IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Christian Schmidt o Dodikovim potezima: Ne bih isključio da dio strategije dolazi direktno iz Moskve… (foto)

Visoki predstavnik u BiH upozorio je na sve veći utjecaj Rusije usred sve većeg sukoba s Miloradom Dodikom, liderom bosanskih Srba kojeg podržava Moskva, piše AFP.

  • Ne bismo trebali davati (Vladimiru Putinu) posljednju odluku… o tome da li Bosna i Hercegovina ima put ka evropskim integracijama – rekao je Christian Schmidt tokom ekskluzivnog intervjua za AFP ove sedmice.

“Ali mislim da bismo trebali prestati da sve proglašavamo normalnim… moramo se pozabaviti ovim.”

Kako piše ova francuska novinska agencija, Schmidtov komentar dolazi u trenutku kada se nalazi u sukobu s Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta RS i dugogodišnjim saveznikom Kremlja, kojem se sudi zbog nepriznavanja odluke Schmidta i Ustavnog suda BiH.

Putin je prošlog mjeseca odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog, jednim od najviših ruskih odlikovanja, tokom posjete lidera bosanskih Srba.

Schmidt i drugi upozorili su da veze s Moskvom rizikuju dalje rasplamsavanje tenzija u regionu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

  • Ne bih isključio da dio strategije dolazi direktno iz Moskve”, rekao je Schmidt o Dodikovim nedavnim potezima, osuđujući “antievropsko ponašanje lidera bosanskih Srba i njegove bliske odnose s Putinom”.
Čitaj još:   BIH Teška saobraćajna nesreća: Više stradalih, jedna povrijeđena osobe... (foto)

Schmidtovi komentari dolaze sedmicama uoči sljedećeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, koji će vjerovatno biti posljednja prilika za otvaranje pregovora o članstvu u EU s BiH prije evropskih izbora u junu.

Do sada je BiH uspjela usvojiti zakon o borbi protiv pranja novca koji podržava Brisel, ali tek treba da se pozabavi osjetljivijim reformama pravosuđa.

BiH je zvanični kandidat za članstvo u EU od 2022. godine, ali mora provesti niz velikih reformi prije nego što počne pristupne pregovore. Do sada je BiH uspjela usvojiti zakon o borbi protiv pranja novca koji podržava Brisel, ali tek treba da se pozabavi osjetljivijim reformama pravosuđa, navodi se u tekstu, prenosi Vijesti.ba.

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more