IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERVIN Ibrahimović: Bošnjački narod je zrele nacionalne svijesti, sa snagom… na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti… (foto)

Svim Bošnjacima u Crnoj Gori čestitam 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori, uz podsjećanje na 22. mart 2003. godine, kao jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori i prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i političke svijesti, saopštio je predsjednik BS-a, Ervin Ibrahimović. 

Naime, tog dana je u Podgorici, na okruglom stolu na temu “Muslimani – Bošnjaci, kako vam je ime?” od strane učesnika donešena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak.

“Time su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena za koje se veže viševjekovna slavna istorija, kultura i tradicija na ovim prostorima, ali i pretpostavke za definisanje Bošnjaka u Crnoj Gori kao politički suverenog naroda zrele nacionalne svijesti sa snagom i kapacitetom da institucinalno i na svaki drugi način radi na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti, kulturno– istorijskog nasljeđa i nacionalnih, političkih i svih drugih prava”, naveo je Ibrahimović.

Čitaj još:   ERVIN Ibrahimović: Kad bih bio MANDATAR insistirao bih da Vlada traje do 2024. godine...

Važno je na današnji dan istaći i da je reafirmacija nacionalnog imena, a time i nacionalne istorije, kulture i tradicije, u Crnoj Gori još nedovršen proces opterećen nasljeđem dugogodišnjeg negiranja stvarnog nacionalnog imena i dodjeljivanja “prikladnog”, negiranjem i nepoznavanjem nacionalne istorije, te stalnom težnjom ka asimilaciji Bošnjaka.

“Vjerujem da će rezultati popisa stanovništva koji je održan krajem prošle godine potvrditi stepen nacionalne svijesti bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, odnosno, da smo sazrio narod, svjestan svog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta”, zaključio je Ibrahimović.

izvor: cdm.me

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   PREDSJEDNIK BOŠNJAČKE STRANKE ERVIN IBRAHIMOVIĆ: Zašto je važno da REZOLUCIJA O SREBRENICI prođe u Skupštini Crne Gore, na što neće nikada pristati…
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more