Vijesti

ZMAJEVI ZA HISTORIJU: Ukrajinci na dan utakmice blagi favorit, prva prepreka na putu za EURO… (foto, video)

Optimisti uoči večerašnjeg duela su i Ukrajinci, čiji selektor Sergiy Rebrov smatra da njegov tim može postići velike stvari, ali da to treba pokazati na terenu…

ZENICA: Svijet, Sport, vijesti, četvrtak, 21, 03. 2024… 09: 22… ZMAJEVI ZA HISTORIJU: Ukrajinci na dan utakmice blagi favorit, prva prepreka na putu za EURO… (foto, video)

Selektor bh. nacionalnog tima Savo Milošević ponovio je da vjeruje u uspjeh reprezentacije pred polufinalnu utakmicu doigravanja protiv Ukrajinaca u Zenici.


S utakmice kvalifikacija za SP 2022. u Lavovu: U prvom okršaju su podijeljeni bodovi, da bi Ukrajinci slavili 2:0 u Zenici (Gleb Garanich / Reuters)

Pred reprezentativcima Bosne i Hercegovine je prvi od dva ispita za plasman na ovogodišnje Evropsko prvenstvo nogometaša koje će, od 14. juna do 14. jula, organizirati Njemačka.

Nakon razočaravajućih nastupa u kvalifikacijskoj grupi gdje su zauzeli pretposljednje mjesto iza Portugala, Slovačke, Luksemburga i Islanda, a ispred Lihtenštajna, Zmajevi imaju još jednu šansu, zahvaljujući Ligi nacija.

U ovom dijelu kvalifikacija 12 selekcija se bori za tri mjesta na završnom turniru najboljih reprezentacije Evrope, u formatu polufinale-finale (po jedna utakmica).

Milošević vjeruje u rezultat

Voljom žrijeba, izabranici Save Miloševića će na zeničkom stadionu “Bilino polje” ugostiti Ukrajinu koju je tek međusobni omjer s Italijom u grupi C spriječio da se direktno plasira na EURO. U grupi C prva je bila Engleska sa 20 bodova, dok su Italijani i Ukrajinci imali po 14. Odlučivao je međusobni omjer u kojem je Italija izborila četiri, a Ukrajina jedan bod (2:0, 0:0).

Milošević je, na konferenciji za novinare dan uoči polufinalne utakmice, kazao kako ne smije mnogo govoriti o taktici, ali će se maksimalno truditi da iskoristi dva „špica“ (napadača Edina Džeku i Ermedina Demirovića, op.a.)

„Više puta sam rekao, ali da ne verujem da možemo ostvariti rezultat, ne bih ni bio ovde. Verujem da isto razmišljaju i momci i, evo, prvi Edin [Džeko] ne bi bio tu da ne veruje“, istakao je bh. selektor i dodao kako je reprezentacija Bosne i Hercegovine svjesna teškog zadatka pred njom.


Svemu dođe kraj, nadam se da dođe i negativnim tradicijama u baražu, a možda dođe i kroz penale, rekao je Milošević (Amel Emrić / Reuters)

Rekao je i kako ima sve potrebne informacije o Ukrajincima te da su njegovi izabranici vježbali i izvođenje jedanaesteraca.

„Suštinski, imamo sve informacije o Ukrajincima. Znam i ja Rebrova (selektora Ukrajine op.a.), igrao sam s njim. Penale vežbamo sve dane. Znam šta ljudi ovde misle o penalima, kao i kakvo je iskustvo. Svemu dođe kraj. Nadam se da dođe i negativnim tradicijama u baražu, a možda dođe i kroz penale“.

‘Domaći’ Ukrajinci

Njegov kolega na ukrajinskoj klupi Sergej Rebrov imao je više vremena za spremanje tima i taktika. Za razliku od Bosne i Hercegovine, u čijim redovima je samo jedan nogometaš iz domaćeg tima, Ukrajinu većinom čine „domaći“ igrači – 16 ih igra za ukrajinske klubove. Također je pozivao igrače i iz mlađih reprezentacija kako bi bolje uigrao tim.

„Cilj nam je bio da se što bolje pripremimo za ove utakmice. Sve je prošlo kako treba i vidjet ćemo kako će mladi biti spremni za zvanični meč“, izjavio je Rebrov za ukrajinske medije.

„Mislim da je iza nas jedan uspješan kvalifikacijski ciklus, kada gledamo stanje u timu. Vidim da su igrači jako motivirani, a do cilja možemo stići samo timskim radom i pojedinačnim vještinama. Mislim da ih ni ne treba posebno motivirati – oni razumiju za koga oni zapravo igraju i u kakvom je stanju naša država. To nam je na prvom mjestu“.

Ako pogledamo međusobne susrete, do sada su odigrana dva meča i to u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.


BiH i Ukrajina sastali su se i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine (AP)

Prva utakmica je igrana 12. oktobra 2021. u Lavovu. Domaći su poveli u 15. minutu golom Andrija Jarmolenka, da bi u 77. Anel Ahmedhodžić savladao domaćeg golmana Andreja Pjatova za konačnih 1:1. No, 16. novembra iste godine u Zenici su gosti slavili 2:0 pogocima Oleksandra Zinčenka i Artema Dovbika.

Ko se plasirao?

Bolji iz utakmice u Zenici za rivala će imati pobjednika okršaja Izrael – Island koji će biti odigran u Budimpešti. Domaćin će biti Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo (stadion Grbavica) ili Ukrajina (stadion u poljskom gradu Vroclav), a taj finalni meč na rasporedu je 26. marta.

Kada je riječ o ostalim parovima, polufinala lige A igraju Vels – Finska i Poljska – Estonija (finale u Cardiffu ili Helsinkiju), dok su polufinalni parovi lige C Gruzija – Luksemburg i Grčka – Kazahstan (finale u Tbilisiju ili Luksemburgu).

Do sada je potvrđen nastup 21 selekcije, a to su domaćin Njemačka i po dvije najbolje selekcije iz kvalifikacijskih grupa: Belgija, Francuska, Portugal, Škotska, Španija, Turska, Austrija, Engleska, Mađarska, Slovačka, Albanija, Danska, Nizozemska, Rumunija, Švicarska, Srbija, Češka, Italija, Slovenija i Hrvatska koja je posljednja osigurala direktan plasman.

Parovi utakmica polufinala doigravanja

Gruzija– Luksemburg

Grčka– Kazahstan

BiH– Ukrajina

Izrael– Island

Poljska– Estonija

Vels– Finska

Sve utakmice igraju se u četvrtak (21. marta), počinju u 20:45, izuzev duela u gruzijskoj prijestolnici Tbilisiju, koji bi trebao početi u 18: 00…

BONUS VIDEO: UŽIVO] Bosna i Hercegovina – Ukrajine | Kvalifikacije za UEFA EURO 2024 | Cijeli meč uživo

izvor iBalkan.net/ ALJEERA.ba

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

TUGA I BOL NAD KRAJINOM: Obavljena dženaza mlade majke ADISE Salkić- ODLAZI NAŠA HRABRA LAVICA… (foto)

Smrt 36- godišnje Adise Salkić iz Bosanske Krupe, mlade majke dvoje djece i supruge, potresla…

9 sati ago

IZBOR TASTE ATLASA: Bosanska kafa se našla na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu (foto, video)

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i…

9 sati ago

KENANA Strujić- Harbić: Pritisak ANDRIJE Mandića, je kontinuitet njegovog stvarnog djelovanja… (foto)

Pritisak koji Andrija Mandić vrši na premijera Milojka Spajića da Vlada ne glasa za rezoluciju…

10 sati ago

DANIJEL Živković: Spremni smo da skratimo mandat Skupštini, da li je i ANDRIJA Mandić? (foto)

Javnost je Andriju Madnića više puta čula da će kao predsjednik Parlamenta razgovarati sa premijerom…

10 sati ago

Andrija MANDIĆ i IGRE oko REZOLUCIJE o JASENOVCU: Zašto je Srbija, nije donijela, nego se Crna Gora, gura u prvi plan i koji su skriveni motivi? (foto)

Predsjednik Skupštine Crne Gore prije dva dana prisustvujući skupu koji obilježava sjećanje na žrtve logora…

10 sati ago

JAGODE SU OPASNE SAMO ZA LJUDE S OVIM STANJIMA: Evo šta treba da znate prije nego što ih u slast smažete! (foto, video)

Jagode, mnogima jedna od najdražih voćki, izuzetno je bogata vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i antiinflamatornim…

10 sati ago

This website uses cookies.