IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVAN Vuković: Dominantan motiv tužbe predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića je zastrašivanje… (foto)

Tužba koju je Kovačević podnio protiv trinaest lica, od kojih su neki, pored političara, iz NVO sektora i novinari prema mišljenju potpredjednika DPS-a Ivana Vukovića ali i lica obuhvaćenih optužbom ima za cilj zastrašivanje.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, srijeda, 20, 03. 2024… 09: 22…  IVAN Vuković: Dominantan motiv tužbe predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića je zastrašivanje… (foto)

“Naš grijeh je to što smo rekli da je šovinizam ili fašizam to kada vi za nekoga u Crnoj Gori u 2024.godini kažete da je švaba. Pamtimo partizanske filmove i ta istorijska konotacija je jasna.

Zna se šta to znači. Posjećam da je tu izjavu Kovačević dao u odnosu na ono zasjedanje Skupštine, kad je kazao da zgrada Zetske banovine smeta švabama. Tako da, jeste to pokušaj da se politički neistomišljenici zastraše” – kazao je Vuković u emisiji “Na kraju dana”.

Vuković smatra da je ovo samo skretanje sa problema u kojima se Nikšić nalazi i da je najlakše sebe predstavite kao žrtvu. On je podsjetio da je Kovačević kazao da se genocid u Srebrenici nije desio, da je označio svoje političke nistomišljenike na lokalu i državnom nivou kao ustaše, kao fašiste, te da takav odnos pokazuje i prema državnim simbolima. Međutim istakao je da je indikativan tajming tužbe.

“Sve se dešava nekoliko dana nakon što Evropski parlament usvojio novi zakon koji dodatno štiti medije od ekonomskih i političkih uticaja, jer su evropski parlamentarci potpuno svjesni ambijenta u kojem mediji danas rade, imajući u vidu političke prilike u Evropi.

Mi koji pokušavamo da uhvatimo možda i posljednji voz za Evropsku uniju, dozvoljavamo sebi da po osnovu prijeve jednog čovjeka koji je za kratko vrijeme postao poznat, po nacionalnoj i netrpeljivosti, čovjek koji je pjevao Turcima i Bulama nedavno u Nikšiću u nekakvom emotivnom zanosu.

Mi dozvoljavamo kao država da postupamo po prijavama tog tipa. Dakle, šaljemo jednu vrlo problematičnu poruku i domaćoj javnosti i građanima” jasan je Vuković.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Ne pada nam na pamet da budemo u bilo kakvom političkom aranžmanu sa ovom vlašću... (foto, video)

Potpredsjednik DPS-a istakao je da je tužilaštvo ažurno postupilo po prijavama Kovačevića, međutim, izostaje reakcija na dešavanja u Šavniku gdje je 50 ljudi, NN lica, koji su upali u ponedjeljak u zgradu Skupštine opštine i onemogućili njen rad. Kako kaže sve je to rezultat ne rada nadležnih institucija.

“Podsjećavam da je tamo izborni proces započeo u oktobru 2022. godine i nikad nije završen. Zato jer su neki ljudi dali sebi za pravo da upadaju na biračka mjesta, da lome kutije, da uzimaju materijal i ja da znam, niko za sada nije odgovarao zbog toga niti snosio konsekvence.

Što bi nekom sjutra bio problem kad mi budemo zasijedali u Skupštini Crne Gore, da uđje i povede svoje društvo i odluči da bude tu sve dok, recimo, Andrija Mandić ne podnese ostavku na mjesto predsjednika Skupštine. Hoću vam kažem da su to vrlo opasne stvari” je Ivan Vuković.

Na pitanje novinara šta trenutnu vlast ujedinjuje pa nakon teških optužbi, kojima je javnost mogla svjedočiti, oni dalje traju, kazao je da je DPS i dalje za sve njih svojevrsna politička opsesija, izvor bojazni i straha.

“DPS kao što vidite s vremenom ne gubi na snazi, nego je DPS danas najjača politička snaga u Crnoj Gori. To o njih sve zajedno brine. To je jedino u odnosu na šta oni imaju kakvu takvu saglasnost. Sve ostalo govori o političkoj heterogenosti te strukture, govori o nekonzistentnosti, govori o neozbiljnosti, na kraju kajeva govori da te ljude nije ni briga, osim ljude koji su bliski nekadašnjem Demokratskom frontu, koji dobro znaju šta rade u ideološkom, programskom smislu.

Ove ostale nije ni briga. Dakle, oni bi bili u svakoj vladi pod bilo kakvim uslovima” rekao je Vuković i dodao: “Ovo što gledamo danas na sjednicama skupštinskih odbora, način komunikacije ministara i predsjednika vlade, način na koji komuniciraju predsjednik države i predsjednik vlade, to je bilo nezamislivo.

Čitaj još:   ROČIŠTE U PREDMETU "PROFIT": Stekli milione kako je domaćica mogla biti šef kriminalne grupe?

Crna Gora u tom periodu, u sve mane i sve ono što je bilo za popraviti, je bilo ozbiljna država u u odnosu na ono u čemu mi danas živimo. Ti ljudi, ponavljam, su imali jednu fiksaciju, imali su jedan cilj, kad su ga ispunili, misle da su ga ispunili, oni su ostali u suštini bez ideja. I ovo što vidite danas je puka, borba za političku premoć u različitim strukturama izvršne vlasti”.

Na pitanje da li je za ostavku kada premijer Milojko Spajić nije uvažio izbor ministra pravunutrašnjih poslova Danila Šaranovića prilikom izbora v.d. direktora Uprave policije.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more