IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZA KULISA- isplivali novi dokazi u slučaju afere prodaje uglja: MILAN Mijo Lekić, potpisao ugovor sa rođakom i prvim komšijom?! (foto, video)

Novi dokazi u slučaju afere prodaje uglja koji ukazuju da je ukrajinska državljanka lice povezano sa rodbinom bivšeg izvršnog direktora Rudnika uglja, jer su osnovali zajedničku kompaniju u Beogradu…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 06. 03. 2024… 12: 32… IZA KULISA- isplivali novi dokazi u slučaju afere prodaje uglja: MILAN Mijo Lekić, potpisao ugovor sa rođakom i prvim komšijom?! (foto, video)

Izvor Pobjede blizak vrhu uprave Rudnika uglja saopštio je da je Nikola Ljiljanić, jedan od osnivača kompanije ,,Tatius Balkan“, ustvari, rođak i prvi komšija Milana Lekića.

,,Vjerujem da je iza posla stojala namjera Lekića da ugalj prodaje sam sebi, odnosno firmi iza koje stoji lično on, preko svog rođaka i ukrajinske državljanke koja je u toj kompaniji bila suosnivač“, tvrdi izvor Pobjede…

krajinska državljanka Tatjana Petrošenko je u oktobru 2022. godine osnovala u Beogradu firmu DOO „Tatius Balkan“ sa Nikolom Ljiljanićem, komšijom i rođakom izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića – i to samo dan prije potpisivanja ugovora o rekordnoj prodaji uglja, pokazuje dokumentacija u koju je Pobjeda imala uvid.

Uvidom u Registar privrednih subjekata koji vodi Agencija za privredne registre Srbije, ta kompanija je osnovana 20. oktobra 2022. godine, a kao djelatnost je istaknuta nespecijalizovana trgovina na veliko.

Osnivači kompanije su Nikola Ljiljanić i Tatjana Petrošenko, koji su vlasnici po 50 odsto kompanije.

REKORDAN POSAO

Samo dan kasnije, Lekić je sklopio ugovor, koji je Pobjeda objavila, o prodaji čak 1.200.000 tona uglja, vrijedan 62 miliona eura, sa Nikolom Ljiljanićem i Tatjanom Petrošenko.

U Agenciji za privredne registre Srbije navedeno je da je osnovni kapital kompanije „Tatius Balkan, u momentu zaključenja posla, iznosio samo 200 dinara, odnosno 1,7 eura! Upravo je firma sa takvim osnivačkim kapitalom postala ,,validna“ da zaključi sa Rudnikom uglja posao vrijedan najmanje 62 miliona eura?!

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica, koji je otvorio aferu prodaje uglja, saopštio je frapantan podatak: u tom momentu firma ,,Tatius Balkan“ postala je najveći kupac uglja ikada u Rudniku, iako nije imala nikakvu prethodnu poslovnu aktivnost.

– Samo dan nakon osnivanja, Rudnik uglja i ,,Tatius Balkan“ zaključuju ugovor o kupovini 200.000 tona uglja godišnje na šest godina. Znači 1.200.000 tona uglja je trebalo da se proda Tatjani Petrošenko, ženi onoga koji je dobio besplatno ugalj na Radosavcu – naglasio je Ječmenica, poručujući da je ovo posao za Specijalno državno tužilaštvo.

Ječmenica

Izvor Pobjede koji je blizak vrhu Rudnika uglja saopštio je da je Nikola Ljiljanić, jedan od osnivača kompanije ,,Tatius Balkan“, ustvari, rođak i prvi komšija Milana Lekića.

-Vjerujem da je iza posla stojala namjera Lekića da ugalj prodaje sam sebi, odnosno firmi iza koje stoji lično on, preko svog rođaka i ukrajinske državljanke koja je u toj kompaniji bila suosnivač- tvrdi izvor Pobjede.

Ali, tu nije kraj sumnjivom poslu.

POSLOVNI TROUGAO

Da je postojao jasan poslovni trougao Milan Lekić– Nikola Ljiljanić- bračni par Petrošenko, svjedoči podatak da je suprug Tatjane Petrošenko, Oleksandar, na Ljiljanićevoj adresi prijavio firmu Energy Industrial Holding Pljevlja 20. oktobra 2022. godine, dakle, svega dan prije potpisivanja ugovora njegove supruge.

Čitaj još:   Javnost, zgrožena "Parovima: TV Hepi emitovala, oralno zadovoljavanje... (foto)

Nije kraj malverzacijama: po dokumentaciji u koju je Pobjeda imala uvid, Oleksander Petrošenko je 1. decembra 2021. godine osnovao firmu Energy Industrial Holding u Pljevljima za proizvodnju briketa i peleta, a za ovlašćenog zastupnika postavio je – suprugu Tatjanu.

Firma nema zvaničnu internet stranicu, ali su podaci o njoj dostupni na sajtu Međunarodne bonitetne kuće Company Wall Business.

Samo deset dana nakon osnivanja kompanije, Lekić i Petrošenko potpisuju ugovor kojim je bilo predviđeno da se novoosnovanoj fabrici, prema tada važećim cijenama, predviđenim za široku industrijsku potrošnju, u narednih pet godina isporučuje do čak 150 hiljada tona uglja godišnje. To je predstavljalo oko deset odsto isporuke Termoelektrani (TE) Pljevlja na godišnjem nivou.

Bivši direktor Rudnika uglja je tada osnivanje nove kompanije u Pljevljima predstavio kao milionsku investiciju, a Petrošenka kao čovjeka koji duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori i rudarskog inženjera sa uspješnim biznisom u Češkoj i Engleskoj, a ranije u Ukrajini.

Za potrebe nove firme ustupljena je hala u vlasništvu pljevaljske kompanije Castello Montenegro, čiji Odbor direktora u tom trenutku predvodi – Lekićeva supruga Gordana.

Nakon pompezno najavljenog uspješnog biznisa, uslijedila je tišina iz Rudnika jer su se stvari počele kretati u kontra smjeru.

KATANAC

Firma Energy Industrial Holding je za kratko vrijeme prešla put od obećanja da će uposliti i riješiti egzistencijalno pitanje desetinama Pljevljaka, te da će proizvodnja peleta i briketa biti na punom kapacitetu od 30 tona, sve do- katanca na kapiji zbog dugovanja prema radnicima, vlasniku prostora, državi.

Prema informacijama Pobjede, kompanija je u blokadi na iznos od 35.000 eura, Rudniku uglja duguje 15.000 eura, dok se Petrošenku gubi svaki trag.

To su prošle godine u izjavi za Pljevaljske novine potvrdili bivši radnici Petrošenkove firme koji su bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt sa njim kako bi se izborili za zarađene plate.

Svjedočili su da je od starta sve ličilo na prevaru, ali da su se nadali da će se situacija popraviti početkom proizvodnje. Sve što su proizvodili, kako je rekao jedan od radnika, skladišteno je u firmi, odnosno nigdje nije izvezeno.

Petrošenko je, prema informacijama iz prošle godine, ostao dužan i blizu 30.000 eura firmi Kastelo Montenegro, u čijem prostoru se nalazila fabrika.

Ječmenica: Može li bivši direktor da odgovori na desetak pitanja?

Da bi neko „glumio generala poslije bitke“ morao bi najprije učestvovati u bici za ugalj, što se nije desilo u ovom slučaju, kazao je odbornik DPS-a Saša Ječmenica, odgovarajući na reakciju Lekića.

Ječmenica je tom prilikom postavio desetak pitanja bivšem direktoru Rudnika uglja, tražeći odgovore.

– Da li ste prilikom zaključivanja ugovora sa Oleksandrom Petrušenkom provjerili sljedeće: da je imenovano lice godinu dana ranije osnovalo firmu ALWIR d.o.o. Mojkovac koja je imala negativne bilanse u poslovanju, a isto lice je registrovalo novu firmu EIH Pljevlja u neposrednom komšiluku izvršnog direktora AD Rudnik uglja Pljevlja, na adresi koja pripada rođaku i komšiji izvršnog direktora?

Da li je Rudnik uglja provjerio bonitet i poslovnu istoriju vlasnika EIH Pljevlja, koji je predstavljen kao uspješan biznismen iz Češke Republike, iako je njegova firma iz Češke BROLEKSPET Trade iz Lobodica ušla u stečaj 29. 5. 2020. godine? – navodi se u reakciji Ječmenice.

Čitaj još:   ULCINJ: Oluja nosila krovove i stabla, na plaži nije ostalo ništa i nije u upotrebi...(foto,video)

Ječmenica dalje pita Lekića koji su motivi da se ovom privrednom subjektu odobri izuzetak za povlačenje proizvoda rudnika – uglja, bez uplate avansa za robu?

– Da li je slučajno što je ovaj „biznismen“ ušao u poslovnu saradnju sa državnim firmama AD Rudnik uglja Pljevlja i AD Castello Pljevlja kojima u tom momentu upravlja bračni par Lekić, kao i da li je na adaptaciji zakupljene hale učestvovala građevinska grupa AD Rudnika uglja i da li su ti radovi fakturisani i kome? – pitanje je Ječmenice.

-Da li je isporuka uglja za firmu EIH Pljevlja započela nakon što je „biznismenova“ žena – Ukrajinka Tatjana Petrošenko osnovala u Beogradu firmu DOO „Tatius Balkan“ sa istim onim komšijom i rođakom izvršnog direktora na čijoj je adresi Oleksandar prijavio firmu EIH Pljevlja dana 20.10. 2022. godine?

-Da li je Rudnik uglja AD Pljevlja, za manje od 24 časa, 21.10. 2022. godine u Pljevljima zaključio ugovor o isporuci 1.200.000 tona uglja (svih sortimenata) firmi DOO „Tatius Balkan“ Novi Beograd? Da li je iko na Rudniku provjerio osnovni kapital ove firme?

Da li Rudnik uglja AD Pljevlja ima podatke ko su kupci uglja od ,,Tatius Balkan“d.o.o. na području regiona? Da li postoji i ugovor zaključen sa pravnim, odnosno fizičkim licem koje je povezano sa visokim državnim funkcionerom u Crnoj Gori za prodaju 200.000 tona uglja, čija je vrijednost 8.200.000 eura, a u pitanju je takođe novoosnovana firma sa malim osnivačkim ulogom.

– Odgovori na ova pitanja, daće kristalno jasnu sliku ko je za vrijeme bitke za ugalj imao ulogu generala, a ko je bio oficir nižeg ranga prilikom ugovaranja milionskih poslova kompanije AD Rudnik uglja Pljevlja – zaključio je Ječmenica.

BONUS VIDEO: DNEVNIK: Burno u Rudniku uglja – Milan Lekić protiv Dušana Janjuševića

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more