IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEK Barović: Otrov novskog plamena… (foto)

Spaliti neku lutku je najmanje što mogu da urade u pokušaju sputavanja ideološkog neprijatelja. Oni jednostavno nisu svjesni svog mraka i ideološkog bazda u kojem obitavaju. Te otrovne evaporacije su im zatrovale mozak i zaslijepile oči, pa tako ne vide da svako naše pisanje nije sa namjerom da učinimo da ih nema, već da ih iz najgoreg košmara probudimo

Zapališe Novljani ili da ne generalizujemo, bolje reći mržnjom opijen dio toga grada, nagrađivanog pisca i kolumnistu Andreja Nikolaidisa!

Zapališe ga, ne zbog njegovih knjiga, što reče neko, koje nisu ni pročitali. Zapališe ga zbog njegovih kolumni, u kojima se ne libi da stane nogom za vrat ideološkim i duhovnim vođama ovih palitelja. Zapališe ga, sa namjerom da njega i njemu slične zastraše.

Međutim, zapališe ga a ne znaše da taj plamen neće zastrašiti one kojima je namijenjen, već dimom otrovati one koji su ga zametnuli.

Pljunuše tako ovi takozvani branioci Herceg Novog sami na sebe. Dokazaše da zapravo jesu ono što im je Nikolaidis rekao prije dosta godina. Njihov sramni postupak pravdan tobožnjom ”osvetom” jednostavan je dokaz otrovnosti ideologije kojom su vođeni. Otrovna, poput tog crnog dima koji je dolazio iz zapaljene lutke i zatrovao grad, a bazdi na sve neljudsko što vam može pasti na pamet.

Otrov i bazd fašizma zatrovao je cijelu Crnu Goru. Najveći neprijatelj fašizma su oni pojedinci koji smognu snage i hrabrosti da se usprotive tom naletu mraka. Zbog toga se sa njima obračunava na sve načine, i iz mjeseca u mjesec to postaje sve radikalnije.

Mjesecima je tolerisano vrijeđanje, psovanje, prijetnje i sve ostalo verbalno upućeno onima koji se ne slažu sa idolopoklonstvom prema srpskoj crkvi i njenim kadrovima. Onda se krenulo u zloupotrebu institucija kako bi se i u praksi zastrašio i opomenuo svako kome padne na pamet da nešto kaže. Dokaz za to su Boban Batrićević i sada Andrej Nikolaidis.

Čitaj još:   ALEK Barović: OTPIS... (foto)

Onima koji sve moguće pokušavaju da relativizuju ovo bi sigurno zvučalo kao paranoja i tako bi je i nazvali. Koliko je, međutim, potrebno da pojedinac dobije podsticaja od strane institucija da je društveno poželjno prebiti nekog kolumnistu ili građanskog aktivistu? Ja mislim veoma malo.

I onda kada grupa suludnika uživljenih u ulogu inkvizitora i branitelja srpstva stoji iza onako sramnih riječi i pali lutku sa likom jednog pisca, šalje se jasna poruka da je nešto slično poželjno uraditi i u stvarnosti.

Zbog toga postaje pitanje vremena kada će neko od nas nabasati na nekog tokom noći ili dana, ko će nas sačekati sa bejzbolkom ili nožem, da za svoja prsa zaradi kakav orden i titulu srpskog heroja. Kada se to desi neće reagovati niko. Nije ni do sada. Mislim, bivši premijer i ”kum” raznih paravojnih organizacija sa skupštinske govornice je prozivao kolumniste i novinare Portala Analitika.

Ova dešavanja neopisivo sliče onoj sceni iz Živkovog filma ”U ime naroda” đe u jednoj sceni šef lokalne policije konstatuje da bi ”radije da naroda ni nema”. Sličnom se matricom vode i ovi današnji, koji bi najradije da njihovih neistomišljenika i nema. I na tome rade punom parom.

Međutim, to je suština njihove ideologije. Što reče Nikolaidis, iza nje su ostala samo groblja, groblja i groblja. Spaliti neku lutku je najmanje što mogu da urade u pokušaju sputavanja ideološkog neprijatelja.

Oni jednostavno nisu svjesni svog mraka i ideološkog bazda u kojem obitavaju. Te otrovne evaporacije su im zatrovale mozak i zaslijepile oči, pa tako ne vide da svako naše pisanje nije sa namjerom da učinimo da ih nema, već da ih iz najgoreg košmara probudimo.

Čitaj još:   ALEK Barović- Nacizam u zgradi Zetske banovine... (foto)

Nažalost, isprani mozgovi podstaknuti raznim emocionalnim manipulacijama ideotvoraca, ne vide ni vlastiti prst pred okom, a ne što drugo. Na kraju, produkt svega toga je za sada jedna zapaljena lutka u gradu koji je nekad važio za centar kulture, grad umjetnika i slikara.

Danas je samo ono što su od njega napravili njegovi stanovnici opijeni mržnjom. Grad bazdljivog dima od plamena koji su sami potpirili. I nema ljutnje, sami ste birali.

autor: Alek Barović

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more