IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA ZNATI KAKO ČUVATI BANANE: Znate li zašto banane na tržnici često vise na špagi? To je super trik koji i vi možete isprobati… (foto, video)

Najpoznatiji trik čuvanja banana je omatanje stabljike koja ih drži na okupu plastičnom folijom, i to tako da folijom prođete i između stabljike i svake banane – što je bolje omotanja, dulje će trajati…

ISTANBUL: Svijet. Zanimljivosti, vijesti, ponedelja,k 18. 03. 2024… 00: 32… TREBA ZNATI KAKO ČUVATI BANANE: Znate li zašto banane na tržnici često vise na špagi? To je super trik koji i vi možete isprobati… (foto, video)

Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava dozrijevanje. Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces sazrijevanja usporava.

To je razlog zašto trgovci na tržnicama često banane drže na špagi. Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju – da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje. Ovo je samo jedan od trikova kako čuvati banane koji možete isprobati u svom domu, a tu su još neki:

  • Kupite zelenije banane
Čitaj još:   BRAVO: Uhapšen muškarac koji je bježao od policije kod Sarajeva... (video)

Ovo je najlakši način da vam banane u domu potraju dulje, a ne istrunu. Banane se beru zelene i vremenom sazrijevaju, pa ako ih nećete odmah sve pojesti, u trgovini kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana. 

  • Zamotajte stabljiku u plastičnu foliju

To zaista pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenu. Omotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike – da bude što bolje omotana.

  • Stavite ih u frižider

Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u frižideru. Ali, ako imate vrlo zrele banane, a još ih ne želite iskoristiti, tada je najpametnije staviti ih u frižider i tako usporiti proces dodatnog sazrijevanja.

BONUS VIDEO: KAKO DA VAM BANANE NE POCRNE BRZO. EVO U ČEMU JE TRIK#

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more