IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

APELACIONI SUD UKINUO RJEŠENJE VIŠEG SUDA U PODGORICI O IZRUČENJU JUŽNOKOREJSKOG DRŽAVLJANINA SAD- U: Do Kvon ostaje u Crnoj Gori… (foto, video)

Ukinuto rješenje Višeg suda: Nejasno koja zamolnica za izručenje Do Kwona je stigla prva- ona iz SAD ili Južne Koreje…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 05. 03. 2024… 12: 32… APELACIONI SUD UKINUO RJEŠENJE VIŠEG SUDA U PODGORICI O IZRUČENJU JUŽNOKOREJSKOG DRŽAVLJANINA SAD- U: Do Kvon ostaje u Crnoj Gori… (foto, video)

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branilaca južnokorejskog državljanina Do Kvona i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je bilo dozvoljeno njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama po skraćenom postupku.

“Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje“, saopšteno je danas iz Apelacionog suda.

Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 20. februara dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku Do Kvona u cilju krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi SAD-a, dok je odbijeno njegovo izručenje u skraćenom postupku po molbi Južne Koreje.

Vijeće Apelacionog suda je, odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, ocijenilo da je rješenje Višeg suda “zahvaćeno bitnim povredama krivičnog postupka jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redosljeda prispijeća zamolnica“.

“Prvostepeni sud je naveo u obrazloženju rješenja da je zamolnica SAD- a za izručenje došla jedan dan ranije i to 27. marta 2023. godine, u odnosu na zamolnicu Južne Koreje koja je prispjela 28. marta 2023, a što prvostepeni sud izvodi iz dopisa Ministarstva pravde od 13. februara 2024. i iz akata na kojima su prijemni pečati sa datumima prijema“, piše u saopštenju Apelacionog suda.

Međutim, navode, Viši sud nije dao razloge u pogledu sadržine akta Ministarstva pravde od 19. februara 2024. i njegovih priloga.

Čitaj još:   VIC DANA: Učiteljica pita- "Perice, zašta služi BIBER... (foto)

“U kojem je navedeno da nije sporno da je preko Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Ministarstvu pravde 27. marta 2023. godine dostavljena nota Ambasade SAD- a kojom se traži privremeno pritvaranje, a da je dan kasnije dostavljena nota Ambasade Južne Koreje koju prati molba za izručenje, ali da je Ministarstvo pravde Republike Koreje mejlom, 24. marta 2023. godine, dostavilo molbu za izručenje ovog okrivljenog na engleskom jeziku, a 26. marta 2023, takođe mejlom, i na crnogorskom jeziku“, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Prvostepeni sud, navode, taj akt sa prilozima nije doveo u vezu i cijenio u skladu sa odredbom člana 6 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kojom je propisano da će domaći pravosudni organ postupiti po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć stranog pravosudnog organa i kad je zamolnica podnesena elektronskim putem, ako može utvrditi njenu vjerodostojnost i ako je strani pravosudni organ spreman da dostavi izvornik zamolnice u roku od 15 dana.

“Takođe, nejasni su razlozi zbog kojih prvostepeni sud akt SAD- a od 25. marta 2023. godine, dostavljen ministarstvu 27. marta 2023, cijeni kao zamolnicu za izručenje, imajući u vidu da se istim traži privremeno pritvaranje, što su dva različita formalna akta u smislu člana IV Konvencije o izdavanju krivaca koja je zaključena između Kraljevine Srbije i Ujedinjenih američkih država iz 1901. godine, koja se mora primijeniti u konkretnom slučaju, a što je sve značajno zbog utvrđenja redosljeda zamolnica za izručenje“, naveli su iz Apelacionog suda.

Čitaj još:   ISTANBUL: U Aja Sofiji klanjan bajram- namaz nakon 86 godina... (foto i video)

U pritvoru skoro godinu…

Do Kvon i njegov poslovni partner, Hond Čan Jun, uhapšeni su, 23. marta 2023. godine, na Aerodromu Podgorica po međunarodnoj potjernici, koju je za njima raspisao Interpol Seul.

Kod njih su tada nađeni falsifikovani pasoši, zbog čega su, u postupku koji je uslijedio u podgoričkom Osnovnom sudu, osuđeni na kazne zatvora od četiri mjeseca.

Hond Čan Jun izručen je početkom februara vlastima u Južnoj Koreji…

BONUS VIDEO: VIJESTI U POLA 7- SLUČAJ DO KVON | Vijesti online

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more