IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIŽE NAM NAJDRAŽI GOST: Baščaršija okićena, Sarajlije dobro raspoložene u susretu ramazanu… (foto, video)

Do ramazana, odnosno prve teravije dijeli nas još dan, a ulice Sarajeva, posebno Baščaršija, u prazničnom je ruhu – ukrašena lampicama i motivima koji najavljuju sveti mjesec muslimana.

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 10. 03. 2024… 16: 32… STIŽE NAM NAJDRAŽI GOST: Baščaršija okićena, Sarajlije dobro raspoložene u susretu ramazanu… (foto, video)

Fotoreporter Faktora zabilježio je prazničnu atmosferu u bh. prijestolnici, a Sarajlije u dobrom raspoloženju dočekuju najdražeg gosta – ramazan. 

Prvi dan ramazana je 11. marta, ali, prva teravija je sutra, 10. marta, kada s akšamskim vremenom nastupa mjesec ramazan. 

Posti se od zore do zalaska sunca. U tom periodu vjernici se suzdržavaju od hrane, pića i pušenja. Hrana i piće se serviraju dva puta, prije zore i nakon zalaska sunca, odnosno za sehur i iftar. U Bosni i Hercegovini tradicionalno se iftari u krugu porodice, i prijatelja, a ramazanska druženja traju do kasno u noć.

Čitaj još:   Crna Gora neće igrati na Olimpijskim igrama: DRAGAN Adžić odveo Sloveniju u Pariz... (foto, video)

Ramazan je mjesec hajra i bereketa, mjesec milosti i oprosta. U njemu je objavljen Kur'an, uputa ljudima i objašnjenje pravog puta i razlikovanja dobra i zla. 

BONUS VIDEO: Sarajevo uoči Ramazana, 09.03.2024….

izvor Faktor.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   DEJAN Dragojević o PAZARCIMA: ''Posle Meke i Medine, na trećem mjestu je Novi Pazar, ljudi hvala vam na ovakvom dočeku'' (foto, video)