Vijesti

ZMAJEVI ZA HISTORIJU: Ukrajinci na dan utakmice blagi favorit, prva prepreka na putu za EURO… (foto, video)

Optimisti uoči večerašnjeg duela su i Ukrajinci, čiji selektor Sergiy Rebrov smatra da njegov tim može postići velike stvari, ali da to treba pokazati na terenu…

ZENICA: Svijet, Sport, vijesti, četvrtak, 21, 03. 2024… 09: 22… ZMAJEVI ZA HISTORIJU: Ukrajinci na dan utakmice blagi favorit, prva prepreka na putu za EURO… (foto, video)

Selektor bh. nacionalnog tima Savo Milošević ponovio je da vjeruje u uspjeh reprezentacije pred polufinalnu utakmicu doigravanja protiv Ukrajinaca u Zenici.


S utakmice kvalifikacija za SP 2022. u Lavovu: U prvom okršaju su podijeljeni bodovi, da bi Ukrajinci slavili 2:0 u Zenici (Gleb Garanich / Reuters)

Pred reprezentativcima Bosne i Hercegovine je prvi od dva ispita za plasman na ovogodišnje Evropsko prvenstvo nogometaša koje će, od 14. juna do 14. jula, organizirati Njemačka.

Nakon razočaravajućih nastupa u kvalifikacijskoj grupi gdje su zauzeli pretposljednje mjesto iza Portugala, Slovačke, Luksemburga i Islanda, a ispred Lihtenštajna, Zmajevi imaju još jednu šansu, zahvaljujući Ligi nacija.

U ovom dijelu kvalifikacija 12 selekcija se bori za tri mjesta na završnom turniru najboljih reprezentacije Evrope, u formatu polufinale-finale (po jedna utakmica).

Milošević vjeruje u rezultat

Voljom žrijeba, izabranici Save Miloševića će na zeničkom stadionu “Bilino polje” ugostiti Ukrajinu koju je tek međusobni omjer s Italijom u grupi C spriječio da se direktno plasira na EURO. U grupi C prva je bila Engleska sa 20 bodova, dok su Italijani i Ukrajinci imali po 14. Odlučivao je međusobni omjer u kojem je Italija izborila četiri, a Ukrajina jedan bod (2:0, 0:0).

Milošević je, na konferenciji za novinare dan uoči polufinalne utakmice, kazao kako ne smije mnogo govoriti o taktici, ali će se maksimalno truditi da iskoristi dva „špica“ (napadača Edina Džeku i Ermedina Demirovića, op.a.)

„Više puta sam rekao, ali da ne verujem da možemo ostvariti rezultat, ne bih ni bio ovde. Verujem da isto razmišljaju i momci i, evo, prvi Edin [Džeko] ne bi bio tu da ne veruje“, istakao je bh. selektor i dodao kako je reprezentacija Bosne i Hercegovine svjesna teškog zadatka pred njom.


Svemu dođe kraj, nadam se da dođe i negativnim tradicijama u baražu, a možda dođe i kroz penale, rekao je Milošević (Amel Emrić / Reuters)

Rekao je i kako ima sve potrebne informacije o Ukrajincima te da su njegovi izabranici vježbali i izvođenje jedanaesteraca.

„Suštinski, imamo sve informacije o Ukrajincima. Znam i ja Rebrova (selektora Ukrajine op.a.), igrao sam s njim. Penale vežbamo sve dane. Znam šta ljudi ovde misle o penalima, kao i kakvo je iskustvo. Svemu dođe kraj. Nadam se da dođe i negativnim tradicijama u baražu, a možda dođe i kroz penale“.

‘Domaći’ Ukrajinci

Njegov kolega na ukrajinskoj klupi Sergej Rebrov imao je više vremena za spremanje tima i taktika. Za razliku od Bosne i Hercegovine, u čijim redovima je samo jedan nogometaš iz domaćeg tima, Ukrajinu većinom čine „domaći“ igrači – 16 ih igra za ukrajinske klubove. Također je pozivao igrače i iz mlađih reprezentacija kako bi bolje uigrao tim.

„Cilj nam je bio da se što bolje pripremimo za ove utakmice. Sve je prošlo kako treba i vidjet ćemo kako će mladi biti spremni za zvanični meč“, izjavio je Rebrov za ukrajinske medije.

„Mislim da je iza nas jedan uspješan kvalifikacijski ciklus, kada gledamo stanje u timu. Vidim da su igrači jako motivirani, a do cilja možemo stići samo timskim radom i pojedinačnim vještinama. Mislim da ih ni ne treba posebno motivirati – oni razumiju za koga oni zapravo igraju i u kakvom je stanju naša država. To nam je na prvom mjestu“.

Ako pogledamo međusobne susrete, do sada su odigrana dva meča i to u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.


BiH i Ukrajina sastali su se i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine (AP)

Prva utakmica je igrana 12. oktobra 2021. u Lavovu. Domaći su poveli u 15. minutu golom Andrija Jarmolenka, da bi u 77. Anel Ahmedhodžić savladao domaćeg golmana Andreja Pjatova za konačnih 1:1. No, 16. novembra iste godine u Zenici su gosti slavili 2:0 pogocima Oleksandra Zinčenka i Artema Dovbika.

Ko se plasirao?

Bolji iz utakmice u Zenici za rivala će imati pobjednika okršaja Izrael – Island koji će biti odigran u Budimpešti. Domaćin će biti Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo (stadion Grbavica) ili Ukrajina (stadion u poljskom gradu Vroclav), a taj finalni meč na rasporedu je 26. marta.

Kada je riječ o ostalim parovima, polufinala lige A igraju Vels – Finska i Poljska – Estonija (finale u Cardiffu ili Helsinkiju), dok su polufinalni parovi lige C Gruzija – Luksemburg i Grčka – Kazahstan (finale u Tbilisiju ili Luksemburgu).

Do sada je potvrđen nastup 21 selekcije, a to su domaćin Njemačka i po dvije najbolje selekcije iz kvalifikacijskih grupa: Belgija, Francuska, Portugal, Škotska, Španija, Turska, Austrija, Engleska, Mađarska, Slovačka, Albanija, Danska, Nizozemska, Rumunija, Švicarska, Srbija, Češka, Italija, Slovenija i Hrvatska koja je posljednja osigurala direktan plasman.

Parovi utakmica polufinala doigravanja

Gruzija– Luksemburg

Grčka– Kazahstan

BiH– Ukrajina

Izrael– Island

Poljska– Estonija

Vels– Finska

Sve utakmice igraju se u četvrtak (21. marta), počinju u 20:45, izuzev duela u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju, koji bi trebao početi u 18: 00…

BONUS VIDEO: UŽIVO] Bosna i Hercegovina – Ukrajine | Kvalifikacije za UEFA EURO 2024 | Cijeli meč uživo

izvor iBalkan.net/ ALJEERA.ba

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

DPS: PES trpi poniženja od ALEKSANDRA Vučića, frustracije bi da liječe na nama, žalosno je na šta su spali… (foto)

"Šef ih je raskrinkao u obmani"... PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 20, 05. 2024……

19 minuta ago

Dnevni horoskop za 21. maj 2024. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan zatvoren,…

28 minuta ago

TUGA NAD HERCEGOVINOM: Na ahiret preselio ĆAZIM ĆIBO, predsjednik UABNOR Konjic… (foto)

U subotu 18 maja 2024 godine, na ahiret je preselio predsjednik Uabnor- a Konjic, Ćibo…

2 sata ago

Turska Super Liga- TURCI TO VOLE VRUĆE: FENER IZ INATA ZA GALATINU SRAMOTU SA IGRAČEM VIŠE… (foto, video)

Pobjedom Fenera prvak Turske biće poznat u narednom i ujedno posljednjem kolu Turske Super Lige...…

3 sata ago

STANKO Radulović: Crvena zvezda bi kao ”kokarda” zvučala baš srpski… (foto)

Prosto u tenutku kad Crvena zvezda krade titule u košarci navijači Partizana treba da se…

10 sati ago

SLUGA Milojko SPAJIĆ opet nije dobar ALEKSANDRU Vučić: Odvratna igra i perfidni trik Crne Gore sa amandmanima… (foto)

Srpski autokrata nastavlja da pljuje Spajića i Vladu Crne Gore iako mu se oni dodvoravaju…

10 sati ago

This website uses cookies.