IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Je li teže odgajati sina ili kćerku: Naučnici konačno imaju odgovor na ovo pitanje… (foto, video)

Mozak roditelja koji imaju sinove stari mnogo brže od mozga roditelja koji imaju samo kćerke.

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 08. 03. 2024… 00: 32… Je li teže odgajati sina ili kćerku: Naučnici konačno imaju odgovor na ovo pitanje… (foto, video)

Roditelji koji su odgajali najmanje jednog sina doživjeli su brži pad kognitivnih sposobnosti u poređenju s roditeljima koji su imali samo kćerke

Djevojčice će uvijek ostati uz vas. One su emotivne i uzvraćaju svu ljubav koju im dajete. Dječaci rastu i sjedaju u automobile i na motocikle, a onda počinju neprospavane noći, odgovorila je jedna majka na pitanje da li je lakše podignuti sina ili kćerku.

Upravo je ovo jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kada krene rasprava o roditeljstvu, a najnovija istraživanja, koje su zajednički proveli timovi s Karlovog univerziteta u Pragu i Kolumbija univerziteta u Njujorku, konačno su našla odgovor.

Naučnici su proučavali više od 13.000 roditelja starijih od 50 godina i došli do neočekivanih rezultata – roditelji koji su odgajali najmanje jednog sina doživjeli su brži pad kognitivnih sposobnosti u poređenju s roditeljima koji su imali samo žensku djecu.

Čitaj još:   Fotografija oca i ćerke, koja uz romantičnost tjera suze na oči: Kobi i Đina su živjeli za košarku... (foto i video)

Jednostavno rečeno, mozak roditelja koji imaju sinove stari mnogo brže od mozga roditelja koji imaju samo kćerke, pa ovi rezultati potvrđuju da je ipak lakše odgajati kćerku.

Jedan od glavnih razloga, istakli su naučnici, jeste činjenica da će kćerke, kada stignu do starosti, vjerovatno brinuti se o roditeljima i pružiti im emocionalnu podršku, pomažući im da budu sretnije i zdravije. 

BONUS VIDEO: Koje su najveće greške koje napravimo roditelji u odgoju djeteta

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more