće krivičnog djela iz člana 357 – ugrožavanje nezavisnosti i 359 – ugrožavanje teritorijalne cjeline, odnosno člana 373 – pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, kojim su obuhvaćena djela iz člana 357 i 359- naveli su u prijavi.

Opština Pljevlja i Vraneš, ukazuju podnosioci krivične prijave, nemaju ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavljaju dane drugih država, pa ni Srbije.

– Osumnjičeni navednim postupanjem podriva autoritet i dostojanstvo države Crne Gore u čijem sastavu je i opština Pljevlja i istovremeno je diskredituje kao suverenu državu i krši Ustav Crne Gore, kao i Zakon o državnim i drugim praznicima – ističe se u prijavi koju potpisuju Odžić, Čelanović, Marković i advokat Vujović.

MLAKA REAKCIJA PARTNERA

Time se, kako podvlače, narušava nezavisnost i teritorijalna cjelina Crne Gore koje su vrijednosti eksplicitno zaštićene normama Krivičnog zakonika.

Podsjećamo, i glavni konstituenti vlasti u Pljevljima – Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora – saglasni su da predsjednik opštine nema nadležnosti da slavi praznike drugih država, ali ništa nijesu ni preduzeli da ga spriječe u tome.

Naprotiv, javno su se oglasili tek treći dan od objave najave događaja u Centru za kulturu, a na poziv Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista da potpišu inicijativu za smjenu Vraneša, ostali su nijemi.

Svi Vranešovi „biseri“

Proslava Dana državnosti druge zemlje nije jedina sporna aktivnost predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Opština planira desetine novih zaposlenja, uz Kadrovski plan DARIA Vraneša- zaposliće, još 31 službenika... (foto, video)

Čelnik Pljevalja prvi je predsjednik opštine koji nije položio vijence na Stražici 13. jula za Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma. Proslavu Dana nezavisnosti Crne Gore uporedio je sa cirkuskom predstavom, a svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća uputio je zahtjev da na zgradama istaknu trobojke.

ODT Pljevlja je prošle godine odbacilo krivičnu prijavu koju je podnijela Socijaldemokratska partija zbog sumnje da je Vraneš tada javno izložio poruzi državu i njene simbole.

Na pitanje da li će, kao što je u čast druge države, ove godine organizovati svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti i Dana državnosti Crne Gore, Vraneš nije konkretno odgovorio.

– Imamo do maja dosta vremena pa ćemo razmisliti i o tome – istakao je on.

Podsjećamo, Vraneš je prošle godine inicirao i izmjene Statuta opštine kojim bi se Dan Pljevalja, umjesto 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke. Iako je sa brojnih adresa stiglo upozorenje da je ova promjena ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore, Skupština opštine je 28. septembra dala podršku prijedlogu glasovima odbornika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, SNP-a i tri odbornika Demokrata.

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more