IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ: Akademik Abdulah Avdo SIDRAN, će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije- Poznat datum dženaze… (foto, video)

Legendarni bh. pjesnik, filmski scenarista, akademik Abdulah Sidran bit će ukopan u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu u srijedu, 27. marta, u 15: 30 sati...

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 25, 03. 2024… 12 22… POSLJEDNJI ISPRAĆAJ: Akademik Abdulah Avdo SIDRAN, će biti ukopan u haremu Ferhadija džamije- Poznat datum dženaze… (foto, video)

Abdulah Sidran je nakon duge i teške bolesti preatalo da kuca srce 23. marta u 80. godini života…

Ostat će upamćen kao scenarista filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića… Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: “Bolest od duše”, “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva”, “Zašto tone Venecija”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Sarajevski tabut”, “Morija”, “Pjesme poslije rata” i brojne druge.

Ostat će upamćen kao scenarista filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića… Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Čitaj još:   ODGOVOR TRAMPU IZ ŠVEDSKE: Kod nas je situacija fantastična... (foto)

Hasija Borić- Stojić· 

Dragi moji, muz mi se vratio sa zalosti kod porodice i govori mi da ce Abdulah Sidran biti ukopan, kako i dostoji, u haremu Ferhadija dzamije u srijedu u 15, 30, nakon komemoracije o kojoj cu vas naknadno izvijestiti.

Dragi moj Avduka, zao mi je sto sam daleko od domovine, pa necu biti na tvom posljednjem ispracaju. Ali, nama ostaju tvoje pjesme. Ti si nasa domovina, nasa Bosna, koju su pokusali unistiti, ali nisu mogli, jer je njen duh, koji progovara i kroz tebe i tvog Nuriju, i sve tvoje pjesme, jaci.

Ja cu ti prouciti El- Fatihu u taj cas, jer i mi, koji smo mozda grijesili kroz zivot, imamo pravo na ovu molitvu.

A, ima Onaj pred cije lice cemo stati, koji ce izmjeriti nase grijehe i nasa dobra djela.

Komemoracija će biti upriličena isti dan. Mjesto i vrijeme još nisu poznati.

Abdulah Sidran, nakon borbe sa teškom bolešću, preminuo je 23. marta u 80. godini. 

Rođen je 1944. godine u Sarajevu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te Filozofski fakultet. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja. 

Čitaj još:   Fudbaler i suprug Jelene Karleuše, Duško Tošić, zbog nemaštine odrastao u sirotištu...

BONUS VIDEO: Preminuo pjesnik, pisac i scenarista Abdulah Sidran

izcor  Raport.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more