IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MONSTRUMI I FANATICI: Ko su zapravo članovi “ISIL Horasana” izveli su napad u Moskvi, najčešća meta su im džamije… (foto, video)

Nakon što su američki obavještajci potvrdili da imaju podatke koji potvrđuju odgovornost tzv. Islamske države počelo se govoriti o stvarnim motivima organizacije i o njihovom kranjem cilju.

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 25, 03. 2024… 00: 22… MONSTRUMI I FANATICI: Ko su zapravo članovi “ISIL Horasana” izveli su napad u Moskvi, najčešća meta su im džamije… (foto, video)

Nakon što su američki obavještajci potvrdili da imaju podatke koji potvrđuju odgovornost tzv. Islamske države počelo se govoriti o stvarnim motivima organizacije i o njihovom kranjem cilju.

Odgovornost za napad je preuzeo tzv. Horasanski ogranak ISIL-a koji djeluje posljednjih deset godina.

Šta je ISIL -K

Islamska država Horasan (ISIS-K), nazvana po starom izrazu za regiju koja je uključivala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana, pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti.

Jedna od najaktivnijih regionalnih podružnica militantne grupe tzv. Islamske države, ISIL-K, doživjela je pad broja članova od vrhunca oko 2018. Talibani i američke snage nanijeli su joj velike gubitke.

Regija tzv. Velikog Horasana gdje grupa ISIL-K djeluje

Regija tzv. Velikog Horasana gdje grupa ISIL-K djeluje

Sjedinjene Američke Države tu grupu vide kao stalnu prijetnju. General Michael Kurilla, komandant Generašlštaba SAD-a, rekao je Kongresu prošlog marta da ISIL- K brzo razvija sposobnost provođenja “vanjskih operacija” u Evropi i Aziji.

Predvidio je da će moći napasti američke i zapadne interese izvan Afganistana “za samo šest mjeseci i s malo ili nimalo upozorenja”.

Napadi unutar same SAD-a bili su manje vjerovatni, rekao je.

Sjedinjene Američke Države saopćile su da je njihova sposobnost razvijanja obavještajnih podataka protiv ekstremističkih grupa u Afganistanu kao što je ISIS-K smanjena od povlačenja američkih trupa iz zemlje 2021. Američka vojska saopćila je da može vidjeti “široke konture” nadolazeći napad, ali nema konkretne pojedinosti kao prije.

Čitaj još:   Albin KURTI OPTUŽUJE SRBIJU: "Izazvali četiri rata, a do danas se nisu suočili..." (foto)

Napadali često džamije

ISIL-K ima dugu historiju napada, uključujući česte napade na džamije, unutar i izvan Afganistana. Ranije ove godine, SAD su presrele komunikaciju koja potvrđuje da je grupe izvela dvostruke bombaške napade u Iranu u kojima je poginulo gotovo 100 ljudi.

U septembru 2022. militanti ISIL- K- a preuzeli su odgovornost za smrtonosni samoubilački napad na rusku ambasadu u Kabulu.

Grupa je također bila odgovorna za napad na međunarodni aerodrom u Kabulu 2021. godine u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i mnoštvo civila tokom haotične američke evakuacije iz zemlje.

Prema januarskom izvještaju UN-a, napori talibana da poraze grupu doveli su do pada broja napada unutar Afganistana. Ipak, napadi nisu prestali.

U četvrtak je tzv. Islamska država preuzela odgovornost za samoubilački bombaški napad ispred banke u afganistanskom gradu Kandaharu u kojem su poginule najmanje tri osobe, a 12 ih je ranjeno, sapoćila je lokalna policija.

Zašto bi napali Rusiju.

Dok je napad ISIL-K u Rusiji u petak za mnoge neočekivana eskalacija, stručnjaci kažu da se skupina posljednjih godina suprotstavlja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“ISIS-L je fiksiran na Rusiju posljednje dvije godine, često kritikujući Putina u svojoj propagandi”, rekao je Colin Clarke iz Soufan Centra, istraživačke grupe sa sjedištem u New Yorku.

Čitaj još:   ''Hotel Borovi''- Oaza mira i dragulj Sjenice... (foto)

Michael Kugelman iz Wilson Centra sa sjedištem u Washingtonu rekao je da je ISIS-L “Rusiji vidi kao saučesnicu u aktivnostima koje redovno tlače muslimane”.

Dodao je da grupa također broji članove niza srednjoazijskih militanata koji imaju vlastite motive protiv Moskve.

BONUS VIDEO: Neumann: Sto posto sam siguran da iza napada u Moskvi stoji ISIL

izvor Klix.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more