IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ako planirate kupovinu cvijeća za 8. mart, PRIPREMITE “DEBLJI” VLASTITI NOVČANIK: Počela potražnja za ružama, za petom im orhideje… (foto, video)

U susret Danu žena tradicionalno raste i potražnja za poklonima, a posebno cvijećem.

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 05. 03. 2024… 10: 12… Ako planirate kupovinu cvijeća za 8. mart, PRIPREMITE “DEBLJI” VLASTITI NOVČANIK: Počela potražnja za ružama, za petom im orhideje… (foto, video)

– Nabavne cijene ruža su veoma skočile, pa još ne znamo kako će se one kretati u prodaji. Mislimo da će one biti šest maraka– riječi su jedne radnice u cvjećari.

Zato ne treba da čudi što će narednih dana biti velike gužve ispred cvjećara, bez obzira na činjenicu da će jedna ruža koštati i do šest maraka.

Cvjećari u Banjoj Luci kažu da se 8. mart izdvaja kao dan sa najvećom prodajom u godini, a u ovaj grad cvijeće uglavnom stiže iz Holandije, zatim Ekvadora i Italije. Da Banjalučani vole cvijeće pokazuje i podatak da cvjećar robu poručuju u prosjeku dva puta sedmično.

Na pitanje ko više kupuje cvijeće, da li su to muškarci ili žene, odgovor je bio da oba pola podjednako kupuju. A crvena ruža godinama ponosno nosi titulu najtraženijeg cvijeća, potvrdila je za Srpskainfo Aida Gagula, vlasnica jedne od najpoznatijih banjalučkih cvjećara.

– Za crvenu ružu je potrebno odvojiti pet maraka po komadu, dok su one drugih boja nešto jeftinije i po komadu koštaju četiri marke. Osim toga, za jedan karanfil potrebno je odvojiti 1,50 KM, dok je orhideja prve klase u saksiji sa dva štapa 30 KM– rekla je Gagula.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 13. jun 2022. godine...

Istakla je da se svake godine bore sa istim problemom, jer dobavljači neumorno dižu cijenu cvijeća.

– Na to smo već navikli, ali ove godine cijene transporta su veoma skočile, što nije opravdano, jer nije bilo velikih skokova cijena goriva – poručila je ona i dodala da su zadovoljni prodajom, a posebno onlajn kupovinom, jer kupci na taj način mogu detaljno pogledati sve ono što cvjećari imaju u ponudi.

Slična situacija je i u još jednoj cvjećari, gdje nam jer radnica Dragana P. rekla da cijene ruže idu do pet maraka, u zavisnosti od boje, te istakla da cijene neće dizati zbog Dan žena.

– Ruže su uvijek najtraženije, ali podjednako se kupuju i karanfili, čija cijena je dvije marke po komadu, dok je za orhideje potrebno odvojiti i do 35 KM – poručila je Dragana P.

S druge strane, postoje i oni koji još nisu definisali zvanični cjenovik. 

– Nabavne cijene ruža su veoma skočile, pa još ne znamo kako će se one kretati u prodaji. Mislimo da će one biti šest maraka – riječi su jedne radnice u cvjećari.

Prema njenim riječima, građani najviše kupuju ruže, karanfile, ljiljane, ali i tulipane.

Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi Dan žena je obilježen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom koju je donijela Socijalistička stranka Amerike.

Čitaj još:   Vic dana Plavuša u avionu za New York...

Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obilježava i požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su radnice bile zadržane unutar fabrike kako bi ih se spriječilo da štrajkuju sa drugim radnicima. Tada se obično radilo 10 sati dnevno.

BONUS VIDEO: Ulični prodavači se žale na slabu prodaju cvijeća

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more