IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ABDULAH Avdo Sidran GOVORIO O SMRTI: Otkrio da bi volio biti ukopan u haremu sarajevske Ferhadija džamije… (foto, video)

ABDULAH Avdo Sidran je tvrdio da mu je rečeno da nema mjesta za ukop u haremu džamije u kojem bi želio da bude sahranjen, ali da to nije bila istina

Abdulah Sidran, istaknuti bosanskohercegovački književnik, prozaik i filmski scenarist, preminuo je sinoć u 80. godini.

Od njega se opraštaju brojne javne ličnosti i ostali građani, porukama koje jasno pokazuju o kakvoj veličini od čovjeka je riječ.

Mi smo se prisjetili Sidranovog gostovanja u emisiji “Ognjena zemlja” iz 2019. godine, koja je emitovana na O kanalu.

BONUS VIDEO: IN MEMORIAM, Abdulah Sidran: Putuj spokojno i piši po nebeskom svodu! Ostade tvoja Bosna siromašna

Da je Sidran bio majstorski kandidat u šahu, prepoznao je to i Ognjen Blagojević, pa je to izdanje emisije “Ognjena zemlja” započeo upravo šahovskim dvobojem i upitao da li postoji posebno draga figura.

– Moj tata Mehmed Sidran je fantastično igrao i nikada to nije jezikom izgovorio. U našim partijama je savršeno igrao konjima. Kombinacije koje je on napravio konjima…

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 25. maj 2021 godine

Bonus video: Abdulah Sidran: Jedan od zaštitnih znakova kulture i duha Sarajeva

Konj se nekada zvao slon i išao je polje više nego što ide danas. Išao je tri pa jedan u stranu, a sada dva pa jedan u stranu. Ne bih izdvajao. Volim sve što narušava pravila koja važe u šahu.

Svaka figura ima numeričku vrijednost. Lovac i konj nisu iste vrijednosti. Lovac je dugometan i kontroliše najudaljenija polja. Smatra se pravilom nikad ne dati lovca za konja jer gubiš 30% vrijednosti u snazi materijala, ali ja opet volim narušiti i to pravilo, rekao je Sidran.

izvor: http://oslobodjenje.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more