IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tuga velika- umro je HUSO FES sa Baščaršije: Bio je živi most između PROŠLOSTI i SADAŠNJOSTI… (foto)

Tužna vijest odjeknula je ulicama Sarajeva, ostavljajući za sobom prazninu u srcima brojnih građana. U ponedjeljak je u 77. godini života preselio je na Ahiret Husein Zahirović, poznatiji kao Huso fes s Baščaršije.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 07. 03. 2024… 00: 32… Tuga velika- umro je HUSO FES sa Baščaršije: Bio je živi most između PROŠLOSTI i SADAŠNJOSTI… (foto)

Brojni posjetitelji Sarajeva prepoznavali su Husu po karakterističnom fesu s Baščaršije, te ga pamte po toplini i dobroti koju je nesebično dijelio s okolinom. Njegov nadimak, Huso fes, postao je sinonim za čovjeka koji je nosio svoju tradiciju s ponosom, čineći je dijelom svog identiteta.

Bio je neizostavni dio baščaršijskog kraja, uvijek dotjeran i spreman s osmijehom dočekati svakog prolaznika. Bio je više od pojedinca – bio je živi most između prošlosti i sadašnjosti, čuvajući duh starog Sarajeva u svakom koraku.

Čitaj još:   Najbolji promoteri Novog Pazara

Njegov nadimak, Huso fes, nije bio tek puki opis odjevne kombinacije. Bio je to epitet koji mu je dodijeljen zbog njegove odanosti fesu, simbolu tradicije koji je nosio s ponosom. Iako su se vremena mijenjala, Huso je ostao vjeran svojoj nošnji, svjedočeći o važnosti čuvanja baštine i prenošenju iste na mlađe generacije.

Njegov osmijeh nije poznavao granice, širio se poput svjetionika radosti.

Dženaza će se obaviti u četvrtak, 7. marta 2024. godine u 14 sati na mezarju Ravne Bakije.  Prijevoz obezbijeđen ispred džamije u Boljakovom potoku sa polaskom u 13 sati do mezarja i nazad.

izvor Hayat.ba